Λουκέτο στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε Δίκαια και Λάβαρα

Αντιδράσεις από τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ορεστιάδας για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων

Δεκάδες καταστήματα των ΕΛΤΑ κλείνουν αιφνιδιαστικά καθώς μετά τα πρώτα 25 που ανακοίνωσε η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων ότι έβαλαν λουκέτο , σειρά παίρνουν στις 17 Ιουλίου άλλα 40 υποκαταστήματα.

Μεταξύ συτών και δύο καταστήματα ΕΛΤΑ στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα στα Δίκαια και στα Λάβαρα.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση των ΕΛΤΑ, επικαλούμενη την «ανάγκη αναδιοργάνωσης του Δικτύου των Ταχυδρομικών Καταστημάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, Πελοποννήσου και Νήσων», ανακοίνωσε ότι στις 17 Ιουλίου κλείνουν τα εξής υποκαταστήματα:

 • Αμάρυνθου Ευβοίας
 • Αγίου Κωνσταντίνου Αιτωλοακαρνανίας
 • Αγίου Νικολάου Πειραιά
 • Αγράφων Ευρυτανίας
 • Παιανίας
 • Παναιτώλιου Αιτωλοακαρνανίας
 • Παπάγου
 • Παραλίας Διστόμου Βοιωτίας
 • Πλάτανου Αιτωλοακαρνανίας
 • Πρίνου Καβάλας
 • Προυσού Ευρυτανίας
 • Φιλώτα Φλώρινας
 • Χανίων 2
 • Χιλιομοδίου Κορινθίας
 • Κάτω Ασέας Αρκαδίας
 • Κεχρόκαμπου Καβάλας
 • Κρεμαστής Δωδεκανήσου
 • Κρίκελλου Ευρυτανίας
 • Κρόκου Κοζάνης
 • Λαβάρων Έβρου
 • Λαμπείας Ηλείας
 • Λάρισας 2
 • Λεονταρίου Καρδίτσας
 • Νέας Περάμου Αττικής
 • Βοτανικού (ΑΘ. 41)
 • Γουμένισσας Κιλκίς
 • Διακοπτού Αχαΐας
 • Δικαίων Έβρου
 • Διοικητηρίου (ΘΕΣ. 13)
 • Δροσιάς
 • Ερυμάνθειας Αχαΐας
 • Ευπαλίου Φωκίδας
 • Καισαριανής
 • Καράτουλα Ηλείας
 • Ανατολής Ιωαννίνων
 • Άντισσας Λέσβου
 • Αράχοβας Βοιωτίας
 • Ασημίου Ηρακλείου
 • Βαρθολομιού Ηλείας
 • Βάρκιζας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο «αναδιοργάνωσης», όπως το ονομάζει η διοίκηση μετά το «κανόνι» που ανακοίνωσε, περιλαμβάνει συνολικά το κλείσιμο 160 καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

Τα πρώτα 25 καταστήματα έβαλαν λουκέτο και αφορούν τα καταστήματα Κοκκινιάς, Καλυβίων Θορικού, Αμφιθέας (Π. Φαλήρου 2), Αγίων Αναργύρων, Αγίας Τριάδας Αργολίδας, Πάτρας 4, Ερυθρών Αττικής, Ελευθέριου Θεσσαλονίκης, Δεριγνύ στην Αθήνα, Αργυρούπολης, Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, Κορυδαλλού, Κοντόπευκου, Κολωνακίου, Κηφισιάς (κέντρο), Κάτω Πατησίων (Αθ. 42), Καμινίων, Καλλιθέας 3, Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, Ελληνορώσων, Βυτίνας Αρκαδίας, Νοσοκομείου Ρίου, Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, Νέας Ιωνίας Βόλου και Νεάπολης Νίκαιας.

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες καθώς η διακοπή των ταχυδρομικών και λοιπών εμπορικών υπηρεσιών ειδικά σε περιοχές της επαρχίας δυσχεραίνει τις πάσης φύσεως συναλλαγές επιχειρήσεων και πολιτών που εξυπηρετούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, «μεσούσης της τουριστικής περιόδου το κλείσιμο των ΕΛ.ΤΑ δυσχεραίνει ιδιαίτερα τόσο τις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων όσο και την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών. Κατόπιν αυτών, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε την απόφασή σας, καθώς δεν μπορεί το μοναδικό κατάστημα που κλείνει στον νομό να είναι αυτό που εξυπηρετεί την πιο αναπτυγμένη περιοχή του».ιδυμοτείχου και ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Αντιδράσεις από τις Δημοτικές παρατάξεις Ορεστιάδας
για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων στα
Δίκαια και τα Λάβαρα

Για το ζήτημα και την αντίθεσή τους πήραν θέση με ανακοινώσεις τους η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας” του δημοτικού συμβούλου Κωνσταντίνου Ζαλουφλή, ο συνδυασμός “Δημοτική Επαναφορά” του υποψηφίου Δημάρχου Ορεστιάδας Χρήστου Καζαλτζή ,η παράταξη “ «Είναι στο χέρι μας“ του δημοτικού συμβούλου Παπανδρέου Αθανάσιου καθώς και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Γκουγκουσκίδου με τον συνδυασμό ” ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ” .

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των παρατάξεων:

   Είναι στο Χέρι μας: 

“Λουκέτο” μπαίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023, στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Δίκαια, καθώς, με απόφαση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, τη συγκεκριμένη ημερομηνία “αναστέλλεται η συναλλακτική δραστηριότητα” σε 40 καταστήματα σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και αυτού των Δικαίων.
Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που χάραξε εδώ και 4 χρόνια, δηλαδή της μεταφοράς και του κλεισίματος υπηρεσιών, κρατικών δομών, απαξίωσης και υποβάθμισης της περιοχής και του δήμου Ορεστιάδας. Οι εκλογές πέρασαν, τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” και το “προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού” ξεχάστηκαν και η αλήθεια αποκαλύπτεται. Αυτό που έμεινε είναι οι προεκλογικές χαμογελαστές φωτογραφίες του δημάρχου με τους υποψηφίους που περιόδευαν στην περιοχή για να μας “δείξουν” το “μεγάλο τους ενδιαφέρον”, το οποίο, εκ των έργων και των αποφάσεων, αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνο.
Ελπίζουμε οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του νομού να περιοδεύσουν στα Δίκαια, να συναντήσουν τους κατοίκους που απόμειναν, να τους “κοιτάξουν στα μάτια” και να μπορέσουν να τους πείσουν πως το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο χωριό τους έγινε “για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, την καλύτερη αποτελεσματικότητα και τη μετατροπή των ταχυδρομείων σε μια ανταγωνιστική εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών”. Δυστυχώς, ο κατήφορος συνεχίζεται…
“Είναι στο χέρι μας” όμως να τον σταματήσουμε στις 8 Οκτωβρίου 2023.

  Δημοτική Επαναφορά:

Να λοιπόν, που ήρθε και πάλι η ώρα να θρηνήσουμε! Άλλη μια απολύτως εξυπηρετική υπηρεσία στην περιοχή του Τριγώνου κλείνει δια παντός!
Φυσικά αναφερόμαστε στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Δίκαια.
Είμαστε σίγουροι ότι ο δήμαρχος κ. Μαυρίδης και οι συνεργάτες του «εξάντλησαν» όλες τις νόμιμες οδούς, προκειμένου να μη συμβεί αυτό! Όπως άλλωστε έκαναν και στην περίπτωση ΚΥΤ – ΠΡΟΚΕΚΑ. Παρ’ όλα αυτά η απόφαση ελήφθη.
Αυτό το ενδεχόμενο (ή καλύτερα τη βεβαιότητα), το είχαμε επισημάνει όταν – σχεδόν δύο χρόνια πριν – είχε βρεθεί η μεσοβέζικη λύση της περιοδικής λειτουργίας (δύο μέρες την εβδομάδα).
Είναι να απορεί κανείς γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τη φωνή των επιδιώξεών μας ως δήμος, να ακουστεί σ’ αυτούς που αποφασίζουν. Ποιος θεσμικός παράγοντας, πότε και που, έθεσε το θέμα στους υποψήφιους βουλευτές κατά τη διάρκεια του πρόσφατου προεκλογικού αγώνα και τι απαντήσεις πήρε; Ποιος θεσμικός παράγοντας – πριν ή μετά τις βραβεύσεις τους και τις εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα – «χτύπησε» την πόρτα των υπουργείων για να παραπονεθεί ή και να απαιτήσει; Μάλλον κανείς!
Φυσικά και δεν είμαστε κατά της εξέλιξης, της τεχνολογικής αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών. Πίσω και πάνω απ’ αυτές όμως, είναι άνθρωποι!
Οι άνθρωποι των χωριών του Τριγώνου, που ο μέσος όρος ηλικίας τους ξεπερνά τα εβδομήντα και πλέον έτη και που καμία δυνατότητα δεν έχουν να μάθουν και να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους, τους ηλεκτρονικούς τρόπους εξυπηρέτησης.
Που έχουν μύρια όσα προβλήματα μετακίνησης και υγείας. Όχι σ’ αυτή τη γενιά κύριοι των γραφείων, των υπουργείων και των διοικητικών συμβουλίων!
Αυτή η γενιά πρέπει να έχει την αγάπη, την προσοχή και τη φροντίδα μας, προκειμένου να περάσει ήσυχα και απλά τα υπόλοιπα χρόνια της και όχι το αδιάκοπο κυνηγητό, την απαξίωση, τη δημιουργία εμποδίων, σα να τους λέμε: – «Τι θέλετε και ζείτε εσείς τώρα»;
Και να σκεφτούμε….. Μιλάμε για πληθυσμό που φύλαξε σύνορα δεκαετίες ολόκληρες, που επιστρατεύτηκε, που κάηκε στο λιοπύρι του μόχθου για τον άρτο τον επιούσιο, που αναγκάστηκε να αποχωριστεί τα παιδιά του, στέλνοντάς τα εσωτερικούς ή εξωτερικούς μετανάστες…. για να μπορούν τα «golden boys» να σχεδιάζουν ασφαλώς, στην ησυχία και τη δροσιά των κλιματιζόμενων γραφείων. Να τους πούμε ειρωνικά «συγχαρητήρια»!
Αυτούς που κλείνουν ή αναστέλλουν κάθε υπηρεσία και αυτούς που δεν κάνουν τίποτα για να διεκδικήσουν την παραμονή και λειτουργία τους!
Γιατί μόνο η ειρωνεία μας έμεινε… Η ειρωνεία και η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές!

Μαρία Γκουγκουσκίδου ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ: Τα ΕΛΤΑ Δικαίων λειτουργούν 2 ώρες τη βδομάδα με μηδαμινά έξοδα για τον οργανισμό

Να αποτραπεί με κάθε τρόπο το λουκέτο στα ΕΛΤΑ Δικαίων και Λαβάρων ζήτησε η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας / Τόπος να ζω» Μαρία Γκουγκουσκίδου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ειδικά για τα ΕΛΤΑ Δικαίων, όπως είπε, το υποκατάστημα λειτουργεί μόλις 2 ώρες την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και με έναν υπάλληλο που έρχεται από τα ΕΛΤΑ Ορεστιάδας, δηλαδή με μηδαμινά έξοδα για τον οργανισμό.

«Η απόφαση είναι αναιτιολόγητη και αχρείαστη» σημείωσε η κυρια Γκουγκουσκίδου, ζητώντας πρωτοβουλίες από τον Δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη, σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ και επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις αυτές οδηγούν τον ήδη ερημωμένο Έβρο και τους κατοίκους του σε μετανάστευση στο εξωτερικό.

Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας:
Να μην κλείσει το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στα Δίκαια.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση των ΕΛΤΑ προβλέπει το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, τη μείωση σε ενοικιαζόμενο προσωπικό που για χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τη μεταφορά των εργαζομένων από τα καταστήματα που θα μπει λουκέτο, σε όποιο κατάστημα ανά την Ελλάδα προκύψει ανάγκη.
Στο Δήμο μας κλείνει το υποκατάστημα ΕΛΤΑ των Δικαίων. Ένα υποκατάστημα που εξυπηρετεί όλη τη γύρω περιοχή της δημοτικής ενότητας Τριγώνου καθημερινά. Τώρα για τις οποιεσδήποτε συναλλαγές τους θα είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στην Ορεστιάδα και με την ταλαιπωρία να μεγαλώνει από την έλλειψη συχνών δρομολογίων με τα Μέσα Μεταφοράς.
Η κυβέρνηση μαζί με τους εταίρους της (υπερταμείο – ΕΕ) έχουν έναν και πολύ συγκεκριμένο σκοπό: Την ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου και σε αυτό τον τομέα. Όλα αυτά τα χρόνια οι λάτρεις των ιδιωτικοποιήσεων, είτε από το «αριστερό μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ με την καθιέρωση των ενοικιαζόμενων εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, είτε από τη φιλελεύθερη εκδοχή των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών συγγενών, με τις χιλιάδες απολύσεις, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η «απελευθέρωση» της Ταχυδρομικής Αγοράς είναι προς όφελος του λαού, γιατί με τον ανταγωνισμό θα «βελτιωθούν» τα ταχυδρομεία, κρύβοντας ότι όπου εφαρμόστηκε η «απελευθέρωση» έφερε την ιδιωτικοποίηση, απολύσεις και αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες. Όλοι αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα τη στιγμή που έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η ιδιωτικοποίηση έργου των ΕΛΤΑ, με εργολάβους, πράκτορες, δουλεμπορικά ενοικίασης εργαζομένων.
Γρανάζια της ιδιωτικοποίησης γίνονται και οι Δήμοι, που υπερασπίζονται και προωθούν αυτούς τους “μονόδρομους” των κυβερνήσεων. Αυτή η ανάπτυξη έρχεται καθημερινά, με νέα πλήγματα στα χωριά μας.
Υποβαθμίζει τις συνθήκες δουλειάς και ζωής, για τους νέους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους. Τώρα τι να πουν στους δημότες οι οπαδοί της “ανάπτυξης μέσω ιδιωτικοποιήσεων”, βουλευτές και τοπικοί παράγοντες; Πως το όραμά τους δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο;
Σε αντίθεση με αυτούς η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί και αγωνίζεται για αυτά που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός μας. Σύγχρονες ταχυδρομικές υπηρεσίες, καθολικές και προσβάσιμες, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, με σύγχρονες υποδομές, επαρκές μόνιμο προσωπικό, που να διασφαλίζουν την παροχή φθηνών και ποιοτικών κοινωνικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου μας.
Απαιτούμε να γίνει δεκτό το αίτημα των κατοίκων του Τριγώνου, να μην κλείσει το κατάστημα των ΕΛΤΑ, αλλά να αναβαθμιστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής. Αντιπαλεύουμε τα αντιλαϊκά μέτρα και καλούμε να συνταχθεί μαζί μας το σύνολο των κατοίκων της περιοχής για να έχουν πιο σίγουρο και γρήγορο αποτέλεσμα οι αγώνες μας, για να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή μας.