Η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στα νοσοκομεία του Έβρου
Αυξάνονται τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε όλη τη χώρα, γεγονός που ανεβάζει το θερμόμετρο της αγωνίας για τη βόρεια Ελλάδα. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή, αλλά και η πληρότητα κατά 95% της δυναμικότητας του ΕΣΥ στα κρεβάτια ΜΕΘ, σε συνδυασμό με την έξαρση των κρουσμάτων, οδήγησαν την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σε νέα περιοδεία στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με έμφαση αυτή τη φορά στη Θράκη.
Την πολύχρονη εμπειρία της στη δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη καλείται να αξιοποιήσει από κυβερνητική θέση αυτή τη φορά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μέχρι πρότινος μάχιμη κλινική γιατρός στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.
Η αν. υπουργός πρωτίστως συναντήθηκε με τα στελέχη των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, προκειμένου να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για όλα τα θέματα που απασχολούν τους υγειονομικούς και να δρομολογήσει τη λύση τους.
Β. Ελλάδα: Με οριακή πληρότητα τα νοσοκομεία
Τα σχεδόν 30 νοσοκομεία και των δύο Υγειονομικών Περιφερειών “βουλιάζουν” κυρίως από τους ανεμβολίαστους ασθενείς, ενώ οι αυξημένες λοιμώξεις μεγαλώνουν και την πίεση στις εφημερίες.
Η κατάσταση προς το παρόν χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη, αν και σχεδόν 1.000 βορειοελλαδίτες πέρασαν πρόσφατα το κατώφλι των νοσοκομείων και νοσηλεύονται σήμερα και στις τρεις βαθμίδες νοσηλείας Covid-19, δηλαδή σε απλές κλίνες, κλίνες υψηλής παροχής οξυγόνου (high flow oxygen mask) και ΜΕΘ.
Πιο συγκεκριμένα, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες είναι 425 (οι 336 ανεμβολίαστοι) και 77 σε ΜΕΘ (οι 72 ανεμβολίαστοι).
Μίνα Γκάγκα: Ο σχεδιασμός για τη στήριξη των νοσοκομείων της Θράκης
Από χθές Τετάρτη (27/10) στο επίκεντρο της στρατηγικής παρέμβασης του υπουργείου Υγείας μπαίνουν κυρίως τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμότειχου, με έμφαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπο-λης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη νοσηλευτική δομή της Θράκης.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το νοσοκομείο θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί, καθώς εάν η κατάσταση “ξεφύγει” με τις νοσηλείες, θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των ασθενών και από άλλους όμορους νομούς.
Από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν πηγές του iatropedia.gr, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι το σύστημα Υγείας θα μπορέσει με τις απαραίτητες ενισχύσεις, να αντέξει το επερχόμενο κύμα της πανδημίας. Oμως, θα πρέπει ταυτόχρονα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, να ενισχυθούν και οι εμβολιασμοί και ειδικά στις κρίσιμες περιοχές.
Προσπάθεια για την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών στη Β. Ελλάδα
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα, πάντως, εστιάζεται περισσότερο στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, τα οποία δεν ξεπερνούν το 52%, και βρίσκονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μέσο όρο όλης της χώρας.
Η ανάγκη εμβολιασμού του τοπικού πληθυσμού αναμένεται να αναδειχθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιοδείας της κ. Γκάγκα και να δοθεί έμφαση στην κατεύθυνση των στρατηγικών αύξησης του.