Κλειστά τα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων στον Έβρο

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Σε αγωνιστικό αναβρασμό ήταν οι αγρότες που έμειναν πίσω στα μπλόκα τους, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη την Τρίτη 20/2 το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Όσοι αγρότες από τον Έβρο δεν κατέβησαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, συμπαραστάθηκαν απομακρυσμένα στους συναδέλφους τους με τον αποκλεισμό των τελωνείων Κήπων και Ορμενίου. Συγκεκριμένα υπήρχαν κινητοποιήσεις μπλόκων στον βόρειο Έβρο και στον νότιο Έβρο.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ορεστιάδας – Βύσσας και Τριγώνου μετέφεραν το μπλόκο των Καστανεών στο τελωνείο Ορμενίου. Αγρότες και πολίτες έφτασαν με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από το μπλόκο των Καστανεών, αλλά και από όλα τα γύρω χωριά, την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο και σταμάτησαν την είσοδο, αλλά και την έξοδο όλων των οχημάτων από το τελωνείο της Βουλγαρίας. Ανάμεσα τους και εκπρόσωποι συλλόγων, επαγγελματιών, φορέων καθώς και πλήθος κόσμου που παρευρέθηκαν στο σημείο δείχνοντας την συμπαράστασή τους στους αγρότες.

Οι αγρότες στον Έβρο, έστειλαν μήνυμα ενότητας και ξεκαθαρίζοντας ότι θα παραμείνουν δυνατοί και πως θα αγωνίζονται για τον τόπο τους, την αξιοπρέπειά τους και τον κόπο τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλίας Αγγελακούδης ο οποίος πέρα από το μήνυμα ενοποίησης από το βορειότερο σημείο της Ελλάδας, τόνισε στις δηλώσεις του ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι οι αγρότες να δικαιωθούν. Όλες αυτές οι προσδοκίες και οι κινήσεις γίνονται αντανακλαστικά απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά, η οποία υπεκφεύγει διαρκώς.
Τα όργανα έχουν θέσει τα ζητήματα, αλλά δεν γίνεται η απάντηση τους να είναι ότι «έχουμε ξύσει τον πάτο του βαρελιού». Υπάρχει μια επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών και αυτό το ζήσαμε και μέσω της σύσκεψης με τον κ. Αυγενάκη στην Κομοτηνή, όπου οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ξεκάθαρα στο πλαίσιο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Οι χαμηλές τιμές, το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα ήταν αίτημα που είχαν θέσει οι αγρότες από το 2015, αλλά η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027 έχει να κάνει με χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη και διοχετεύονται προς άλλα συμφέροντα, ενώ θα μπορούσαν να δοθούν στους αγρότες.

Ο κ. Αγγελακούδης τονίζει ότι οι αγρότες θα ενισχύσουν την παρουσία των αγροτικών μηχανημάτων στο τελωνείο του Ορμενίου όπου θα διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Επίσης τις βραδινές ώρες θα διακόπτεται ανά διαστήματα η κυκλοφορία των φορτηγών στον κόμβο των Καστανιών. Μέχρι να παρθούν οριστικές αποφάσεις που θα συμφέρουν τον πρωτογενή τομέα.

Συμπαράσταση δήλωσε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας
Την συμπαράσταση τους στον αγώνα των αγροτών στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα τους, εξέφρασε με ψήφισμα του το Δ. Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας. Όπως τονίζουν, «η επιβίωση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωση της περιοχής. Είναι εξοργιστικό να αγοράζουμε στο πολλαπλάσιο τα προϊόντα των αγροτών για να θησαυρίζουν οι κερδοσκόποι την ώρα που οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των καλλιεργειών τους» και καλούν την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των τιμών, όλων των αγροτικών προϊόντων, να εργαστεί για την μείωση του κόστους παραγωγής, την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, ώστε να είναι βιώσιμο, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους.

«Μπλόκο» στα φορτηγά από και προς Τουρκία

Οι αγρότες των περιοχών Αλεξανδρούπολης και Τυχερού, και γενικότερα του νοτίου Έβρου, προχώρησαν στον αποκλεισμό του τελωνείου Κήπων από τις 3 το μεσημέρι, ο οποίος συνεχίστηκε έως και νωρίς το βράδυ της Τρίτης, μπλοκάρωντας έτσι σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας την είσοδο και έξοδο φορτηγών από την χώρα προς την Τουρκία.
Σημειώνεται, βέβαια, πώς ανοιχτός παρέμεινε ο δρόμος για τα Ι.Χ. και τα λεωφορεία, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αλλά φυσικά στο μπλόκο υπάρχει μαχητική, αγωνιστική διάθεση.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι τα προβλήματα παραμένουν, είναι μεγάλα και δεν μπορούμε πλέον να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.

Τώρα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα των κινήσεων τους, που θα αποφασιστούν έπειτα από την πανελλαδική συνέλευση των μπλόκων που θα γίνει σήμερα.