Κλάδος Ναυτιλιακών Σπουδών στο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου

Έχει ανοίξει ο δρόμος για την λειτουργία στο Διδυμότειχο του τομέα «Ναυτιλιακών Σπουδών» με ειδικότητα Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού» με την αρωγή του Ευγενίδειου Ιδρύματος. Ο τομέας αυτός πρόκειται να λειτουργήσει στη Β τάξη του ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου το σχολικό έτος 2023-2024 εάν και εφόσον ευοδωθούν όλες οι σχετικές προεργασίες.


Η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνα θετική και οι επόμενες κινήσεις είναι να σταλεί η απόφαση στην Περιφέρεια ΑΜΘ με τελικό αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας όπου και θα εκδοθεί η σχετική απόφαση.


Από τη μια η δημοτική αρχή από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της, θέλησε να βάλει σε νέες βάσεις τις σχέσεις της με το Ευγενιδειο αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου «η Δημαρχεία είχε μακρά απουσία με το Ίδρυμα, υπήρχε μια απουσία στις σχέσεις Δήμου και Ιδρύματος .Ο πρόεδρος θεώρησε σωστό, όπως είπε ο κ Χατζηγιάννογλου, η συνεργασία να ξεκινήσει με το ΕΠΑΛ ώστε να γίνει η σχέση πιο ζεστή».


Από την άλλη στο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου που φέρει το όνομα του ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη από το 2019, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Γιώργος Μποζατσιδης , είχε ήδη πέσει ο σπόρος για τη δημιουργία ενός τομέα Ναυτιλιακών σπουδών. «Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης επειδή είναι μέτοχος σε διεθνή φορέα έθεσε το θέμα προς συζήτηση ζητώντας να γίνει έρευνα αγοράς,» από την οποία διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον απασχόλησης στον κλάδο ήταν μεγάλο. Το αίτημα έγινε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου και αυτή με τη σειρά της κατέθεσε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο απ’ όπου χθες, πήρε ομόφωνα τη θετική γνωμοδότηση. «Πιστεύω ότι το Ευγενίδειο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια μας η οποία θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην περιοχή, τονίζει ο κ Μποζατσιδης προσθέτοντας ότι χώροι υπάρχουν και με την καλή πρόθεση της δημοτικής αρχής θα υπάρξει θετική εξέλιξη.»


Πεπεισμένος για την λειτουργία της σχολής είναι και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου ο οποίος μετέφερε την άποψη του Προέδρου του Ευγενίδειου ότι «από την Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο δεν υπάρχει τέτοια ειδικότητα για όσους θελήσουν να ασχοληθούν με τη ναυσιπλοΐα ώστε να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν . Έχει αποκατάσταση σε μεγάλο βαθμό η ειδικότητα αυτή» καταλήγει ο κ Χατζηγιαννογλου, πιστεύοντας στην θετική εξέλιξη των πράγματων αρκεί να υπάρχει συνεργασία.
ΕΡΤ Ορεστιάδας