ΚΚΕ: Να στελεχωθεί με όλο το αναγκαίο προσωπικό η δομή του ΟΚΑΝΑ στο ΠΓΝΑ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ,  κ. Γιάννης Δελής και κ. Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν ερώτηση πως τον Υπουργό Υγειάς Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Στην παρούσα φάση υπάρχει μόνο μία ψυχίατρος, μία νοσηλεύτρια κι ένας υπάλληλος φύλαξης αναφέρουν στην ανακοίνωση οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ συμπληρώνουν ότι σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης της υπάρχουσας νοσηλεύτριας αναγκαστικά θα κλείσει η Μονάδα με αποτέλεσμα να μείνουν φαρμακευτικά ακάλυπτοι οι εξυπηρετούμενοι.

Αναλυτικά η ερώτηση:

“Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα Θεραπείας του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Η δράση της Μονάδας έγκειται στη χορήγηση του υποκατάστατου φαρμάκου βουπρενορφίνη καθώς και στην ψυχοθεραπευτική στήριξη των εξυπηρετούμενων και των οικογενειών τους με τακτικές ατομικές και οικογενειακές συναντήσεις. Το πλαίσιο λειτουργίας των Θεραπευτικών Δομών του ΟΚΑΝΑ επιβάλλει τη στελέχωση κάθε Θεραπευτικής Μονάδας με έναν υπεύθυνο ψυχίατρο ή γενικό γιατρό, δύο τουλάχιστον νοσηλευτές για τη χορήγηση του υποκατάστατου φαρμάκου, ένα ψυχολόγο για την ψυχοθεραπευτική στήριξη των εξυπηρετούμενων και των οικογενειών τους, ένα κοινωνικό λειτουργό για τη διευθέτηση των κοινωνικών προβλημάτων τους, ένα διοικητικό υπάλληλο και ένα υπάλληλο για τη φύλαξη.

Στην παρούσα φάση υπάρχει μόνο μία ψυχίατρος, μία νοσηλεύτρια κι ένας υπάλληλος φύλαξης. Έχουν γίνει απέλπιδες προσπάθειες για τη στελέχωση της Μονάδας με τουλάχιστον ένα ακόμη νοσηλευτή/τρια προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος. Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης της υπάρχουσας νοσηλεύτριας αναγκαστικά θα κλείσει η Μονάδα με αποτέλεσμα να μείνουν φαρμακευτικά ακάλυπτοι οι εξυπηρετούμενοι.

Κρίνεται απαραίτητο να γίνουν άμεσα προσλήψεις τη στιγμή που αυξάνονται οι ανάγκες και τα αιτήματα μιας μεγάλης περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε η δομή του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης να λειτουργεί με όλο το απαραίτητο επιστημονικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό ώστε ολοκληρωμένα να παρέχεται η ψυχοκοινωνική στήριξη των εξυπηρετούμενων και των οικογενειών τους.