Κερδίζει έδαφος η πρόταση για ίδρυση νέου Τμήματος του ΔΠΘ στη Νέα Ορεστιάδα

Νατάσα Γκαρά: «Το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων είναι μία καλά τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία συγκλίνει σε θετικές γνώμες»

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζεται η νέα Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  για την αναδιάρθρωση των Τμημάτων. Το νέο πρυτανικό σχήμα αυτές τις μέρες υλοποιεί διευρυμένες συναντήσεις με τους Κοσμήτορες και τους καθηγητές σε κάθε Τμήμα εξετάζοντας τις προτάσεις αναβάθμισης των Σχολών, αλλά και τη δημιουργία νέων Τμημάτων σε όλη τη Θράκη, στα πλαίσια και του νέου νομοθετικού πλαισίου που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας για την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημιακού χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται η αποδοχή της πρότασης δημιουργίας νέου Τμήματος Επιστημών Τροφίμων στην Ορεστιάδα. Τις προηγούμενες μέρες εξετάστηκαν ενδελεχώς όλες οι σχετικές προτάσεις και οι απόψεις συγκλίνουν στην παραπάνω πρόταση. Επίσης, σύμφωνα με πηγές συζητείται η αναβάθμιση του ΤΕΙ Νοσηλευτικής σε Πανεπιστημιακό Τμήμα, η πρόταση ίδρυσης Τμήματος Διαιτολογίας  στην Αλεξανδρούπολη και Τμήματος Κτηνιατρικής. Παράλληλα, ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες προτάσεις έχουν κατατεθεί για διετή επαγγελματικά Τμήματα που θα συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

Σε ότι αφορά την πρόταση για την ίδρυση νέου Τμήματος Επιστημών Τροφίμων, σημειώνεται ότι εδώ και πολύ καιρό έχει κατατεθεί η εν λόγω πρόταση στη Σύγκλητο, κυρίως διότι μπορεί επιστημονικά να συνδεθεί με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή των επιστημόνων αυτού του κλάδου σε μία αγροτική περιοχή που έχει πολλές δυνατότητες παραγωγικής αξιοποίησης.

Περιγράφοντας τις διαδικασίες που προβλέπονται για την αναδιοργάνωση του ΔΠΘ σε συνέντευξή της στο Ράδιο Μεθόριος, η Βουλευτής Έβρου, Αναστασία  Γκαρά ανέφερε πως αναμένεται μία συγκροτημένη πρόταση που θα εγκριθεί και από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. «Γνωρίζουμε ότι αυτή την περίοδο συζητούνται μεταξύ των Τμημάτων και της Πρυτανείας οι προτάσεις για την νέα δομή του ΔΠΘ, ενώ τις επόμενες  μέρες θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό. Αφότου συγκροτηθεί η πρώτη πρόταση της Συγκλήτου θα συσταθεί επιτροπή όπου θα συμμετέχουν μέλη του ΔΠΘ, επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας για να καταλήξουν στην τελική πρόταση, η οποία θα συσταθεί σε Νομοσχέδιο προς διαβούλευση. Έκτοτε ακολουθεί η ψήφισή του από τη Βουλή».

Σε ότι αφορά την πρόταση για την ίδρυση νέου Τμήματος  στην Ορεστιάδα, η κα Γκαρά ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις για την εν λόγω πρόταση. «Η άποψή μου είναι πως επιστημονικά ένα Τμήμα που σχετίζεται με την επιστήμη στο πεδίο των τροφίμων, μπορεί να στηριχθεί και να σχετιστεί άμεσα με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε ότι η Διατροφή, η μεταποίηση τροφίμων, η πιστοποίηση και ο έλεγχος είναι αντικείμενα που κερδίζουν έδαφος στη σύγχρονη Επιστήμη και στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Άλλωστε, οι υποδομές σε κτίρια, αλλά και το έμψυχο δυναμικό στην Ορεστιάδα μπορούν να υποστηρίξουν άλλο ένα Τμήμα, γεγονός που θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το Πανεπιστήμιο, αλλά θα συμβάλει θετικά και στην τοπική οικονομία. Εκτιμώ πως είναι μία καλά τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία συγκλίνει απ’ όσο γνωρίζω σε θετικές γνώμες».