ΚΕΔΕ: Αντίδραση δημάρχων στην οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Κάθετα αντίθετοι δηλώνουν δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα και ζητούν πάγωμα του προεδρικού διατάγματος

Με το νέο Π.Δ. του ΥΠ.ΕΝ., που θεσμοθετήθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τη νέα οριοθέτηση των πάνω από 10.000 οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων της χώρας, εγείρονται δύο σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς παραβιάζεται η προστασία της ιδιοκτησίας και η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών. Με τις ρυθμίσεις του Π.Δ. 194/15.04.2025, που αλλάζουν ριζικά και αιφνιδιαστικά την υφιστάμενη κατάσταση οικοδομησιμότητας και αρτιότητας στην περιουσία χιλιάδων πολιτών σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, περιαστικούς και μη, καταργούνται θεμελιωμένα εμπράγματα δικαιώματα των πολιτών και δημιουργούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη σε αυτούς.

Οι πολίτες, κατά σφοδρή παραβίαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου, θα υποστούν απροσδόκητα και εν πολλοίς αδικαιολόγητα την αλλαγή των κανόνων δόμησης και αρτιότητας, με μεγάλη οικονομική βλάβη σε θεμελιωμένα από δεκαετίες εμπράγματα δικαιώματά τους. Με το παραπάνω Διάταγμα εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας με την ευθεία παραβίαση του άρθρου 17 του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας, αλλά επίσης και της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών, οι οποίοι, κατέχοντας με ποικίλους τρόπους ακίνητα εντός ορίων οικισμών και αποκτώντας τα με αξία οικοπέδων, εύλογα προσδοκούσαν τη μη απώλεια των δικαιωμάτων τους.

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του, δήλωσε και ψήφισε ομόφωνα και κατηγορηματικά την αντίθεσή του στο Προεδρικό Διάταγμα 194/2025 για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.

Συγκεκριμένα το ζητούμενο της ΚΕΔΕ και όσα συζητήθηκαν αναλυτικά:

«Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που κοιτάζει πίσω, ούτε στο παρόν, ούτε στο μέλλον», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και συμπλήρωσε αναλυτικά τα εξής: «Χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα, γιατί ξαφνικά ένα οικόπεδο θα γίνει χωράφι. Από τις πρώτες δε εκτιμήσεις επί χάρτου που έχουν προβεί οι δήμοι, διαπιστώνεται ότι μέχρι και 80% των οικισμών αυτών μένουν εκτός ορίων, ιδιοκτησίες εντός σχεδίου από τη δεκαετία του 1980, με ή χωρίς κτίσμα, μετά την έγκριση των ΤΠΣ – ΕΠΣ θα τεθούν εκτός ως μη άρτιες και οικοδομήσιμες. Άμεση συνέπεια είναι να πληγεί η μικρομεσαία ιδιοκτησία και να ωφεληθούν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ή μεγαλοκεφαλαιούχοι, που θα μπορούν να προχωρήσουν σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Όλα τα παραπάνω ενισχύουν τους λόγους που οδηγείται σε εγκατάλειψη και μαρασμό η ελληνική περιφέρεια, που με τόσο κόπο οι δήμοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή».

Ο Λ. Κυρίζογλου επεσήμανε ότι σαφέστατα κάθε Δήμος μπορεί να προσφύγει κατά του Προεδρικού Διατάγματος και εννοείται ότι η ΚΕΔΕ θα παρέμβει υπέρ των μελών που θα προσφύγουν, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα κλιμάκωση του αγώνα. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: απαιτούμε αλλαγές στο ΠΔ – όχι ως άρνηση στη ρύθμιση, αλλά ως απαίτηση δικαιοσύνης, αναπτυξιακής λογικής και συνταγματικής συνέπειας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Τι ζητάει η ΚΕΔΕ
Ειδικότερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά ομόφωνα τα εξής: Άμεσο πάγωμα του Προεδρικού Διατάγματος. Την άμεση συνάντηση της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να βρεθεί μια εφαρμόσιμη λύση. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) και οι μελετητές, που είναι σε συνεχή διαβούλευση με τα τοπικά Δημοτικά Συμβούλια, να έχουν την πραγματική δυνατότητα να προσδιορίζουν τα όρια των οικισμών, χωρίς τους οριζόντιους και ανελαστικούς περιορισμούς του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αλλά βάσει των δεικτών, των κανόνων της επιστήμης της Χωροταξίας και της δυναμικής των οικισμών.