Αντιδράσεις του συλλόγου και των κατοίκων του νησιού
Δέκα (10) λόγους για τους οποίους είναι αντίθετοι στην κατασκευή αιολικού πάρκου στο Θρακικό πέλαγος γνωστοποιούν με ανακοίνωση τους ο Σύλλογος Βιώσιμη Σαμοθράκη και οι κάτοικοι του νησιού του Έβρου.
Ο Σύλλογος και κάτοικοι κάνουν λόγο για απόφαση που λήφθηκε ερήμην τους και που θα μετατρέψει το νησί τους, αλλά και ολόκληρο το Θρακικό, από φυσική και προστατευόμενη περιοχή σε βιομηχανική, χωρίς τη θέληση και τη συγκατάθεσή τους.
Επισημαίνουν δε ότι, οι ανεμογεννήτριες δεν προσθέτουν το παραμικρό οικονομικό κέρδος στην τοπική και στην εθνική οικονομία, ούτε ενεργειακή επάρκεια ή μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος και τονίζουν ότι όταν θα ολοκληρωθεί ο 20ετής κύκλος ζωής τους, τα τεράστια σιδερένια κουφάρια τους θα σαπίζουν μπροστά στα μάτια τους, δίπλα στα σπίτια τους, δημιουργώντας καινούργια τεράστια οικολογικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.
Η ανακοίνωση αναλυτικά:
Η κυβέρνηση αποφάσισε με νομοθετική ρύθμιση (ν.150/2022 5037/2023 αρ164) την εγκατάσταση δύο πιλοτικών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό πέλαγος, το Νο2 στη βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης 600MW
- Η απόφαση χαρακτηρισμού των πάρκων πιλοτικών και πρώτης επιλογής για την εγκατάσταση αιολικών λήφθηκε ερήμην μας . Το νησί μας, αλλά και ολόκληρο το Θρακικό θα μετατραπεί από φυσική και προστατευόμενη περιοχή σε βιομηχανική, χωρίς τη θέληση και τη συγκατάθεσή μας.
- Η έκταση που καταλαμβάνουν είναι όσο η συνολική έκταση του νησιού μας.
- Το τεράστιο και αδικαιολόγητο μέγεθος των ανεμογεννητριών. Ανταγωνίζονται σε ύψος τον ουρανοξύστη του Empire State Building (381 μ.) της Νέας Υόρκης. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού τόσο μεγάλες ανεμογεννήτριες, εκτός από μια «πιλοτική» ανεμογεννήτρια (364 μ.) στην Ευρώπη.
- Η εγκατάσταση τους σε πολύ κοντινή απόσταση από τη στεριά στα από 60 εως 1800μ!
- Τα πάρκα 1 και 2 χαρακτηρίζονται πιλοτικά και εξαιρούνται από υποχρέωση περιβαλλοντικών μελετών και οποιαδήποτε ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Εγκαθίστανται και εντός της NATURA 2000.Η διαδικασία εγκατάστασης καταπατά μια σειρά από συνθήκες από ευρωπαϊκές και ελληνικές νομοθεσίες. (Φυσικό Πάρκο με θαλάσσιο τμήμα, Καίρια Περιοχή για τη Βιοποικιλότητα – ΚΠΒ, Θαλάσσια Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά – ΣΠΠ, Κρίσιμα Ενδιαιτήματα για τα Κητώδη σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση ACCOBAMS, Σημαντικές Περιοχές για τα Θαλάσσια Θηλαστικά- Important Marine Mammal Areas-IMMAs, Σημαντικές Περιοχές για Καρχαρίες και Σαλάχια – Important Shark and Rays Areas – ISRAs, Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους)
- Αποτελούν πάρκα σταθερής έδρασης , δηλαδή 40 ανεμογεννήτριες πακτωμένες στο βυθό για πάντα! Ανυπολόγιστες και ανεπανόρθωτες επιδράσεις στο μικροκλίμα, σε ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα, σε σημεία συγκέντρωσης μεταναστευτικών πουλιών και στην αλίευση στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους όπου αλιεύεται το 26% των ελληνικών αλιευμάτων.!
- Οι επιδράσεις των υποθαλάσσιων και εναέριων δονήσεων, των τουρμπινισμών και της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας που έχουν στην υγεία των ανθρώπων. Με πρόσφατες δημοσιεύσεις τους, έγκριτα πανεπιστήμια του κόσμου (Harvard USA) και πλήθος επιστημόνων (Harry 2007, Phipps et al 2007, Pierpont 2009, Nissenbaum et al 2010) δημοσιεύουν μελέτες τους που δείχνουν πρόκληση πολλών προβλημάτων στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου (αϋπνία, κόπωση, στρες, πονοκεφάλους, ημικρανίες, προβλήματα ακοής, καρδιακές αρρυθμίες, κατάθλιψη, αλλοίωση της ποιότητας ζωής). Η δόνηση και ο θόρυβός τους θα προκαλούν ηχορύπανση πλήττοντας ανυπολόγιστα και τον τουρισμό, καθώς πολλοί τουρίστες έρχονται στο νησί για αυτήν τη σπάνια ομορφιά, την καθαρότητα του φυσικού τοπίου και την ησυχία που προσφέρει.
- Οδηγούμαστε σε μια αισθητική οφθαλμορρύπανση για πάντα. Θα είναι αδύνατο να μην βλέπουμε τις ανεμογεννήτριες. Θα τις βλέπουν όλοι από παντού.
- Δεν προσθέτουν ούτε ανταποδοτικά ούτε το παραμικρό οικονομικό κέρδος στην τοπική αλλά ούτε και στην εθνική οικονομία. Δε προσφέρουν ενεργειακή επάρκεια ή μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος.
- Η αιολική παραγωγή ενέργειας είναι ασταθής και χρειάζεται για τη σταθερότητα της να καταναλώνονται τεράστια ποσά επίσης συμβατικής ενέργειας από λιγνίτη ή υδρογονάνθρακες ή ορυκτά οπότε καταλύεται το βασικό επιχείρημα της ανεξαρτητοποίησης μας από τα παραπάνω. Επίσης δεν υπάρχει τίποτε το «πράσινο» στην κατασκευή τους αλλά ούτε και στην τοποθέτηση τους.
Όταν θα ολοκληρωθεί ο 20ετής κύκλος ζωής τους, τα τεράστια σιδερένια κουφάρια θα σαπίζουν μπροστά στα μάτια μας, δίπλα στα σπίτια μας, δημιουργώντας καινούργια τεράστια οικολογικά προβλήματα και προβλήματα υγείας. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο απόσυρσης τους και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ενώ θα έχουν αλλάξει τον βυθό, το περιβάλλον και τη ζωή μας ανεπανόρθωτα.
Δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν μπροστά από την Αρχαία Πόλη της Σαμοθράκης με ιστορία χιλιάδων χρόνων και μάλιστα μπροστά στην θέση που ήταν κάποτε η ΝΙΚΗ της Σαμοθράκης. Αυτό για μας, αποτελεί ύβρη στον Ελληνικό πολιτισμό και είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε.
Για όλους τους παραπάνω λόγους σας ζητάμε να είστε κοντά μας στον δίκαιο και ευγενή αγώνα μας.
Με εκτίμηση, ο Σύλλογος Βιώσιμη Σαμοθράκη και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης.