Ικανοποίηση των πολιτιστικών συλλόγων και Ενώσεων της περιοχής – Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα Προεδρικά Διατάγματα που αφορά στην Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, στην Ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Εδώ και μερικά χρόνια, στις αρχές Απριλίου, εορτάζεται η Ημέρα του Θρακικού Ελληνισμού. Παρ’ όλα αυτά μέχρι πρόσφατα είχε άτυπο χαρακτήρα.
Όμως, αρχές του 2025, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου, υπέγραψε ένα από τα σπουδαιότερα Προεδρικά Διατάγματα: αυτό της καθιέρωσης της 6ης Απριλίου κάθε έτους, ως Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού για όλη την επικράτεια.
Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα Προεδρικά Διατάγματα που αφορά στην Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, στην Ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύεται στο ΦΕΚ της 14ης Ιανουαρίου 2025 και αναφέρει σχετικά: [Ορίζεται η 6η Απριλίου κάθε έτους ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν πανελλήνιο χαρακτήρα και πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την επικράτεια. Εάν η 6η Απριλίου δεν συμπίπτει να είναι ημέρα Κυριακή, οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου.]
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι [οι εκδηλώσεις μνήμης στις οποίες προσκαλούνται και εκπρόσωποι των θρακικών οργανώσεων και σωματείων, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων και των δημοτικών καταστημάτων, τέλεση δοξολογιών, εκφώνηση ομιλιών και κατάθεση στεφάνων στις έδρες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων. Στο πλαίσιο των ως άνω εκδηλώσεων μπορεί να πραγματοποιούνται ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτιστικών σωματείων είτε στη Θράκη είστε στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και ομιλίες στα σχολεία όλων των βαθμίδων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων με ανακοίνωση της εκφράζει την ικανοποίηση για την σπουδαία αυτή εξέλιξη, αναφέροντας:
“Μια περιπετειώδης προσπάθεια χρόνων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων ολοκληρώθηκε πλέον και ουσιαστικά με την κυκλοφορία του υπ’ αριθμ.1/14-01-2025 ΦΕΚ το οποίο αφορά στην οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 6ης Απριλίου, ημέρας Μνήμης του Θρακικου Ελληνισμού.
Το πάγιο αίτημα των Θρακών που πρώτοι μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων αλλά τελευταίοι αναγνωρίστηκαν, λαμβάνει πλέον μορφή και αποτελεί το έναυσμα για εντατικοποίηση πλέον των διεκδικήσεων.
Με σεβασμό φέτος θα αποτίσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν…
Οι Θράκες σήμερα αγάλλονται..”
Αλλά και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου με ανακοίνωσή της ανέφερε:
“ΔΙΚΑΙΩΣΗ! Η 6η Απριλίου του 1914 αναγνωρίζεται πλέον και ουσιαστικά με την κυκλοφορία του υπ’ αριθμ.1/14-01-2025 Φύλλου Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και αφορά στην οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 6ης Απριλίου, ως Ημέρα του Θρακικού Ελληνισμού, που έρχεται ως απόρροια και επισφράγισμα της από 7ης Ιουλίου 2022 ιστορικής απόφασης της Βουλής των Ελλήνων, ψηφίζοντας το σχετικό άρθρο 48 (Νόμος 4954/2022) που κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εσωτερικών. Με το διάταγμα αυτό, ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των απανταχού Θρακών που βίωσαν πρώτοι τις γενοκτονικές πρακτικές Βουλγάρων και Τούρκων από τα τέλη του 19ου αιώνα και στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε επιτέλους λαμβάνοντας και επίσημα σάρκα και οστά. Πρόκειται για μια ιστορική δικαίωση για τους απανταχού Θράκες και την προσφορά τους στον Ελληνισμό. Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις Θρακικές Ομοσπονδίες, βουλευτές, φορείς και φυσικά πρόσωπα, που με υπομονή και επιμονή, συμβάλαμε ο καθένας με τον τρόπο του όλες αυτές τις δεκαετίες στην ιστορική αυτή απόφαση. Σήμερα είναι, μια ημέρα που ενώνει όλους τους Θράκες στη μνήμη για τη θρακική κληρονομιά μας.
Νιώθουμε δικαίωση ως ΕΠΟΦΕ στην αδιαμφισβήτητη συμβολή μας ως φορέας στην ιστορική απόφαση της Ελληνικής Βουλής στις 07/07/2022 και το από 14/01/2025 Προεδρικό Διάταγμα, αφού εδώ και πάρα πολλά χρόνια κινούμαστε με στοχευμένες πρωτοβουλίες, ενέργειες και δράσεις ανάδειξης της Θρακικής Γενοκτονίας στο Πανελλήνιο, όπως οι ετήσιες ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ & ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ με ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ & ΟΜΙΛΙΕΣ που διοργανώνουμε από το 2015 ανελλιπώς τα τελευταία 10 χρόνια για την 6η Απριλίου 1914 σε όλο τον Έβρο (Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα) με την ενεργή συμμετοχή κάθε φορά 70 και πλέον συλλόγων και τη συνεργασία όλων των τοπικών θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου μας, τις σχετικές ΟΜΙΛΙΕΣ σε όλα τα σχολεία του Έβρου με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, καθώς και με τελευταία σημαντική ενέργεια – την ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΟΥΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΈΒΡΟΥ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, από κοινού σε σύμπραξη με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Έβρου και τις ευλογίες της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, τον Απρίλιο του 2022.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ όλοι μας να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και να διεκδικήσουμε την τροποποίηση του εν λόγω ΦΕΚ, με την προσθήκη ουσιαστικών λέξεων και φράσεων που απουσιάζουν απροκάλυπτα από αυτό και έχουν όμως βασική και ουσιώδη σημασία για τον Θρακικό Ελληνισμό, την ακριβή ιστορική αποτύπωση και τεκμηρίωση, όπως: 1914, Εθνική Μνήμη, Γενοκτονία, αναγραφή των θυτών (Τούρκοι & Βούλγαροι), Μαύρο Πάσχα Θρακών και αναφορά στα Γεγονότα, κατ’ αντιστοιχία των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων του 1994 και του 1998 για τον Ποντιακό και τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, που τις περιλαμβάνουν ξεκάθαρα. Η διεκδίκηση μας συνεχίζεται με την καθιέρωση της 6ης Απριλίου 1914 το ΜΑΥΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ ως “ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ”.