Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣΚορυφώνονται οι κινητοποιήσεις της
Πανεπιστημιακής κοινότητας την Παρασκευή

Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο του uπουργείου Παιδείας που θα επιτρέπει με αντισυνταγματικό τρόπο την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση επισημαίνει πως αυξάνει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα και πως αναβαθμίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ενώ από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση, μιλάει για διευθετήσεις συμφερόντων.

Προκλητικός ήταν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, που κρατά κλειστά τα αυτιά του στις αντιδράσεις εδώ και δύο μήνες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, ισχυρίστηκε ότι τα Συντάγματα «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες». Μάλιστα, αναφερόμενος στην πρόθεση των εισηγητών της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Κυρ. Πιερρακάκης είπε με θράσος ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019. «Οι απόψεις όλων μας θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών» υποστήριξε.

Η κυβέρνηση αναφέρει πως 176 από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν στην αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, λέγοντας πως αξιοποιήθηκαν οι προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ, με αυστηρές, όπως αναφέρεται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών τους ιδρυμάτων, την ακαδημαϊκή επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού, την αναγνώριση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων. Τα κριτήρια εισαγωγής θα αποφασίζονται από το μητρικό ιδρυμα του παραρτήματος και θα εγκρίνονται από την ελληνική διοίκηση, δηλαδή την ΕΘΑΑΕ. Όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να εγγραφεί ούτε στο μη κερδοσκοπικό.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής την περασμένη Δευτέρα. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της ΚΟ Νέα Αριστερά, της ΚΟ Σπαρτιάτες και της ΚΟ Νίκη, ενώ την επιφύλαξή τους να τοποθετηθούν στη συζήτηση της ολομέλειας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Με ένα στιβαρό νομικά και πολιτικά κείμενο που δεν επιδέχεται παρερμηνειών η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει ένσταση αντισυνταγματικότητας στο επαίσχυντο νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων με το οποίο η κυβέρνηση ποδοπατεί το Σύνταγμα προς όφελος των deals που έχει κάνει με επενδυτές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, το οποίο όμως απορρίφθηκε.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια την Παρασκευή 8/3
Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, με αποκορύφωμα την πανελλαδική διαδήλωση της Παρασκευής στην Αθήνα, που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Με εκδηλώσεις, καλέσματα, καταλήψεις, πανό στους δρόμους, ενημερώσεις σε κεντρικές πλατείες, οι φοιτητές ανά τη χώρα ετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση με την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία ενώ το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων (ΟΔΠΤΕ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας για την Πέμπτη 7 Μαρτίου και 24ωρη απεργία την Παρασκευή, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 12:00, με τη συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων, μαθητών και διδασκόντων.