Στη σκιά το βίαιων επεισοδίων με τραυματίες φοιτητές, στο κέντρο της Αθήνας, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με 159 ψήφους. Καταψήφισαν 129 βουλευτές
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εν μέσω αντιδράσεων μέσα και έξω από τη Βουλή. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από 159 βουλευτές, ενώ προηγήθηκε θυελλώδης αντιπαράθεση τριών ημερών που κορυφώθηκε την Παρασκευή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Καταψήφισαν 129 βουλευτές, ενώ «παρών» δήλωσαν 11.
Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων 1-129, 172-187, 193-199, 202 και 203, επί της τροπολογίας με αριθμό 106/7, και επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί αρχής και επί των άρθρων 130-155 (το μέρος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια), ενώ το ΚΚΕ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, και επί των άρθρων 8, 9, 35, 58, 67, 89, 92, 93, 113, 114, 122, 130-155, και 166.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του υπουργού Παιδείας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο αλλά να εγκρίνει μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».
«Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «στερείτε τις σπουδές των νέων».
«Ενώ εμείς είμαστε εδώ στη Βουλή, νέοι και νέες διαμαρτύρονται κύριε πρωθυπουργέ κατά των δικών σας σχεδίων γιατί τους λέτε απλά και χυδαία ότι δεν μπορούν να σπουδάσουν αν δεν πληρώσουν. Οι νέοι και οι νέες διαμαρτύρονται γιατί τους στερείτε τις σπουδές» είπε.
Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις πέντε προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Δημόσια Πανεπιστήμια.
Σε δήλωση-παρέμβαση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προέβη ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Αφού επισήμανε ότι «πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων. Τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση», εκτίμησε πως «ακόμα κι αν η ίδρυση – παρά το Σύνταγμα- ιδιωτικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γίνει σήμερα νόμος του κράτους, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα ευδοκιμήσει».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του επισήμανε πως «καταψηφίζουμε επί της αρχής, δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε να ενισχύσετε τα πανεπιστήμια, ούτε πιστεύουμε ότι έχετε πραγματικό σχέδιο για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».
Ο τιμοκατάλογος των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Τόνισε πως «η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο. Αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο. Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου».
Το συλλαλητήριο
Εξω από τη Βουλή έλαβε χώρα ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, παρά την προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμενων να το διαλύσουν, καταφεύγοντας εκτός από τα χημικά, και σε χρήση άγριας βίας κατά φοιτητών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα. Μάλιστα, υπουργοί της κυβέρνησης επιχείρησαν, με προκλητικό τρόπο, να δικαιολογήσουν την αστυνομική βία, «παραλείποντας» ταυτόχρονα να δείξουν βίντεο και φωτογραφίες φοιτητών μέσα στα αίματα και με ανοιγμένα κεφάλια από τα χτυπήματα των αστυνομικών δυνάμεων.
Μάλιστα, μετά τις 20:00 το βράδυ, διαδηλωτές που είχαν παραμείνει έξω από τη Βουλή έκαναν πορεία προς τα Προπύλαια.
Επίθεση δυνάμεων ΜΑΤ σε φοιτητές
Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, ένταση σημειώθηκε μπροστά από την Βουλή, με τη τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε ρίψη χημικών και κρότου λάμψης ενάντια στους φοιτητές, ενώ άνδρες των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν και βία.
Μετά την αστυνομική βία που εκδηλώθηκε, πάνω από 10 φοιτητές τραυματίστηκαν σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνουν ματωμένους διαδηλωτές να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
Ανυποχώρητοι οι φοιτητές – Νέο συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη (14/03)
Οι φοιτητές, με το βροντερό παρών που έδωσαν και δίνουν ενάντια στο νομοσχέδιο, δηλώνουν ανυποχώρητοι. Μπροστά στη Βουλή, το συντονιστικό του όργανο, αποφάσισε νέο συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη (14/03) και συντονισμένα πορεύτηκαν στα Προπύλαια.