Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Έβρο

Θα επισκεφθεί Φτελιά, Δίκαια, Βύσσα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Μ. Δέρειο – Θα ακολουθήσει Ροδόπη και Ξάνθη

Ένα προσκυνηματικό χαρακτήρα, απλό σεμνό και τιμητικό, θα έχει το οδοιπορικό της επίσκεψης στη Θράκη της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το οποίο ξεκινά από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο.

Πρόκειται για ένα πολυήμερο ταξίδι της Π.τ.Δ, το οποίο ξεκινά από τον Έβρο ένα «συμβολικά φορτισμένο» όπως χαρακτηρίζεται νομό.

Η πρόταση και το σκεπτικό του οδοιπορικού ετέθησαν από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης δια της προέδρου του, Αγγέλας Γιαννακιδου, η οποία θεωρεί τιμή μεγάλη το γεγονός αυτό, το οποίο και έγινε αποδεκτό από την Προεδρία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας για την επικείμενη επίσκεψη, η πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου τόνισε, πως πρόκειται για «ένα οδοιπορικό προσφυγικής μνήμης που τιμά τους Θρακιώτες που έδωσαν ό,τι είχαν για τον τόπο αυτό, αλλά και για την σημερινή Θράκη και τους ανθρώπους της από τον χώρο της παραγωγής και του πολιτισμού».

Σύμφωνα με την ίδια, το σκεπτικό της Προέδρου είναι να έρθει για να γνωρίσει μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ποικίλει ανθρωπογεωγραφικά, επικοινωνώντας με πρόσωπα κάθε ηλικίας που αποτελούν την δυναμική του τόπου.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά από το μεθοριακό χωριό Φτελιά, το οποίο κρατά ζωντανή τη μνήμη του τόπου, την θρακιώτικη γλώσσα και διατροφή με πρόσφυγες κατοίκους στο σύνολο του, με επόμενο σταθμό τα Δίκαια, όπου θα την υποδεχθούν οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ειρήνη» φορώντας την ενδυματολογική τους ταυτότητα, οι οποίες έχουν κρατήσει ένα αξιόλογο λαογραφικό υλικό, το οποίο θα αξιοποιηθεί στο Δίκτυο «Αγροτικών Μουσείων», που πρόκειται να υλοποιηθεί στην περιοχή.

Στο χωριό Βύσσα και κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο Μουσείο «Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή» θα γίνει η ανάδειξη της παρουσίας της αστικής τάξης της Θράκης και των μεγάλων οικογενειών της και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη της περιοχής.

Λίγο πριν το μεσημέρι θα σταθμεύσει στο Διδυμότειχο, οπού θα συναντηθεί και θα συζητήσει με την ομάδα μαθητών του ΕΠ.ΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης» για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «εικονική επιχείρηση» και πιο συγκεκριμένα της παραγωγής καινοτόμων ζωοτροφών για ζώα παραγωγής και κατοικίδια από υπολείμματα τροφών, με την επωνυμία «Ζωομπουκίτσες» Έβρου, όπου η ίδια επέλεξε να είναι μέντορας.

Θα ακολουθήσει γεύμα στον ιστορικό λόφο του Κάστρου Καλέ στο Διδυμότειχο βασισμένο στην θρακιώτικη νηστίσιμη διατροφή, με ένα δικό του χαρακτήρα και ύφος και με ανθρώπους από την παραγωγική δυναμική του τόπου.

Το απόγευμα θα παρακολουθήσει την Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης σε εκκλησία του Σουφλίου, ενώ την επόμενη μέρα θα επισκεφθεί τα δυο χωριά του ορεινού Όγκου Μικρό και Μεγάλο Δέρειο, το δεύτερο μάλιστα είναι το μεγαλύτερο χωριό μουσουλμάνων, που δεν έχει επισκεφθεί κανένας Πρόεδρος μέχρι σήμερα, όπου το δικό μας Πάσχα συμπίπτει με το δικό τους Ραμαζάνι με το σκεπτικό να περάσει το μήνυμα αλληλεγγύης και συνύπαρξης έξω από σκληρές δογματικές γραμμές.

Εκεί οι γυναίκες του χωριού θα της δωρίσουν ένα εντυπωσιακό χειροποίητο κέντημα με ελληνική θεματολογία -όπως αναφέρεται- το οποίο ολοκλήρωσαν, πριν από λίγες μέρες για το σκοπό αυτό.

Η Π.τ.Δ θα παρακολουθήσει την Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής στην εκκλησία του χωριού Ασκητές του Νομού Ροδόπης, ενώ έπονται επισκέψεις στο χωριό Θρυλόριο του ίδιου νομού αλλά και Κεσσάνη, Μάνδρα και Πλάτανος στην Ξάνθη. Στον ίδιο νομό θα παρακολουθήσει και την Ακολουθία της Αναστάσεως, ενώ δεν θα παραλείψει να επισκεφθεί και την ιδιαίτερη πατρίδα της την Σταυρούπολη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρόκειται να επισκεφθεί και στρατιωτικές μονάδες των συνόρων για τις καθιερωμένες Πασχαλινές ευχές με τους στρατευμένους.