Η «κατάρα» της διασυνοριακότητας για Κομοτηνή και Βόρειο Έβρο

 Β. Μαυρίδης: Πρέπει να ληφθούν τοπικά μέτρα στήριξης. Η αιμορραγία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί .  Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Φ. Μυλωνά: Όποιο κατάστημα κλείνει, κλείνει τελεσίδικα κι ανεπιστρεπτί. Να μπει φρένο στην εκροή χρήματος

Περισσότερο «όνειρο» παρά πραγματικότητα φαντάζει το αναπτυξιακό δίπολο Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη, που κατά το παρελθόν έχει διαφημιστεί στην περιοχή μας, αφού ενώ η Αλεξανδρούπολη βλέπει αρκετές νέες επενδύσεις κι ανάπτυξη στον τόπο, η Κομοτηνή καλείται ακόμη ν’ αντιμετωπίσει τη δική της πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα που ομοιάζει περισσότερο, χωρίς πάντως η κατάσταση να είναι τόσο δύσκολη, με την αντίστοιχη στο Βόρειο Έβρο.

Κι οι δύο περιοχές, με επίκεντρα τις πόλεις της Κομοτηνής και της Ορεστιάδας, βρίσκονται κοντά στα σύνορα, η μεν Κομοτηνή δίπλα σε Βουλγαρία και η δε Ορεστιάδα δίπλα σε Βουλγαρία και Τουρκία, με αποτέλεσμα να πλήττονται έντονα από τη φυγή καταναλωτών και την εκροή χρήματος προς τις αγορές του εξωτερικού. Εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης και τώρα του ντόμινου ανατιμήσεων και της ενεργειακής ακρίβειας, οι καταναλωτές που σπεύδουν σε Βουλγαρία και Τουρκία έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ πλέον δεν παρατηρείται ως φαινόμενο μόνο ο «τουρισμός του ντεπόζιτου» αλλά κι η έξοδος για αγορές πρώτων ειδών, αναλώσιμων και ειδών λιανεμπορίου.

Βενζινοπώλες κι λιανέμποροι της Κομοτηνής έχουν προ πολλού χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, ότι ενώ η περιοχή μας δεν βλέπει τουριστικά οφέλη από τον κάθετο άξονα, αλλά την ίδια ώρα χάνει μεγάλο μερίδιο της τοπικής κατανάλωσης. Παράλληλα, το κράτος χάνει φόρους, άρα έσοδα στα ταμεία του.

Πολλές προτάσεις έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο από τον «Χ», με νομική βάση, για το πως μπορεί να μειωθεί η εκροή χρήματος, στις φθηνότερες λόγω οικονομίας, νομισματικής ισοτιμίας και φορολογίας χώρες των Βαλκανίων, ωστόσο διαχρονικά οι κυβερνήσεις φαίνεται πως κωφεύουν.

Κι ενώ η αγορά της Κομοτηνής τουλάχιστον… επιβιώνει, γιατί αν μη τι άλλο αποτελεί μία μεγάλη επαρχιακή πόλη, φοιτητούπολη και πρωτεύουσα Νομού, η αγορά της Ορεστιάδας και των γειτονικών χωριών κυριολεκτικά δεινοπαθεί, όπως διαπιστώνουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της.

Επομένως, το δίπολο Κομοτηνή-Ορεστιάδα φαντάζει αρκετά πιο ρεαλιστικό αυτό το διάστημα, ως προς την αντιμετώπιση του μείζονος οικονομικού ζητήματος της περιοχής, της διασυνοριοκότητας.


Τοπικά μέτρα τώρα ζητάει ο Βασίλης Μαυρίδης
Βλέπει την εκροή καταναλωτών και χρήματος να βαίνει εντεινόμενη τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) και δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος αντιπροτείνει την άμεση καθιέρωση τοπικών μέτρων στήριξης των πληττόμενων περιοχών της Θράκης.

Αναλυτικά δήλωσε τα εξής: «(η φυγή των καταναλωτών) είναι μία πραγματικότητα, έχουμε κάποια γεγονότα που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς: Πρώτον, την ισοτιμία ευρώ-τουρκικής λίρας στο 1 προς 20, ενώ πριν δύο χρόνια ήταν 1 προς 4. Δεύτερον, η βενζίνη που απασχολεί όλους είναι σε μία διαφορά της τάξης του ενός ευρώ το λίτρο, δηλαδή σε ένα απλό φουλάρισμα κάποιος κερδίζει 50 ευρώ.

Αυτά δυστυχώς αποτελούν κίνητρα, για να αυξήσουν το κύμα μαζικής εξόδου για αγορές αυτών των αγαθών στη γειτονική χώρα. Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα, για να θωρακιστεί η περιοχή μας και να γίνει τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό ανταγωνιστική, θα συνεχίζουμε να έχουμε αυξήσεις στις αναχωρήσεις από την Ελλάδα -και κυρίως από την περιοχή του Βορείου Έβρου- προς τη γειτονική Τουρκία».

Αναφορικά με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο, όπως η παλιότερη δικιά του για καθιέρωση τοπικού fuel pass για τους μόνιμους κατοίκους, μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό, αφού κυβερνητική γραμμή είναι τα οριζόντια μέτρα σε όλη την Ελλάδα, που όμως δεν αποτελούν πανάκεια για ιδιάζοντα τοπικά οικονομικά ή λοιπά προβλήματα όπως το δημογραφικό.

«Έχουν κατατεθεί προτάσεις, αλλά η οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν θέλει να κατανοήσει ότι η ευλογία που σε κάποιες περιοχές είναι η διασυνοριακότητα, εδώ είναι κατάρα, δεν θέλει να δώσει επιμέρους κίνητρα ή παροχές.

Με τη λογική της οριζόντιας βοήθειας σε όλους τους Έλληνες, που είναι ένα θεμιτό μέσο σε ένα βαθμό, όμως δεν μπορείς έτσι να σβήσεις τις ανισότητες που δημιουργούνται. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Η αιμορραγία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μαυρίδης.

Ειδικά για το ζήτημα των πρατηρίων υγρών καυσίμων και της σύγκρισης τιμών Ελλάδας-Τουρκίας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ τόνισε πως «τα χρήματα που χάνουμε από τα φουλαρίσματα, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που χάνουμε μέσω φόρων από αυτή την κατάσταση» και κατηγόρησε διαχρονικά τους κυβερνώντες πως « ». Το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή.

Με θλίψη βλέπει την αγορά να αιμορραγεί η Φιλιώ Μυλωνά
Με θλίψη βλέπει την τοπική αγορά της Ορεστιάδας να αιμορραγεί, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιώ Μυλωνά, η οποία κατηγορεί πρωτίστως την πολιτεία κι όχι τόσο τους συμπολίτες της.

«Το χρήμα πρέπει να ανακυκλώνεται εντός των ορίων της χώρας και να μη φεύγει πέρα των ορίων αυτής, αλλά δυστυχώς αυτό γίνεται κατά κόρον κι όσο δυσκολεύουν τα πράγματα στη χώρα μας, ειδικότερα στο Βόρειο τμήμα του Έβρου που είμαστε σε χειρότερη μοίρα, είναι ακόμη πιο δύσκολα» αναγνώρισε αρχικά.

Τόνισε πως το πρόβλημα που παρατηρείται στην Κομοτηνή είναι ακόμη πιο έντονο στον Βόρειο Έβρο, όπου υπάρχουν συνολικά τρεις πύλες εξόδου, μία προς Βουλγαρία και δύο προς Τουρκία, ενώ η μεγάλη αγορά της Αδριανούπολης των 150.000 κατοίκων είναι πιο κοντά στην Ορεστιάδα (30 λεπτά) σε σχέση με την Αλεξανδρούπολη (1ώρα, 15 λεπτά). Αντίστοιχα, η Κομοτηνή απέχει 40 λεπτά από το Κίρκοβο Βουλγαρίας και λίγο περισσότερο (περίπου 50 λεπτά) από την Αλεξανδρούπολη. Από τη διασυνοριακότητα, καταστήματα μετρημένα στα δάχτυλα κερδίζουν στην Ορεστιάδα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων «δεν εισπράττουμε κάτι, δεν ελπίζουμε σε τίποτα» υπογράμμισε η κα Μυλωνά.

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, συνέδεσε την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς, με τα μείζονα θέματα δημογραφικού, μετανάστευσης κι ανεργίας στην ακριτική Ελλάδα. «Έχει δυσκολέψει πάρα πολύ η καθημερινότητα του καθενός μας. Ο κόσμος δικαίως μέχρι ενός σημείου, για να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα, κάνει κάποια πράγματα (εννοεί αγορές στο εξωτερικό).

Αλλά, ας αναλογιστούμε ότι καταθέτοντας τα χρήματά μας έξω χάνει ο κρατικός κορβανάς και η τοπική αγορά, με αποτέλεσμα να φεύγουν τα παιδιά μας, να κλείνουν τα καταστήματα, να ερημώνει ο τόπος, να γίνουμε μία περιοχή γερόντων που απλά αποθνήσκουν» σημείωσε και τόνισε πως τα τοπικά καταστήματα ήταν πάντα τα μαγαζιά στα οποία χτυπούσαν την πόρτα οι νέοι ενήλικες Εβρίτες για να βρουν τις πρώτες τους δουλειές, αλλά πλέον ελάχιστες είναι οι νέες θέσεις εργασίας ενώ «τα καταστήματα που κλείνουν, κλείνουν τελεσίδικα και ανεπιστρεπτί».

Η εκπρόσωπος των εμπόρων ζήτησε από την πολιτεία, έστω και την ύστατη στιγμή, να βάλει φρένο στην εκροή χρήματος προς την Τουρκία, προκειμένου να στηριχθεί ο Βόρειος Έβρος κι αντίστοιχα οι πληττόμενες από τη διασυνοριακότητα περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Πηγη: xronos.gr