Υπογραφή σύμβασης επέκτασης του φράχτη – Αντιδράσεις στη μη αναφορά των πολλαπλών προβλημάτων του Έβρου
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Η Ορεστιάδα αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του Πρωθυπουργού στον Έβρο ενόψει της υπογραφής, της σύμβασης για την κατασκευή επιπλέον 35 χλμ. του φράχτη στον Έβρο.
«Εθνική αναγκαιότητα ο φράχτης στον Έβρο»
Εθνική αναγκαιότητα χαρακτήρισε την επέκταση του φράχτη στον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε κατοίκους της Ορεστιάδας. «Τον φράχτη θα τον ολοκληρώσουμε σε όλο το μήκος του Έβρου και εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να το χρηματοδοτήσουμε, θα το χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους, διότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα» επανέλαβε.
Ταυτόχρονα υπενθύμισε την υβριδική επίθεση που δέχτηκε η Ελλάδα από την Τουρκία στα σύνορα του Έβρου πριν από 3 χρόνια και τόνισε πως η κυβέρνηση την αντιμετώπισε με επιτυχία.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι Νέα Δημοκρατία θα είναι ο μεγάλος νικητής το βράδυ της 21ης Μαΐου.
Σημείωσε, ακόμα, το γεγονός ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο νομό Έβρου στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Τον πρωθυπουργό που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη υποδέχτηκαν στην Ορεστιάδα οι βουλευτές Τάσος Δημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.
Ο κύριος Μητσοτάκης περπάτησε στην κεντρική πλατεία και συνομίλησε με πολίτες.
Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του ήταν το Διδυμότειχο και το Σουφλί.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του βρέθηκε και στο Διδυμότειχο, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες. Στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Σας ευχαριστώ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή, εδώ στο Διδυμότειχο. Μπορεί ο Έβρος γεωγραφικά να λογίζεται ως ακριτική Ελλάδα, θέλω να ξέρετε όμως ότι είστε στο κέντρο της δικής μου καρδιάς. Γι’ αυτό εξάλλου επέλεξα να είμαι και υποψήφιος μαζί σας στον Έβρο, για να δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα. Σταθερά, τολμηρά μπροστά, με τη Νέα Δημοκρατία νικήτρια στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Θυμήθηκα και στην Ορεστιάδα ότι πάντα ξεκινώ τις προεκλογικές μου εκστρατείες εδώ, από τον βόρειο Έβρο. Το έκανα και όταν ήμουν υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το έκανα και στις εκλογές του 2019. Πάντα μου φέρνετε γούρι και τώρα γουρλήδες θα είστε για να πετύχουμε μία ακόμα μεγάλη νίκη», έιπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε στη συνέχεια το στρατιωτικό νοσοκομείο στο Διδυμότειχο, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές, είχε σύσκεψη με τη διοίκηση του νοσοκομείου παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, ενώ έκανε σύντομη στάση στην παιδιατρική, τη γυναικολογική και τη μαιευτική κλινική.
To 2024 αναμένεται να ξεκινήσει το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο
Οριστικά και αμετάκλητα πλέον, διά στόματος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται να κλείνει η κουβέντα για το Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο τη φετινή χρονιά. Δεν πρόκειται να έλθουν οι πρώτοι φοιτητές και φοιτήτριες να φοιτήσουν στο νεοϊδρυθέν Τμήμα του ΔΠΘ τον Οκτώβριο, παρότι αυτό διατείνονταν όλοι, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως ποτέ ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε ότι φέτος θα λειτουργήσει με φοιτητές/τριες το Τμήμα, αλλά η ακριβής του φράση ήταν: “Δεν το κρύβω, ο στόχος μας είναι να καταστεί το 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα. Και ναι, θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και από τη μεθεπόμενη Τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή”.
Συνεπώς, χθες ξεκαθάρισε ότι αυτό που τελικά εννοούσε ήταν ότι ναι μεν θα λειτουργήσει από φέτος, αλλά μόνον διοικητικά.
Το Σουφλί επισκέφτηκε μετά την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο
Στο κέντρο της πόλης του Σουφλίου υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος και κάτοικοι τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός περπάτησε στον κεντρικό δρόμο και συνομίλησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός παρέστη στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.
Στον Πόρο των Φερών με φόντο τον Φράχτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του αποτρεπτικού εμποδίου για 37.5 ακόμη χιλιόμετρα και συγκεκριμένα στο τμήμα Κορνοφωλιά – Ψαθάδες. Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.
Ωστόσο, αν ανατρέξουμε στην αμέσως προηγούμενη επίσκεψη του κου Μητσοτάκη στη Θράκη, θα διαπιστώσουμε ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε ήδη από τότε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί Φράχτες. Ο ίδιος, είχε πει: “Ο Φράχτης ήταν στην έκταση που κατασκευάστηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός, όπως είπα και χθες θα κατασκευάσουμε τελικά φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου – εκεί όπου είναι τεχνικά και γεωγραφικά εφικτό. Δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός και εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής δεν είναι διατεθειμένη να μας δώσει ευρωπαϊκούς πόρους ειδικά για την κατασκευή του Φράχτη -γιατί χρηματοδοτεί πολλές δομές περί το μεταναστευτικό, αλλά όχι φυσικά εμπόδια- θα προχωρήσουμε και θα κατασκευάσουμε τον Φράχτη με εθνικούς πόρους”
Αντιδράσεις για την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο
Οξύτατες αντιδράσεις προκάλεσε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ψέματα και κοντή μνήμη του Πρωθυπουργού» και υποψήφιου Βουλευτή Έβρου στις επικείμενες εκλογές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επίσκεψη του στον Έβρο ήταν μια ακόμη κακοστημένη προεκλογική φιέστα, χωρίς να δώσει σημασία στα πραγματικά προβλήματα του νομού, στις ανάγκες των πολιτών και στις συνθήκες ζωής και εργασίας. Αντιδράσεις και από το ΚΚΕ που, σχολιάζοντας θεωρούν πως ο πρωθυπουργός «διαφημίζει τον φράχτη στον Έβρο ως παράγοντα προσέλκυσης ψηφοφόρων» και «δείχνει το πως αντιλαμβάνεται την πολιτική για τους πρόσφυγες και μετανάστες». Την ίδια ώρα το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει τον φράχτη ως «φράχτη της ντροπής», ο οποίος εντάσσεται στο αφήγημα του μισανθρωπισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στο πλαίσιο ευρωπαϊκών πολιτικών που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «ασπίδα απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους».