Η Ένωση Γονέων του δήμου Αλεξανδρούπολης ενάντια στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Η Ένωση Γονέων του δήμου Αλεξανδρούπολης σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.).

Επιπλέον, αντιτίθεται σθεναρά στη συγχώνευση των οργανισμών απεξάρτησης, εκφράζοντας φόβους για δυνητικές δυσλειτουργίες. 

Αναλυτικότερα η ανακοίνβση αναφέρει:

“Με έντονο προβληματισμό στεκόμαστε οι γονείς πανελλαδικά απέναντι στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων).

Οι υπάρχοντες Οργανισμοί και Προγράμματα, με βάση Μνημόνια Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με το Υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες τις σχολικές μας κοινότητες, μέσω του επιστημονικού σχεδιασμού και υλοποίησης προληπτικών παρεμβάσεων στα σχολεία από τα εξειδικευμένα στελέχη των φορέων Ψυχικής Υγείας, Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι εξαρτητικές συμπεριφορές προλαμβάνονται από μικρή ηλικία με την ενίσχυση προστατευτικών παραγόντων και την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου μέσω μιας ολιστικής και εξατομικευμένης προσέγγισης.

Η διάλυση του υπάρχοντος πλαισίου Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτήσεων και η συγχώνευση των προγραμμάτων στο νέο Οργανισμό, αποσυνδέοντας τους φορείς από την τοπική κοινωνία, απειλεί την ταυτότητά τους, παρεμποδίζει τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, ενώ ταυτόχρονα εξαλείφει τον πλουραλιστικό χαρακτήρα των επιλογών που προσφέρουν στο άτομο, δημιουργώντας επισφάλεια στις οικογένειες και στην ευρύτερη κοινωνία.

Η Ένωση Γονέων μαθητών Αλεξανδρούπολης όλα αυτά τα χρόνια συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Πολυδύναμο κέντρο ΚΕΘΕΑ-Κιβωτός (σχολές γονέων, βιωματικά εργαστήρια κ.ά) και αναγνωρίζει το πολύπλευρο έργο του, τον αδιαμφησβήτητο ρόλο του στην πόλη μας και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Αντίστοιχη στήριξη παρέχει σταθερά το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Έβρου «Ελπίδα», η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΑ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και άλλοι φορείς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Νομού μας.

Στηρίζουμε τις δομές Πρόληψης & Θεραπείας των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και ενώνουμε τη φωνή μας με όσους διεκδικούν ενίσχυση και στελέχωση των Προγραμμάτων και Οργανισμών που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο μαθητικό πληθυσμό, στις οικογένειες, στην εκπαιδευτική κοινότητα και ευρύτερα στην κοινωνία.”