Η εκπομπή “Αλάτι της Γης” κάνει ένα μουσικό οδοιπορικό στα χωριά του Έβρου

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 11.00-13.00, «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας μας προσκαλούν σ’ ένα δυναμικό θρακιώτικο γλέντι που θα μας μεταφέρει στα χωριά του Έβρου.

Ο λόγος για το επεισόδιο που γυρίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα με πολυμελής αντιπροσωπεία του Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής και του Θρακιώτικου Συλλόγου Ασβεστάδων, οι οποίοι μας παρουσιάζουν και δνε πρέπει να χάσετε όλα τα θρακιώτικα έθιμα και τις παραδόσεις, της χορευτικές παραδόσεις, τη μουσική ακι τη γαστρονομία του τόπου μας.

Κύριοι καλεσμένοι της εκπομπής είναι η τραγουδίστρια Λίτσα Ουλιανούδη από τους Ασβεστάδες και ο λαϊκός βιολάτορας και τραγουδιστής Νίκος Ζαπάρτας από το Ελληνοχώρι. Μαζί τους και ο θρακιώτης δεξιοτέχνης στο κλαρίνο Βαγγέλης Παπαναστασίου.

Μας ξεναγούν στην πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση του Έβρου, με επίκεντρο τα χωριά του Ερυθροποτάμου στην περιοχή του Διδυμότειχου. Μιλούν για τα γλέντια και τα πανηγύρια, τα έθιμα και τις τελετουργίες, τη γαστρονομία, τα μουσικά όργανα και τους παλιούς οργανοπαίκτες. Παράλληλα, ο Γιάννης Τζερνικούδης αναφέρεται στους πολλούς και διαφορετικούς θρακιώτικους χορούς και μας αποκαλύπτει τις ιδιαίτερες τοπικές παραλλαγές τους.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Παπαναστασίου: κλαρίνο-φλογέρα-μουσική επιμέλεια, Λίτσα Ουλιανούδη: τραγούδι, Νίκος Ζαπάρτας: βιολί-τραγούδι, Γιώργος Μπεζιργιαννίδης: γκάϊντα, Ηλίας Γυλός: ακορντεόν, Νίκος Ανεμοδουριώτης: ούτι- κιθάρα, Ιάκωβος Ηλιάδης: λαούτο, Δημήτρης Μπουζαμάνης: κρουστά-τραγούδι, Γιώργος Παπαντωνίου: τραγούδι.

Χορεύουν μέλη από τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής (επιμέλεια: Γιάννης Τζερνικούδης) και τον Θρακιώτικο Σύλλογο Ασβεστάδων (επιμέλεια: Λίτσα Ουλιανούδη).