Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που οργανώνουμε στην πλατεία Τυχερού την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, από τις 10:30 έως και τις 13:30.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE με τίτλο «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» (LIFE16 NAT/BG/000874) προς τιμή των μαθητών, αγροτών, κτηνοτρόφων και πολιτών που έχουν υποστηρίξει τις δράσεις προστασίας του σπάνιου γύπα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η γιορτή περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, παζάρι αγροτικών προϊόντων των αγροτών-φίλων του ασπροπάρη, παζάρι χριστουγεννιάτικων δώρων από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Τυχερού, χορό από το παιδικό τμήμα του Συλλόγου Τυχερού, μουσική και εδέσματα.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Τυχερού, τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγίου Ιωάννου Προδρόμου» Τυχερού και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Τυχερού.
Η πολύτιμη ζωή του απροπάρη, οι κυριότερες απειλές & η δράση του WWF τα τελευταία 5 χρόνια για την προστασία του είδους
Ο ασπροπάρης αριθμεί μόλις πέντε ζευγάρια στην Ελλάδα με τα τέσσερα εξ αυτών να βρίσκονται στη Θράκη και τα τρία στον νομό Έβρου. Είναι είδος μεταναστευτικό, έρχεται κάθε Απρίλιο στα Βαλκάνια για να αναπαραχθεί και επιστρέφει κάθε Σεπτέμβρη στην Αφρική για να διαχειμάσει. Στα δυο μακρινά του ταξίδια, διασχίζει είτε την Ελλάδα και τη Μεσόγειο θάλασσα είτε τις αφρικανικές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζοντας πλήθος απειλών.
Η κατάρρευση του πληθυσμού του οφείλεται στα σύγχρονα προβλήματα που βιώνουν οι αγροτικές κοινωνίες όχι μόνον του τόπου μας αλλά και άλλων χωρών με πρωταρχικό την εγκατάλειψη της υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας που οδηγεί και σε έλλειψη τροφής για αυτό το είδος, αλλά και πολλά άλλα σπάνια είδη γυπών και αρπακτικών πουλιών.
Κοντά σε αυτά, οι υποδομές ενέργειας μπορούν να είναι αιτία για ηλεκτροπληξία και πρόσκρουση, ενώ η παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων πλήττει σοβαρά τον πληθυσμό τους με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Στοχεύοντας στη μείωση του φαινομένου των δηλητηριασμένων δολωμάτων, κοινώς «φόλες», υλοποιήσαμε τα τελευταία 5 χρόνια δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε σχολεία και φορείς.
Συνεργαστήκαμε με αγρότες και κτηνοτρόφους προωθώντας μέτρα πρόληψης των ζημιών από θηλαστικά, όπως λύκους, αλεπούδες, ασβούς, σκυλιά ως μια επίδειξη ορθών πρακτικών, οι οποίες μελλοντικά θα μπορούν να υιοθετηθούν και από άλλους επαγγελματίες. Στο πλαίσιο αυτό παραχωρήθηκαν δωρεάν 47 ηλεκτρικές περιφράξεις, 55 τσοπανόσκυλα – ελληνικά ποιμενικά ή μολοσσοί Ηπείρου και 6 συμπεριφορικοί φράχτες απώθησης λύκων (fladries).
Με έμφαση στην πρόληψη των ζημιών, η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα μπορούν να διαφυλαχτούν και αυτό είναι ένα μήνυμα για τη συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής.
Το πρόγραμμα «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» ολοκληρώνεται αυτό τον Δεκέμβριο, όμως όλοι μας μπορούμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες προστασίας αυτού του εμβληματικού είδους μέσα από τις καθημερινές μας πρακτικές.