Γενική Συνέλευση των Αγροτικών Συλλόγων της Ορεστιάδας

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ συσκέπτονται και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Να ζυγίσουν τη δυναμική για πιθανές αγροτικές κινητοποιήσεις θα επιχειρήσουν μέσα από γενικές συνελεύσεις στους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έπειτα από τις κατευθύνσεις που αποφασίστηκαν σε συνάντηση στην Καβάλα την περασμένη Κυριακή 14 Ιανουαρίου.

Πραγματοποιήθηκε δεύτερη Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού που έλαβε χώρα χθες Τετάρτη 17/1 στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, ώστε να ενημερωθούν οι θεσμικοί φορείς της περιοχής σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο μετά τις αλλαγές που έγιναν στις νομοθεσίες.

Προηγήθηκε διευρυμένη συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Ν. Βύσσας, Ορεστιάδας & Τριγώνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην περιοχής μας.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:
– Η ΚΥΑ για τον πλαφόν της επιδότησης ρεύματος και η απαίτηση της ΔΕΗ επιστροφής 442.805,28 € από τους ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ Ορεστιάδας.
– Τα σχέδια του υπουργείου για τη συγχώνευση όλων των ΓΟΕΒ σε ένα περιφερειακό σχήμα.
– Η ΚΑΠ 2023-2027 και τα προβλήματα που δημιουργεί.
– Το υψηλό κόστος παραγωγής.
– Αγροτικό πετρέλαιο.
– Οι χαμηλές τιμές των προϊόντων.
– Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.
– Η κατάσταση του φράγματος στο Θεραπειό.
– Η καθυστέρηση στην υλοποίηση του αναδασμού σε περιοχές του Β. Έβρου.
– Αγροτική οδοποιία – Αντιπλημμυρική προστασία.
– Μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων.
– Καθορισμός δράσεων για τη διεκδίκηση των αιτημάτων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της περιφέρειας ΑΜΘ. «Η συμμετοχή των εκπροσώπων ήταν ικανοποιητική και το επίπεδο της συζήτησης ήταν αντάξιο του μεγέθους των προβλημάτων που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Ανάλογα με την δυναμική και την διάθεση των αγροτών και κτηνοτρόφων κατά τόπους, θα αποφασιστούν περεταίρω ενέργειες και αποφάσεις.

Αγροτικός Σύλλογος Ν. Βύσσας
Αγροτικός Σύλλογος Ορεστιάδας
Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου