Γ. Πλακιωτάκης από Αλεξανδρούπολη: «Η αξιοποίηση του Λιμένος θα έχει σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία»

Στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης στα πλαίσια της προγραμματισμένης επίσκεψης του στην πόλη, όπου παρευρέθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οργανισμού με τη Διοίκησης της ΟΛΑ.

Στη σύσκεψη εκτός από τα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού Λιμένα και τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, βρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Γενικού Γραμματέα Λιμένων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, οι τρεις βουλευτές του νομού Έβρου καθώς και ο Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έπειτα από τη σύσκεψη δήλωσε ότι «ο προνομιακός, γεωστρατηγικός, και γεωπολιτικός ρόλος του λιμανιού στην Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την αξιοποίηση του λιμανιού ως πύλη για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί εγγύηση ότι η αξιοποίηση του λιμένος Αλεξανδρούπολης θα αποδώσει σημαντικότατα οφέλη και για την τοπική οικονομία και για την τοπική κοινωνία»

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του λιμένα, που είναι σε εξέλιξη: «Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του λιμανιού. Αναμένεται προς τα τέλη Μαϊου να ανοίξουν οι προσφορές και να έχουμε οριστικό ανάδοχο και μέχρι τα τέλη του έτους να ολοκληρωθεί και η διαδικασία και να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με σωστή στρατηγική, επίλυσε χρόνια προβλήματα του λιμανιού και επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη στρατηγική με τη συμμετοχή τεσσάρων μεγάλων επενδυτικών ομίλων».

Ερωτηθείς για το αίτημα ίδρυσης Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο πρόσφατα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, υπογράμμισε ότι «έχει αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης τέτοιου είδους ζητημάτων. Θα δοθεί εντολή να αναλυθούν όλα τα δεδομένα των προτάσεων, ώστε να υπάρξει μια τεκμηριωμένη εισήγηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν και το εθνικό όφελος που μπορεί να υπάρξει από μία σημαντική επένδυση στην ακριτική περιοχή του Έβρου. Γνωρίζω πολύ καλά το θέμα, δεν είμαι εδώ για πρόσκαιρες εντυπώσεις και υποσχέσεις ».

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Ναυτιλίας μετέβη στη Σαμοθράκη για την επίσημη παράδοση του νέου πλωτού υπερσύγχρονου ασθενοφόρου του Λιμενικού.

Ο Πλακιωτάκης από τη Σαμοθράκη: Η Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν πειρατής – Εγκαίνια του νέου πλωτού ασθενοφόρου

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων του νέου πλωτού ασθενοφόρου που εντάσσεται στο στόλο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ, ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε, το ρόλο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο φυλάσσει όχι μόνο τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είπε.

Το Λιμενικό «διασφαλίζει τη νομιμότητα στις θάλασσες, εγγυάται την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον, σώζει ζωές», τόνισε ακόμη ο υπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας και το διεθνές δίκαιο λέγοντας:

«Τις τελευταίες ημέρες οι δηλώσεις και αιτιάσεις της Τουρκίας, δεν είναι μόνο πέρα και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, είναι πέρα και έξω από κάθε λογική. Ας αντιληφθεί επιτέλους η Τουρκία ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν κράτος-πειρατής».

«Ο σεβασμός των κανόνων του διεθνούς δικαίου», προσέθεσε, «είναι προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας, τις οποίες η Ελλάδα επιδιώκει, προστατεύοντας την ίδια στιγμή αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».