Φυλάκιση έως δύο έτη και χρηματική ποινή για τους γονείς αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο επικαλούμενοι τον κορονοϊό ή άλλους λόγους προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης.
Μετά τα απανωτά περιστατικά με γονείς αρνητές σε όλη τη χώρα και τις απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας από την πανδημία η τροπολογία επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Την νομοθετική πρωτοβουλία είχε προαναγγείλει η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για διάταξη που αφορά σε ποινικές κυρώσεις για τους γονείς αρνητές, τονίζοντας ότι «μπορεί ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στην επιμέλεια ενός γονέα εάν δεν στέλνει το παιδί του στο σχολείο».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε: «Μείζονα σημασία έχει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι μόνο υποχρέωση γονέων και κηδεμόνων τα παιδιά να διδαχθούν, είναι και δικαίωμα των ίδιων των παιδιών. Άρα πέρα από την διάσταση που θα έχει η πιθανή αφαίρεση της άσκησης της γονικής μέριμνας από γονείς ή κηδεμόνες που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο στερώντας τους αυτό το δικαίωμα, θα έχει πια και την ποινική τιμωρία».
Πιο αναλυτικά, η διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.
Η σχετική διάταξη της τροπολογίας έχει ως εξής:
Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», αναφέρεται:
«Υποχρεωτικότητα φοίτησης νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο
Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη και χρηματική ποινή».
Τι ισχύει για τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο
Για τα παιδιά που δεν φοιτούν αυτή τη στιγμή λόγω των γονιών τους που δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είναι μερικές δεκάδες, το Υπουργείο έχει μια διαδικασία, λόγω της αυτονομίας της
σχολικής μονάδας, εξήγησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.
Ο διευθυντής εγγράφως ενημερώνει τους γονείς, εν συνεχεία αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες ή μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή, η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα.
Αναφορικά με το πώς και αν μπορούν οι μαθητές εφόσον επιστρέψουν στο σχολείο τους, να μην χάσουν την χρονιά τους, η κ. Μακρή ξεκαθάρισε πως το Υπουργείο δεν έχει αποφασίσει κάτι σχετικά, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των απουσιών δεν τίθεται αυθαίρετα.
«Είναι ο αριθμός που κατά τους παιδαγωγούς δεν δικαιολογεί το παιδί να προχωρήσει στην επόμενη τάξη γιατί δεν έχει καλύψει την ύλη. Είναι μιας τάξεως θέμα και πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά θα χάσουν την χρονιά τους και είναι μιας άλλης τάξεως θέμα το να προχωρήσει ένα παιδί στην επόμενη βαθμίδα χωρίς να έχει καλύψει την ύλη της προηγούμενης. Είναι ένα θέμα για το οποίο