Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στη Θάσο – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης υπό το φόβο της αναζωπύρωσης

Σε ύφεση είναι πλέον η πυρκαγιά στην περιοχή Λεύκη στη Θάσο και σύμφωνα με την Πυροσβεστική χωρίς ενεργό μέτωπο. Στην περιοχή υπάρχουν μικροεστίες και καπνός ενώ τα εναέρια σταματούν με το που πέσει η νύχτα.

Η επιχείρηση κατάσβεσης θα συνεχιστεί το βράδυ μέχρι την πλήρη οριοθέτηση της και την κατάσβεση των μικροεστιών. Το πρωί, σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα των αεροπορικών επιχειρήσεων με το πρώτο φως.
Στο σημείο επιχειρούν 185 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν μηχανήματα έργου του Γ.Ε.ΕΘ.Α., εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το δασαρχείο Θάσου, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Οι άνεμοι είναι εντάσεως 2-3 μποφόρ αυτή τη στιγμή στην περιοχή γεγονός που διευκολύνει σημαντικά στο έργο κατάσβεσης.

Σε περίπου 1.310 στρέμματα περιορίστηκε η καμένη έκταση

Σε περίπου 1.310 στρέμματα περιορίστηκε η καμένη έκταση στη Θάσο από την φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε δασική έκταση στην περιοχή Λεύκη, λόγω της άμεσης και εξαιρετικής κινητοποίησης της Πυροσβεστικής.

Το Λιμεναρχείο της Καβάλας χθες ακόμη αποφάσισε την απαγόρευση κολύμβησης, διέλευσης σκαφών, ψυχαγωγικής δραστηριότητας και αλιείας σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού, προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια η υδροληψία από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τα οποία επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απαγόρευση της διέλευσης σκαφών, καθώς και κάθε αλιευτική-ψυχαγωγική δραστηριότητα (επαγγελματική-ερασιτεχνική) και της λήψης θαλάσσιου λουτρού από τις 12:00 την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 και μέχρι νεωτέρας, λόγω διενέργειας υδροληψίας από εναέρια μέσα πυρόσβεσης, στο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Θάσου και συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές που περικλείονται από τα παρακάτω στίγματα

Τα αίτια της φωτιάς διερευνά μεικτό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Έχει προβληματίσει πάντως το γεγονός ότι προ ημερών είχε ξεσπάσει στο ίδιο σημείο άλλη φωτιά και εκεί υπήρξαν σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού. Υπήρξαν μάλιστα πληροφορίες που κάνουν λόγο για συγκεκριμένο άτομο που μπορεί να κρύβεται πίσω από τις δύο φωτιές.

Σε αντίστοιχες πυρκαγιές στη Θάσο είχαν καεί:

το 1985 (15.08.1985) 90.000 στρέμματα.
το 1989 (18.08.1989) είχαν καεί 70.000 στρέμματα
και το 2016 (10.09.2016) είχαν καεί 68.850 στρέμματα.