Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αρχίζει η υποβολή στο Taxisnet

Εντός της εβδομάδας που διανύουμε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης.

Έχει δοθεί ήδη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024
Φέτος δεν θα υπάρξει θρίλερ με παράταση, καθώς πριν ακόμη ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να δώσει παράταση τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου εξαιτίας της καθυστέρησης του ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Κατά τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2024, αν και δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στα έντυπα της εφορίας πέραν αυτών που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε όσους έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις να μην ασχοληθούν με την συμπλήρωση και την υποβολή του Ε1 καθώς όλα τα στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ανήκει στην παραπάνω κατηγορία φορολογουμένων και δεν εισέλθει καθόλου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να συμπληρώσει και να υποβάλει τη δήλωση του. Η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί κανονικά, αυτόματα και εμπρόθεσμα.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Οι δόσεις και η έκπτωση
Αρχικά η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει θα γίνει σε 8 δόσεις (1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024, 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025), ενώ η εφάπαξ εξόφληση θα έχει έκπτωση 3%.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και αν δοθεί παράταση. Για αυτή την περίπτωση θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.

Προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση για 1 εκατ. μισθωτούς
Περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα από φέτος δεν χρειάζεται να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσής τους. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθεί με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

Επίσης, στις δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα ποσά που αφορούν:
– τόκους τραπεζικών καταθέσεων
– φόροι από τόκους
– στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
– δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
– αποπληρωμή δανείων & καρτών
– δαπάνες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις
Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση, η βεβαίωση του φόρου είναι χωριστή για τον καθένα. Δηλαδή εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 θα ανοίξει αρχικά για τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια για τα νομικά πρόσωπα.