Ευρωεκλογές 2024: Εκπνέει η προθεσμία για τις επιστολικές ψήφους στην επικράτεια

Οδηγίες για όλους τους ψηφοφόρους • Η διαδικασία, ο αριθμός των ευρωβουλευτών, πότε ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες

Μία εβδομάδα έμεινε για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με τον φόβο της αποχής να επικρέμαται για μια ακόμη φορά σαν απειλή. Φέτος, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, η προθεσμία για την αποστολή της οποίας λήγει αύριο Δευτέρα.

Ακολουθούν βασικές οδηγίες για την ψηφοφορία, με επιστολική ψήφο ή φυσική παρουσία. Όσοι ψηφίσουν με φυσική παρουσία, μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα θα το κάνουν, μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτρικών  στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 08:00 μέχρι 20:00.

Λήγει η προθεσμία για τις επιστολικές

Εκπνέει η προθεσμία αποστολής της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς που διαμένουν στην Ελλάδα.

Για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17:00. Για να είναι εντός της προθεσμίας, το εκλογικό υλικό πρέπει να αποσταλεί το αργότερο έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της εταιρείας κούριερ, και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου, στην περίπτωση που ο φάκελος κατατεθεί απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμενοι την ημέρα των εκλογών, μετά τις 11.00 το πρωί.

Για τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού η αντιστοιχη προθεσμία έχει ήδη λήξει από τις 28 Μαΐου.

Γενικές οδηγίες για τις ευρωεκλογές

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου 2024. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών. Η ψήφος είναι υποχρεωτική πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Τα εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07.00 το πρωί ως τις 19.00 το βράδυ. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τις αρμόδιες αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

TAGS