«Εξοικονομω κατ’ Οικον» για 20.000 νοικοκυριά – Πότε προκηρύσσεται

Στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που προτίθεται να προκηρύξει το ΥΠΕΝ, τον επόμενο μάλιστα μήνα, στη μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση στον κλάδο της εξόρυξης εστίασε την ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου «Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και διεθνείς προκλήσεις».

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι έχουν αρθεί τα βασικά αίτια που δημιούργησαν την κρίση και ότι όλη η συζήτηση πλέον γίνεται για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα μετά τα Μνημόνια. Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης διαμορφώνεται με βάση τρεις πυλώνες: – εξωστρέφεια της οικονομίας, – δημιουργία αλυσίδων προστιθέμενης αξίας στο εσωτερικό, – παραγωγική οικονομία στο επίκεντρο.

Η αναπτυξιακή αυτή στρατηγική έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο, καθώς υλοποιείται με μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης της εργασίας. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, σημείωσε ότι κερδίζεται η μάχη των δίδυμων ελλειμμάτων και αμβλύνονται οι ανισορροπίες που κληροδότησε η κρίση.

Στον ενεργειακό τομέα ο πιο φιλόδοξος στόχος παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, που προβλέπεται σε 32% την επόμενη δεκαετία. Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι αυτό σημαίνει 1,5% εξοικονόμηση ενέργειας ετησίως, με αλλαγές σε μια σειρά κλάδων, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι μεταφορές και η ηλεκτροκίνηση και, τέλος, η κατοικία. Η επίτευξη δε του παραπάνω στόχου ισοδυναμεί με ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ-ΙΙ» ετησίως, που αφορά 50.000 σπίτια.

Σε αυτό το σημείο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που θα αφορά 20.000 νοικοκυριά. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «έχουμε βρει τους πόρους και θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση». Στο ίδιο ζήτημα της εξοικονόμησης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι τα δημόσια κτίρια θα βρεθούν στο επίκεντρο των μεγάλων αλλαγών, καθώς ετοιμάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών.