Κλιμακώνεται η ανησυχία στον βόρειο Έβρο, καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες φαίνεται να επικοινωνούν με το τοπική ιστοσελίδα, δηλώνοντας πως έλαβαν εξώδικα από την εταιρεία Green Volt, θυγατρική του ομίλου Lamda Development της γνωστής οικογένειας Λάτση.
Οι παραγωγοί , δέχονται εκβιασμούς, καθώς – όπως ισχυρίζονται – καλούνται να συναινέσουν στην παραχώρηση της γης τους για τη δημιουργία αιολικών πάρκων, διαφορετικά προειδοποιούνται εμμέσως για… νομική συνέπεια.
Το πιο ανησυχητικό όμως για τους κατοίκους της περιοχής είναι η νομική βάση πάνω στην οποία φαίνεται να στηρίζονται τέτοιες κινήσεις: ο νόμος 4151/2022 (άρθρο 4, παρ. 7) που ψήφισε η κυβέρνηση, δίνει στις εταιρείες ΑΠΕ το δικαίωμα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ιδιωτικών περιουσιών, εφόσον οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται ως έργα «δημόσιας ωφέλειας». Το νομικό πλαίσιο παραπέμπει και στον προγενέστερο νόμο 2882/2001 περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ιδιωτικές εταιρείες μπορούν – υπό προϋποθέσεις – να κινηθούν για την απόκτηση γης με απαλλοτρίωση, σε περίπτωση που αποτύχει κάθε άλλη προσπάθεια απόκτησης με συμφωνία. Οι κάτοικοι, ωστόσο, αντιδρούν έντονα, βλέποντας το μέτρο να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, ειδικά όταν η εταιρεία δεν φαίνεται να έχει προηγουμένως εξαντλήσει τις εναλλακτικές.
Τα έργα που αφορούν τον Έβρο
Η Green Volt έχει αδειοδοτηθεί για τη δημιουργία 4 Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), συνολικής ισχύος 302,4 MW, τα οποία περιλαμβάνουν δεκάδες ανεμογεννήτριες σε στρατηγικά σημεία του Βορείου Έβρου:
- 100,8 MW (24 Α/Γ) στις θέσεις «Λαγός – Πύργος – Αλώνια» (Δ.Ε. Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας)
- 63,0 MW (15 Α/Γ) στις θέσεις «Τρανή Ράχη – Χέρσος Λόφος – Πηγάδια»
- 46,2 MW (11 Α/Γ) στις θέσεις «Αλμυρές – Πάγος» (Δ.Ε. Κυπρίνου)
- 92,4 MW (22 Α/Γ) στις θέσεις «Φύλακες – Αετός – Μαυροχώματα» (Δ.Ε. Βύσσας)
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για επίθεση στις ιδιοκτησίες τους με νομοθετική κάλυψη, ενώ στον ήδη πληγωμένο από την δημογραφική συρρίκνωση βόρειο Έβρο, τέτοιες εξελίξεις εγείρουν ερωτήματα για το μέλλον του τόπου και την ισορροπία μεταξύ ενεργειακής μετάβασης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση και αναμένονται αντιδράσεις από φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο νόμος του 2022 της Κυβέρνησης Μητσοτάκη
επιτρέπει την ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ εκτάσεων
Δυστυχώς, όπως ενημερώθηκαν, ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα ο 4151/2022 άρθρο 4 παράγραφος 7, σε συνδυασμό με το νόμο 2882/2001 περί “Αναγκαστικής απαλλοτρίωσης” που τότε είχε ψηφιστεί για την κρατική ΔΕΗ αλλά πλέον το 2022 επεκτάθηκε και στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ για ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ, αν δεν συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης της έκτασης.
Μάλιστα, όπως ήδη αναφέραμε, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε ακόμα και την ένταξη στον σχεδιασμό του των εκτάσεων εκείνων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία,
Πως θα μπορούσαν να τα αποτρέψουν όλα αυτά; Όταν αναρτήθηκε από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η έγκριση των συγκεκριμένων 4 έργων δημιουργίας αιολικών πάρκων στον βόρειο Έβρο και υπήρχαν απλά οι συντεταγμένες των περιοχών, θα έπρεπε οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που διαφωνούσαν να καταθέσουν ένσταση. Ποιος απλός αγρότης όμως να παρακολουθεί την επίσημη σελίδα της ΡΑΕ και ακόμα και αν το έκανε, που να γνωρίζει ότι το χωράφι του είναι μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες;
Ποια είναι η Green Volt
Η Green Volt συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 με μοναδική μέτοχο την Greenvega Energy Limited και αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά συστήματα και από μετατροπή αιολικής ενέργειας.
Ακολούθησαν διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την είσοδο και άλλων εταιρικών σχημάτων. Έτσι, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού, το μετοχικό τη κεφάλαιο ανέρχεται σήμερα 2.436.686 ευρώ, -που αντιστοιχούν σε ισάριθμα εταιρικά μερίδια του 1 ευρώ-, συνιστάμενο από κεφαλαιακές και εξωκεφαλαιακές εισφορές. Ειδικότερα τα 2.256.686 ευρώ αποτελούν καταβεβλημένα κεφάλαια και οι 180.000 ευρώ εξωκεφαλαιακές εισφορές.
Όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση:
– η εταιρεία Evrowind Μονοπρόσωπη Εταιρεία Συμμετοχών και Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατέχει ποσοστό 67,71%. Η Evrowind, με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Οδ. Αθανασίου (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development του ομίλου Λάτση) συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, με βασικό σκοπό, μεταξύ άλλων, τη δραστηριοποίηση σε θέματα ενέργειας και ειδικότερα την εμπορία και παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος και τις ΑΠΕ, καθώς και τη μελέτη, κατασκευή, εγκατάσταση, εμπορία και διαχείριση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, υδροηλεκτρική παραγόμενη από φωτοβολταϊκά πάρκα και από βιομάζα), ενώ είναι θυγατρικός βραχίονας της Lamda Development.