Έξι Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν σε διάστημα 15 ημερών για κατασκοπεία – Πέρασαν στο ελληνικό έδαφος και φωτογράφιζαν στρατιωτικά φυλάκια του Έβρου
Συνεχείς ελέγχοι των αφιχθέντων για την «ανίχνευση» υπόπτων για τρομοκρατία
Ανησυχία επικρατεί στις αστυνομικές Αρχές και ΕΥΠ της χώρα και συγκεκριμένα του Έβρου μιας και αυξάνονται καθημερινά τα περιστατικά κατασκοπείας που καταγράφονται στην περιοχή της Ορεστιάδας.
Συγκεκριμένα, έξι Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν σε διάστημα 15 ημερών για κατασκοπεία, καθώς είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος και φωτογράφιζαν στρατιωτικά φυλάκια του Έβρου.
Η πρώτη περίπτωση κατασκοπείας σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν συνελήφθησαν δύο νεαροί, 20 και 22 ετών. Οι Τούρκοι, μέσω του ποταμού Έβρου, πέρασαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος και με τα κινητά τους τηλέφωνα κατέγραφαν την είσοδο του στρατιωτικού φυλακίου Δίλοφου.
Όπως αναφέρει το ενημερωτικό της Αστυνομίας, το οπτικό υλικό το έστειλαν σε άγνωστο αριθμό παραληπτών, καθώς και στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Το Ελληνικό Συμβούλιο ενημέρωσε με email την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, για την παρουσία τους στην παρέβρια περιοχή, και ύστερα από αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν για κατασκοπεία.
«Από την έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα διαπιστώθηκε να έχουν καταγράψει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Φυλακίου Διλόφου Έβρου, καθώς και την αποστολή βίντεο σε διάφορους φορείς μέσω εφαρμογών επικοινωνίας», αναφέρει το ενημερωτικό της Αστυνομίας, που συμπληρώνει ότι για την υπόθεση ενημερώθηκε και η ΕΥΠ.
Τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων μεταφέρθηκαν για ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.
Οι δύο Τούρκοι οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών, με την κατηγορία της κατασκοπείας, και προφυλακίστηκαν.
Το επόμενο επεισόδιο κατασκοπείας σημειώθηκε την Πέμπτη το πρωί, στην παρέβρια περιοχή Μαρασίων Έβρου.
Τέσσερις νεαροί Τούρκοι πέρασαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος μέσω του ποταμού Έβρου, και με τα κινητά τους τηλέφωνα κατέγραφαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Φυλακίου Γέφυρας, περιοχής Μαρασίων Έβρου.
Από την έρευνα του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου στα κινητά των συλληφθέντων διαπιστώθηκε η ύπαρξη βίντεο και φωτογραφιών του στρατιωτικού φυλακίου, καθώς και η αποστολή σε άγνωστο αριθμό παραληπτών.
Στις απολογίες τους ανέφεραν πως σκοπός της μαγνητοσκόπησης ήταν ο εντοπισμός τους από τις ελληνικές Αρχές.
Οι τέσσερις Τούρκοι, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου και της κατασκοπείας, οδηγήθηκαν την Παρασκευή στον Εισαγγελέα Ορεστιάδας και πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον ανακριτή.
Καταδιώξεις
Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές δυνάμεις με τους διακινητές στη χερσαία ζώνη, είναι πως οδηγούν επικίνδυνα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι μετανάστες αλλά και οι οδηγοί διερχόμενων οχημάτων. Σε διάστημα δύο ημερών σημειώθηκαν αντίστοιχες καταδιώξεις.
Το πρωί της Τετάρτης σημειώθηκε κινηματογραφική καταδίωξη για τη σύλληψη δύο νεαρών, 18 και 15 ετών, που εμπλέκονταν σε μεταφορά παράτυπων μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συλληφθέντες είναι Ρομά, ενώ μετέφεραν άτομα με καταγωγή από το Αφγανιστάν και το Μαρόκο.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, σημειώθηκε επίσης νέα περιπετειώδης καταδίωξη. Ο οδηγός και πέντε μετανάστες βγήκαν από το αυτοκίνητο και κατάφεραν να διαφύγουν. Εντός του οχήματος εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο παράτυποι μετανάστες, υπήκοοι Συρίας.
Κίνδυνος για «εισαγόμενη τρομοκρατία» από τη Μέση Ανατολή: Σε διαρκή συναγερμό ΕΛΑΣ – ΕΥΠ
Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ο φόβος ότι το «τοπίο» μπορεί να κλιμακωθεί έτι περαιτέρω, με αποτέλεσμα να πλανάται πάνω από την Ευρώπη το «φάντασμα» μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης, έχει θορυβήσει τις ελληνικές Αρχές.
Και αυτό δεν αφορά μόνο στην ανησυχία για μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών αλλά και στο φόβο μετακίνησης εξτρεμιστών, οι οποίοι κρύβονται ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Αντιτρομοκρατική και Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε επιφυλακή από την έναρξη του πολέμου, ενώ αντίστοιχα μέτρα και συσκέψεις έχουν λάβει χώρα και σε άλλα κράτη.
Όσον αφορά στο μέτωπο των μεταναστευτικών ροών, σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ανησυχία ότι ο πόλεμος θα προκαλέσει άμεσα νέα κύματα μεταναστευτικών ροών.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση στο Λίβανο, όπου φιλοξενούνται περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Σημειώνεται ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί στη χώρα μας κατά 25% το πρώτο 9μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.