Προβληματισμός στην ελληνική πλευρά
Αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι παράτυπων μεταναστών υπάρχει περίπτωση να βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα αυτή την άνοιξη. Αυτή τη στιγμή τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, όσο και του καλού κλίματος που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα κύματα των μεταναστευτικών ροών, συγκρατούνται στην Τουρκία.
Οι αριθμοί όμως, σοκάρουν και φανερώνουν τις διαστάσεις που θα πάρει το πρόβλημα όταν οι καιρικές συνθήκες καλυτερεύσουν και οι τουρκικές αρχές επιστρέψουν στην παλιά γνώριμη τακτική τους, της προώθησης ουσιαστικά των παράνομων μεταναστών στη μεθόριο.
Τότε θα δούμε στα σύνορα να καταφθάνουν κατά χιλιάδες οι μετανάστες που θα αναζητούν διέξοδο στην Ελλάδα. Στον Έβρο, οι μεταναστευτικές ροές, έχουν ελαχιστοποιηθεί από τις αρχές του φθινοπώρου, αλλά έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις ένα άλλο φαινόμενο. Όλο και περισσότεροι Τούρκοι πολίτες, γκιουλενιστές ή πολίτες που είναι αντίθετοι στο καθεστώς Ερντογάν, περνάνε τα σύνορα και ζητούν άσυλο.
Τις τελευταίες ημέρες του 2023 και τις πρώτες της νέας χρονιάς, τα κυκλώματα προώθησης παράνομων μεταναστών, προσπάθησαν να προωθήσουν ομάδες παράτυπων μεταναστών, αλλά οι ελληνικές αρχές, φάνηκαν καλά διαβασμένες και απέτρεψαν την παράνομη είσοδό τους στην χώρα.
Σημαντικό ρόλο όμως, έπαιξε η προσπάθεια της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, που είναι αναπτυγμένη κατά μήκος της μεθορίου στον Έβρο.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι ελληνικές αρχές, είδαν για πρώτη φορά του Τούρκους να σηκώνουν ελικόπτερο στη μεθόριο του Έβρου προκειμένου να βεβαιωθούν ότι κανείς επίδοξος δεν θα προσπαθήσει να περάσει από το τουρκικό έδαφος στο ελληνικό.
Η κάνουλα των μεταναστευτικών ροών άρχισε να κλείνει από την πλευρά της Τουρκίας, από τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο σημειώθηκε μείωση κατά 43% και το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 70%.
Λίγες ημέρες αργότερα στις αρχές του 2024, οι ελληνικές αρχές, κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν πέντε διακινητές, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να περάσουν στην Ελλάδα 47 παράτυπους μετανάστες.
Η ενεργοποίηση όμως των Τούρκων, αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος, με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπες οι ελληνικές αρχές αν οι Τούρκοι επιστρέψουν στη γνώριμη τακτική τους, της ουσιαστικής προώθησης των παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα.
Μόνο την Πρωτοχρονιά, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, σε ελέγχους που έγιναν σε 20 επαρχίες, συνελήφθησαν 74 λαθροδιακινητές και 1.510 παράτυποι μετανάστες.
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις “πραγματοποιήθηκαν από τη Χωροφυλακή, την Ακτοφυλακή και την Αστυνομία μας σε 63 διαφορετικές τοποθεσίες σε 20 επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Σμύρνης, των Άδανα, του Άγκρι, της Αττάλειας, του Μπιτλίς, του Μπολού, του Τσανάκαλε, της Αδριανούπολης, του Γκαζιαντέπ, του Ιγκντίρ, του Κοτζαέλι, του Ικόνιου, της Μαλάτια,Muğla, Nevşehir, Sakarya, Şanlıurfa και Van».
Την προηγούμενη μέρα, είχαν συλληφθεί άλλοι 330 παράτυποι μετανάστες και δύο λαθροδιακινητές μόνο στην περιοχή της Αλικαρνασσού.
Άλλοι 213 παράτυποι μετανάστες συνελήφθησαν την ίδια μέρα στη Σμύρνη, στις ακτές των περιοχών Karaburun, Dikili και Çeşme.
Ενώ ακόμη 33 παράτυποι μετανάστες, πιάστηκαν σε μια λαστιχένια βάρκα στα ανοιχτά των ακτών του Ayvacık, στο Τσανάκαλε.
Το στοιχείο αυτό, δηλαδή της ενεργοποίησης των τουρκικών αρχών, επεσήμανε στις δηλώσεις του από τον περασμένο Οκτώβριο ακόμη ο Παναγιώτης Χαρελάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ), Όπως είχε τονίσει από τότε, “οι ροές δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό το φαινόμενο που βλέπαμε και το καλοκαίρι, αλλά και το προηγούμενο διάστημα”, είπε και πρόσθεσε πως “εάν κάνουμε σύγκριση με τον περσινό χειμώνα, διαπιστώνουμε πως δεν έχουν καμία σχέση, είναι πολύ μικρότερες ροές κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην καλύτερη δουλειά, την καλύτερη επάνδρωση των υπηρεσιών μας, αλλά στη βούληση από την πλευρά της Τουρκίας, να εντοπίσουν τους διακινούμενους και να τους απομακρύνουν από τα σύνορα με την Ελλάδα”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Τουρκία ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα για τους δικούς της λόγους που φαίνονται αυτή τη στιγμή ποιοι είναι. Θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ευρώπη, την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ξέρω κατά πόσο θα διαρκέσει. Θεωρώ ότι θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια, η επίθεση αγάπης προς την Ελλάδα”.
Πάντως, παρόλο που μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των διακινούμενων στα χερσαία σύνορά μας, οι έλεγχοι παραμένουν εντατικοί, ανέφερε ο κ. Χαρελάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καταγράφονται και να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που βρίσκονται σε ελλαδικό χώρο.
Στη Βουλγαρία
Μια γεύση του τι θα ακολουθήσει, αν τελικώς η Τουρκία επιστρέψει στα…παλιά, μπορούμε να πάρουμε, αν δούμε την κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία.
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οι βούλγαροι αστυνομικοί στα σύνορα, απέτρεψαν περισσότερες από 176.000 απόπειρες μεταναστών, να εισέλθουν παράνομα. Πρόκειται για αύξηση κατά 13%, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας. Πιο τεταμένη, είναι η κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία όπου το συγκεντρώνεται το 99% των μεταναστευτικών πιέσεων.
Πάνω από 175.500, είναι οι απόπειρες εισόδου στο έδαφος της χώρας μας από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα. Οι υπόλοιπες, είναι στα σύνορα με την Ελλάδα. Εκεί, η πτώση των περιπτώσεων, είναι κατά 86%, σε σχέση με το 2022 κι αυτό χάρη στην ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών.
Ζητούν άσυλο
Όμως, τις ελληνικές αρχές, έχει αρχίσει να απασχολεί ένα άλλο φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις τις τελευταίες μέρες. Αυτό που παρατηρούν, είναι πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των Τούρκων που περνούν στην Ελλάδα από τον ΄Εβρο ζητώντας πολιτικό άσυλο. Οι περισσότεροι, επιλέγουν κυρίως την περιοχή του βόρειου Έβρου, για να εισέλθουν στην Ελλάδα, από το Διδυμότειχο μέχρι τις Καστανιές, και ειδικά την περιοχή της Νέας Βύσσας, όπου το σύνορο είναι χερσαίο.
“Αν περνούν 20 άτομα κάθε ημέρα, οι 17 -18 είναι Τούρκοι που ζητούν πολιτικό άσυλο. Οδηγούνται στο ΚΥΤ Φυλακίου και εκεί παραμένουν τρεις με τέσσερις ημέρες, για να εξεταστεί η αίτησή τους και εφ΄όσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τους δίνεται η έγγραφη άδεια και το ελεύθερο να φύγουν στην υπόλοιπη χώρα”, όπως αναφέρουν συνοριοφύλακες σε ρεπορτάζ του evros-news.
Ο μεγαλύτερος αριθμός καθημερινά από τους περίπου 150 παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται πλέον στις παλιές εγκαταστάσεις του ΚΥΤ Φυλακίου, είναι Τούρκοι.
Ακόμη και ολόκληρες οικογένειες περνούν και ζητούν πολιτικό άσυλο, προφανώς γιατί διαφωνούν με το καθεστώς Ερντογάν και φοβούνται να παραμείνουν στην Τουρκία.
Λύση ο φράχτης
Στην περιοχή του Έβρου, τόσο οι συνοριοφύλακες όσο και οι τοπικές αρχές, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, πως μόνο ο φράχτης και η θωράκιση της μεθορίου, μπορεί να αποτρέψει τα κύματα των παράτυπων μεταναστών.
Τα έργα άρχισαν προκειμένου να κατασκευαστεί και να αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο νέος φράχτης, μήκους 35 χλμ, στον Έβρο.
Στις αρχές Οκτωβρίου, στην περιοχή έφτασαν ειδικά μηχανήματα και ξεκίνησαν εργασίες.
Σε εξέλιξη είναι προπαρασκευαστικά έργα όπως χωματουργικά, με το έργο ως προς τον τομέα αυτόν να έχει ολοκληρωθεί στο 30%, ενώ έχουν ξεκινήσει και εργασίες θεεμελίωσης.
Η επ΄κεταση του φράχτη γίνεται σε μήκος περίπου 35 χλμ., από το ύψος του οικισμού Ψαθάδες Διδυμοτείχου, έως την περιοχή Κορνοφωλιάς Σουφλίου.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ανέγερση μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθεί λαμαρίνα ειδική για αποτροπή αναρρίχησης και κονσερτίνα.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέα παρατηρητήρια και πιο συγκεκριμένα επτά υπερυψωμένα, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια.
Παράλληλα, γίνονται και εργασίες για διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης. Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.
Ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο “θωράκισης” του Έβρου, όμως περιλαμβάνει και το στελεχιακό δυναμικό που περιπολεί στην περιοχή.
Οι συνοριοφύλακες εκτός από την αποτρεπτική ισχύ του φράχτη, θεωρούν ως βασικό “εργαλείο” τους τις κάμερες που υπάρχουν στους πυλώνες του φράχτη, καθώς διαρκώς στέλνουν εικόνα κέντρα επιχειρήσεων στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα, ενώ τη λαμβάνει και το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Επιπλέον, τα εγκατεστημένα ραντάρ, ανιχνεύουν κάθε κίνηση και έτσι μπορούν να οι χειριστές να ελέγξουν με τις κάμερες (ημέρας και θερμικές) τα σημεία που ελέγχουν.
Επιπλέον διαθέτουν και κάμερες χειρός, ενώ με τους νέους ασυρμάτους που βρίσκονται στην διάθεσή τους, έχουν αποτρέψει τις “παρεμβολές” που δυσχέραιναν το έργο τους.
Στο “οπλοστάσιό” τους, πέρα από τα ειδικά περιπολικά οχήματα, περιλαμβάνονται πλέον και τεθωρακισμένα οχήματα MRAP Typhoon GSS – 300, τα οποία διαθέτουν αντιβαλλιστική θωράκιση που προστατεύει τους επιβάτες στον καταιγισμό πυρών, ενώ αντέχει και χτύπημα από νάρκη.
makthes.gr