Την αγωνία του εκφράζει και o Δ/ντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ
Δραματικές εξελίξεις στον Έβρο εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων που εκδηλώθηκε στο νομό. Η Ευλογιά των Προβάτων συνεχίζει να εξοντώνει χιλιάδες ζώα στην περιοχή και πλήττει σοβαρά την κτηνοτροφία και την οικονομία του Έβρου.
Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν δύο κρούσματα πιο μακριά από τις αρχικές εστίες, σε Χανδρά και Αμόριο. Στο σύνολο, λοιπόν, μέσα στον πρώτο μήνα εκδήλωσης της νόσου θανατώθηκαν 1140 ζώα από 8 κτηνοτροφικές μονάδες του βορείου Έβρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.Α.Κ.Ο., έως σήμερα στον Βόρειο Έβρο εκτρέφονται περίπου 25.000 αιγοπρόβατα.
Αφανίζεται το κτηνοτροφικό κεφάλαιο στην παρέβρια περιοχή, καθώς έχουν αυξηθεί οι εστίες της ευλογιάς φτάνοντας στον αριθμό 40 σε βόρειο και νότιο Έβρο, με τον αριθμό των ζώων που έχουν θανατωθεί να φτάνει στις 1.700 χιλιάδες αιγοπρόβατα.
Αυτό τόνισε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ο Δ/ντης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις ενέργειες απολύμανσης κυρίως στην είσοδο της χώρας από το Τελωνείο των Κήπων των μεγάλων φορτηγών. «Οι τελωνειακοί μας είπαν, όταν τους το επισημάναμε, πως αυτό είναι θέμα της Πολιτείας και της Εγνατίας Οδού και πως δρομολογείται. Για πότε δρομολογείται; Όταν αφανιστούν τα αιγοπρόβατα στην παρέβρια περιοχή; Ο βασικός μας στόχος με όλες μας τις δυνάμεις είναι να μην περάσει στο εσωτερικό του νομού», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Φωτεινιάς.
Επιβάλεται αυστηρά από την Ε.Ε. η θανάτωση των ζώων
Ο Προϊστάμενος του Κτηνιατρικού Τμήματος της Δ.Α.Κ.Ο. τόνισε πως η θανάτωση των ζώων είναι ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί η εξάπλωση. Επιβάλλεται, μάλιστα, από τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν αντιθέσει, σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Τουρκία, δεν υπάρχει αυτή η επιβεβλημένη υποχρέωση, γι’ αυτό και εκεί εκδηλώνονται συχνότερα και ταχύτερα ζωονόσοι, περνώντας κατόπιν στην Ελλάδα.