Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης: Επαναφέρει το ζήτημα “ανεμογεννήτριες” στον απόηχο νέων επιστολών

Έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες από τότε που εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν κοινή επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλώντας τον να αναστείλει για τρία χρόνια την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ στις καμένες εκτάσεις και στις παρακείμενες κρίσιμες για τα πουλιά περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης. Η αναστολή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση.

Σε αυτό το διάστημα δεν ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ αν θα ληφθούν συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα, και έτσι η ΕΠΒΘ προτείνει να συμπεριληφθεί η πρόταση των εννέα οργανώσεων στο σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ήταν σε δημόσια διαβούλευση έως χθες.

Είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα τα μέτρα που προτείνουν οι οργανώσεις, ώστε στο διάστημα της τριετούς αναστολής να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στην περιοχή.

Η συνέχιση της αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ χωρίς τα στοιχεία αυτά θα δημιουργήσει περισσότερες πιέσεις σε μια ήδη βεβαρυμμένη περιοχή και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τα προστατευόμενα πουλιά και τα φυσικά οικοσυστήματα.