Ερώτηση του ΚΚΕ για τη δημιουργία Παιδιατρικής ΜΕΘ στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τη δημιουργία Παιδιατρικής ΜΕΘ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφεται από τους βουλευτές του κόμματος Γιάννη ΔελήΛεωνίδα Στολτίδη και Γιώργο Λαμπρούλη:

Θέμα: Για την δημιουργία παιδιατρικής ΜΕΘ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αποτελείται από 5 Περιφερειακές Ενότητες και ανάμεσα σε αυτές και δύο μεγάλα νησιά του Θρακικού Πελάγους, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Ο μόνιμος πληθυσμός της περιφέρειας ανέρχεται σε 562.201 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει κανείς για να την διασχίσει ξεπερνά τα 500 χλμ.

Η λειτουργία παιδιατρικής ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) σε μια Περιφέρεια που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, χωρίς σιδηροδρομική διασύνδεση, με χιλιάδες κατοίκους σε απομακρυσμένους ορεινούς όγκους, που δεν καλύπτονται ούτε με κέντρα υγείας, όπως στο Δήμο Αρριανών (Π.Ε. Ροδόπης), χιλιάδες κατοίκους στα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου, δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική ανάγκη. Η αντιμετώπιση περιστατικών από τη παιδιατρική ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη μπορεί να σημαίνει πολύωρη και επικίνδυνη διακομιδή, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι για τα περιστατικά από τα νησιά και λόγω απαγορευτικών απόπλου εξαιτίας της κακοκαιρίας τους χειμερινούς μήνες.

Τραγικά είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα απώλειας της ζωής του πεντάχρονου από τη Θάσο ή της εννιάχρονης από το Διδυμότειχο.

Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται η ανάγκη άμεσης δημιουργίας παιδιατρικής ΜΕΘ, όπως διεκδικούν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, σωματεία, φορείς και Δημοτικά Συμβούλια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για τη δημιουργία παιδιατρικής ΜΕΘ, πλήρως στελεχωμένης με όλο το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και υποστηρικτικό προσωπικό, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
Λαμπρούλης Γιώργος