Ερώτηση της Ν.Γκαρά στη Βουλή για τον αποκλεισμό από το επίδομα θέρμανσης σε ξύλα και πέλετ στον Έβρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε  η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, σχετικά με τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης για τους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (pellet) στους ακριτικούς οικισμούς και τα νησιά της Α΄ κλιματικής Ζώνης, ανεξαρτήτως του αριθμού των κατοίκων της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.  Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 29 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης σε ξύλα και πέλετ κάτοικοι που ζουν σε οικισμούς κάτω των 2.500 κατοίκων. Κατά αυτόν τον τρόπο, αποκλείονται από το επίδομα κάτοικοι από τη Σαμοθράκη και μικρούς οικισμούς στις δημοτικές ενότητες Τραϊανούπολης, Βύσσας, Μεταξάδων, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Η κα Γκαρά ζητά οι ακριτικοί οικισμοί στον Νομό Έβρο, αλλά και αλλού στη χώρα, που υπάγονται στην Α΄ κλιματική Ζώνη, να δικαιούνται επίδομα θέρμανσης σε καυσόξυλα και pellet, ανεξαρτήτως αν υπερβαίνουν ή υπολείπονται του ορίου των 2.500 κατοίκων. Επίσης σημειώνει πως για πολλές περιοχές τα πραγματικά στοιχεία του πληθυσμού είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που εμφανίζουν τα επίσημα στοιχεία, καθώς βασίζονται σε δεδομένα και καταγραφές της περασμένης δεκαετίας (απογραφή του 2011). Τέλος, υπενθυμίζει πως ο Νομός Έβρου εντάχθηκε σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης στην Α΄ Κλιματική Ζώνη μόλις το 2016, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν όλων των παραπάνω η Βουλευτής Έβρου ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών:

1. Θα προχωρήσει στην τροποποίηση της υπ’ αριθ. Α.1275 Απόφασης (ΦΕΚ 5576/17-12-20 τ. Β’), ώστε να δοθεί το επίδομα θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (pellet)  για ακριτικούς οικισμούς και νησιά της Α’ κλιματικής Ζώνης, όπως η Σαμοθράκη, χωρίς την πρόσθετη προϋπόθεση του αριθμού κατοίκων της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπ. Οικονομικών ώστε το επίδομα θέρμανσης να καταστεί ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των ακριτικών περιοχών και νησιών της Α’ κλιματικής ζώνης και όχι προσχηματική πολιτική έναντι της ενεργειακής φτώχειας;