Ερώτηση στη Βουλή για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου κατέθεσε η Νατάσα Γκαρά

Ποια μέτρα θα ληφθούν για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου; Τη σχετική ερώτηση για την εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού και την ανάγκη έκτακτου σχεδιασμού για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, κατέθεσε η Νατάσα Γκαρά στη Βουλή.

Τα αίτια που οδήγησαν στη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στο προσωπικό του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να εξομαλυνθεί το συντομότερο η σημερινή δύσκολη κατάσταση, ζητά να διευκρινιστούν η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Στην ερώτησή της η κα Γκαρά τονίζει πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν νοσήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, γεγονός που έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στους ασθενείς, το προσωπικό και εν γένει τη λειτουργία ενός νοσοκομείου που καλύπτει υγειονομικά όλο τον Βόρειο Έβρο.

Παράλληλα ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό να μάθει τους λόγους που δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα και δεν διεξήχθησαν διαγνωστικά τεστ στο προσωπικό, ώστε να ανιχνευτεί έγκαιρα η εκτεταμένη ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού.

Η Βουλευτής Έβρου υπενθυμίζει τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας για μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, εμπλοκή και της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επίταξη και αξιοποίηση και ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, μαζικά δωρεάν τεστ σε όλους τους πολίτες μέσω συνταγογράφησης, που όμως η κυβέρνηση της ΝΔ απορρίπτει συστηματικά λόγω των ιδεοληψιών της και της πρόσδεσής της σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ταυτόχρονα σημειώνει πως οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, όπως προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

Τέλος, η κα Γκαρά θέτει σειρά ερωτημάτων προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας όπως:

– Που οφείλεται η μεγάλη και ξαφνική διασπορά κορωνοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου; Γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στα αρχικά, πρώτα στάδια και αφέθηκε το προσωπικό ενός ολόκληρου νοσοκομείου στην τύχη του;
– Ποια μέτρα θα ληφθούν για την υγειονομική προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών από εδώ και πέρα; Πώς θα σταματήσει η επέκταση της διασποράς;
– Υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου που καλύπτει υγειονομικά όλο τον Βόρειο Έβρο; Ποιός είναι ο σχεδιασμός λειτουργίας του;
– Θα υπάρξει επίσημη και συνεχής ενημέρωση στους πολίτες του Έβρου για τη λειτουργία του Νοσοκομείου προκειμένου να μην εντείνεται η ανησυχία στην τοπική κοινωνία;
– Σε ποιο βαθμό ενισχύθηκαν οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας στον Έβρο για την έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19; Και αν όχι ακόμη, ποια ενίσχυση προβλέπεται στο μέλλον;
– Θα προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία του Έβρου;
– Θα υπάρξει ειδική ενημέρωση σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ( νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς) για τον τρόπο που θα επισκεφθούν το Νοσοκομείο;
– Θα προσληφθούν άμεσα γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου;

_______________

ΚΚΕ Έβρου: Στηρίζουμε τα αιτήματα του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου που έπρεπε η κυβέρνηση να έχει υλοποιήσει «χθες»

Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, η οποία αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Στηρίζουμε τα αιτήματα του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου που έπρεπε η κυβέρνηση να έχει υλοποιήσει «χθες». Οι νέες επικίνδυνες εξελίξεις με πάνω από 40 εργαζόμενους του νοσοκομείου να είναι θετικοί στον κορονοϊό αποδεικνύουν ότι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού που εδώ και μήνες διεκδικούν οι υγειονομικοί, τα σωματεία εργαζομένων και στηρίζει το ΚΚΕ είναι αναγκαία και πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και στην ουσία την κρίσιμη αυτή ώρα αφήνουν μια ολόκληρη περιοχή απροστάτευτη όχι μόνο για την νοσηλεία περιστατικών covid αλλά και την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών, ενώ επιβαρύνουν περεταίρω το νοσοκομείο Αλεξ/πολης και το ήδη καταπονημένο προσωπικό που απομένει στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Τα προβλήματα στο σύστημα υγείας δεν θα λυθούν ως δια μαγείας με την έλευση των εμβολίων. Το εμβόλιο δε θα καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις, δε θα στελεχώσει τα ΚΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της περιοχής, δεν θα καλύψει τις ελλείψεις σε πληρώματα ασθενοφόρων, κτλ.
Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός που προβλέπει μειωμένες δαπάνες για την υγεία τη νέα χρονιά. Και αυτό το γεγονός πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να δυναμώσει ο αγώνας του λαού για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες, για μαζικές προσλήψεις και την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, για την ένταξη στα Βαρέα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αίτημα που καμιά κυβέρνηση που πέρασε δεν υλοποίησε, για την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και όχι δωράκια στους κλινικάρχες, ώστε να ενταχθεί σε ένα κεντρικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσιμης κατάστασης.
Το ΚΚΕ έδωσε, δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις, σε όλες τις συνθήκες και με όλους τους τρόπους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, του λαού. Θα συνεχίσει να φωτίζει το δρόμο της διεξόδου ενάντια στο σύστημα που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού από τη μια ως κόστος και από την άλλη ως πεδίο εμπορευματοποίησης και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Στην πάλη αυτή καλούμε σε συμπόρευση όλους τους εργαζόμενους, τον λαό».