Έρχεται για άλλη μια χρονιά το 7ο Φεστιβάλ Ταινιών Ψυχικής Υγείας του «Ψυχασπίς» στην Ορεστιάδα

Το κέντρο ψυχοκοινωνικής Μέριμνας Ν. Έβρου «Ψυχασπίς» διοργανώνει –για έβδομη χρονιά- Κινηματογραφικό Αφιέρωμα με ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου, που αντλούν τα θέματά τους από την Ψυχική Υγεία.

Μία συνάντηση, ένα πενθήμερο φεστιβάλ που, όπως αποδεικνύει όλα τα προηγούμενα χρόνια η προσέλευσή και η θετική ανταπόκριση του κόσμου, γίνεται πλέον θεσμός. Και η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας- ενώ βασικός της στόχος –όπως και κάθε άλλης κοινωνικής δραστηριότητας της δομής μας- είναι σταθερά η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της πόλης μας, απέναντι στη διαφορετικότητα και στην ψυχική νόσο.

Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο βασικότερος στόχος επικοινωνίας της «Ψυχασπίς» προς την κοινωνία της Ορεστιάδας, που την φιλοξενεί ως δομή για δεκαεπτά χρόνια. Φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023: «Η Ψυχική Υγεία είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα» Η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και αυτό το δικαίωμα πρέπει να ισχύει εξίσου για τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν ιστορικά κακή χρηματοδότηση και έχουν χαμηλή προτεραιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους που θα βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας πρέπει είτε να περιμένει πολύ καιρό για βοήθεια, θεραπεία και υποστήριξη είτε να μην έχει καθόλου βοήθεια.

Από την άλλη η πανδημία του COVID19, η ενεργειακή κρίση, η ανεργία και η επισφάλεια των εργασιακών σχέσεων οδηγούν σε διάλυση των κοινωνικών δεσμών και σε αυξανόμενες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες με μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού να αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να υπονομεύουν την ψυχική υγεία χιλιάδων ανθρώπων, που χρήζουν θεραπείας. Ο αντίκτυπος της μη σωστής και έγκαιρης θεραπείας ασκεί τεράστια πίεση στα άτομα, τις οικογένειες και τους φίλους τους και μπορεί να οδηγήσει γρήγορα τα άτομα να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα, όπως κοινωνική απομόνωση, προβλήματα στην εργασία και οικονομικές δυσκολίες.

Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες συχνά έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην κατοικία, την εκπαίδευση ή την απασχόληση. Αυτή η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι μια μορφή διακρίσεων που μπορεί να οδηγήσει σε παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να τερματιστεί.

Όλοι πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για τη ψυχική υγεία και οι πολιτικοί θεσμοί πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στις υπηρεσίες που είναι σε θέση να τις κάνουν να λειτουργούν ομαλά Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου η ψυχική υγεία αναγνωρίζεται, προωθείται και προστατεύεται- όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να απολαμβάνουν την ψυχική υγεία και να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους- και όπου όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται. Κι ας έχουμε πάντα αυτήν την υπόμνηση κατά νου…δεν χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να μιλήσουμε και να φροντίσουμε για την ψυχική υγεία! Ας μιλάμε ανοιχτά όλοι…υπερασπιζόμενοι την σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας καθώς και την αξιοπρέπεια των ψυχικά ασθενών στο ευρύτερο περιβάλλον. Η ενσωμάτωση των ανθρώπων με ψυχική νόσο στο κοινωνικό μας περιβάλλον και σε μια δίκαιη κοινωνία συνύπαρξης είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας και καθενός μας ξεχωριστά.

Η «Ψυχασπίς» προάγει σταθερά αυτήν την αρχή και απευθύνεται για μια ακόμη φορά στην κοινωνία της πόλης, προσκαλώντας την σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι που στα αλήθεια έχει όλους μας πολλά να μας διδάξει…και σε πολλά σημεία ακόμα και να μας θεραπεύσει, ως ευκαιρία ενδοσκόπησης και πρόσθετου συλλογισμού.

Οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε βράδυ από τις 10–14 Οκτωβρίου 2023, στις 9:15 μ.μ. (την Παρασκευή 13/10/20123 θα πραγματοποιηθεί και πρωινή προβολή παιδικής ταινίας για τους μικρούς μας φίλους στις 10:00 π.μ) στο θέατρο «Διόνυσος».

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη….

Προσεχώς λοιπόν…. Κι ας είναι η διάθεση μας για υποστήριξη των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας διαρκής…

«Σταματάμε το Στίγμα. Ενισχύουμε την Ενσυναίσθηση»