Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο: «Όχι» στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πλήρη ενημέρωση για το χρονικό των συμβάντων στα σύνορα,
από την στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία στο φυλάκιο στις Καστανιές

Τη χρήση όλων των προσφερόμενων διπλωματικών μέσων και δικαιωμάτων της χώρας, όπως αυτό της άσκησης βέτο στα όργανα της ΕΕ, για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία που εργαλειοποιεί το προσφυγικό στα σύνορα, πρόταξε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη στις Καστανιές Έβρου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούνταν επίσης από τον βουλευτή και πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Νίκο Τόσκα και τους βουλευτές, Έβρου, Νατάσα Γκαρά και Ροδόπης, Δημήτρη Χαρίτο. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πλήρη ενημέρωση για το χρονικό των συμβάντων στα σύνορα, από την στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία στο φυλάκιο στις Καστανιές. Επισκέφθηκαν, επίσης το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών, είχαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας – Σουφλίου, Δαμασκηνό, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, Άνθιμο, συνάντηση με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο και επαφές με δημάρχους του Έβρου στο φυλάκιο στις Καστανιές.
Ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε επίσης: “Αυτό που εμείς προτάξαμε από την πρώτη στιγμή είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος και κατ’ επέκταση η αξιοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων που διαθέτει η χώρα. Η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ, η πλευρά της Τουρκίας έχει καταπατήσει τη συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στην ΕΕ και αυτή, κατά συνέπεια εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα και συμφέρον να ζητήσουμε με τον πιο κατηγορηματικό και έντονο τρόπο να υπάρξει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και εκεί να θέσουμε τα πράγματα όπως είναι. Να αξιοποιήσουμε και το μέσο του βέτο και να μιλήσουμε για κυρώσεις απέναντι στην τουρκική πλευρά, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για τους δικούς της στρατηγικούς σκοπούς, το ανθρώπινο δράμα. Πρέπει λοιπόν, η Ευρώπη συνολικά, αλλά και κάθε χώρα ξεχωριστά, να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της. Αντί γι’ αυτό βλέπουμε, με βάση και την τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ, να μη τίθενται τα ζητήματα όπως πρέπει. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι χάθηκε άλλη μια ευκαιρία με τη χθεσινή συνάντηση για να μπορέσουμε να θέσουμε με την ένταση και τον τρόπο που πρέπει, το θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης των τελευταίων ημερών. Εμείς οφείλουμε να είμαστε μια δύναμη που, πέρα από τον αναγκαίο έλεγχο των συνόρων μας, θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις διεθνείς συμφωνίες, τους διεθνείς κανόνες δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί αυτά αποτέλεσαν πάντοτε για την Ελλάδα, σε όλα τα ζητήματα της εξωτερικής της πολιτικής και στις σχέσεις της με τους γείτονές της, το καλύτερο όπλο. Η πατριωτική στάση σήμερα, από την πλευρά μας, είναι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας. Και δεν θα πρέπει να κάνουμε το χατίρι κάποιων ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι πολύ βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση. Δεν υπάρχει αντίτιμο για μια στάση παθητική εκ μέρους της Ελλάδας, που δεν θα ζητάει το να αναλάβουν όλοι το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Δεν αρκούν τα 700 εκατομμύρια για να παίξουμε εμείς τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου σε αυτή την περίπτωση. Και νομίζω ότι γίνομαι σαφής ως προς αυτό. Η κυβέρνηση όφειλε, πριν ακόμη έρθει η κρίση εδώ στον Έβρο, να υιοθετήσει ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών”.
Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε ακόμη ότι ” η αναστολή απόδοσης ασύλου είναι ένα επιπλέον ζήτημα το οποίο διογκώνει τα πρόβλημα και δίνει το λάθος σήμα και προς τη διεθνή κοινότητα”.
Ο Γραμματέας της Κ.Ε., επεσήμανε ακόμα: “Σήμερα, με απόλυτη ψυχραιμία, με νηφαλιότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε και να αποφύγουμε να κάνουμε, τηρουμένων των αναλογιών, ό,τι κάνει η πλευρά του Ερντογάν. Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί, για τα δικά του συμφέροντα, ένα υπαρκτό ζήτημα. Ας μην εργαλειοποιήσουμε κι εμείς, για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας ένα υπαρκτό πρόβλημα. Και είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτές τις διχαστικές φωνές οι οποίες υποτιμούν την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης και προσπαθούν να ανακαλύψουν εσωτερικό εχθρό. Είναι ολισθηρός ο δρόμος του διχασμού, η προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών. Με αυτή την έννοια, η προχθεσινή δήλωση του κ. Πέτσα είναι το λιγότερο ατυχής και κατάπτυστη. Η δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δούρειος Ίππος της τουρκικής πλευράς. Ποιόν νομίζει ο κ. Πέτσας ότι ευνοεί αυτή τη στιγμή με τέτοιου είδους δηλώσεις; Ούτε μπορούμε να ανεχόμαστε παρακρατικού τύπου φωνές και δηλώσεις, από διάφορα κόμματα -που είναι ακόμη και εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, την Ελληνική Λύση εννοώ – οι οποίοι παραχαράσσουν πολιτικές αφίσες, κάνουν αναρτήσεις, απειλούν”.
Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Θέλω να αναφερθώ σε ένα σημαντικό για εμάς γεγονός. Συναντηθήκαμε με τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό και είχαμε δύο μακρόχρονες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μητροπολίτη Άνθιμο στην Αλεξανδρούπολή, Το λέω αυτό γιατί ήδη κάποια site γράφουν ότι ο Άνθιμος αρνήθηκε να δει τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε μια πολύ καλή συνεννόηση μαζί του, δυστυχώς υπήρξε μια μη σύμπτωση προγραμμάτων κα μεσολάβησε και μια κηδεία όπου έπρεπε να παραστεί. Δεν στάθηκε δυνατό να μιλήσουμε από κοντά και καλύψαμε τηλεφωνικά αυτή τη συζήτηση.
Εκφράσαμε και στους δύο την ικανοποίησή μας για τον λόγο καταλαγής και ψυχραιμίας που εκφράζουν και τονίσαμε το πόσο σημαντικό είναι η Εκκλησία, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να έχει αυτή τη στάση. Συμφωνήσαμε και με τον κ. Δαμασκηνό και με τον κ. Άνθιμο για τη μεγάλη σημασία του να παρέμβει η Εκκλησία προκειμένου να διατηρηθεί η ψυχραιμία και να αποφευχθούν οι διχασμοί και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας καλοδέχτηκαν και κάναμε αυτές τις πολύ ωραίες συζητήσεις μαζί τους, που είχαν και πρακτικά αποτελέσματα”.
Ο Νίκος Τόσκας τόνισε ότι “η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε έργο στον Έβρο, χωρίς κάμερες και χωρίς προβολή”. Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ήρθαν, μας χτύπησαν στην πλάτη, μας υποσχέθηκαν λεφτά που είναι αμφίβολο εάν θα τα δώσουν, αρνήθηκαν να παραλάβουν πέντε χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στη Γερμανία και η δική μας κυβέρνηση δεν ασκεί πίεση για σύγκλιση οργάνων σε υψηλό επίπεδο, ενώ μας έχουν ως ασπίδα της Ευρώπης. Ο Νίκος Τόσκας τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε τα νησιά μας “μαύρη τρύπα”. Αναφερόμενος στην κατάσταση τον Έβρο τόνισε ότι πρέπει να προσεχθούν οι υπερβολές, για να μην υπάρξει κλιμάκωση και να μην εμπλέκονται αναρμόδιοι, που ακόμη και άθελά τους μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλο πρόβλημα.

Νατάσα Γκαρά: Οι Εβρίτες κι οι Εβρίτισσες ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή, όπως κι εμείς
Η βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκα-ρά, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την αρχή στο πλευρό των κατοίκων της ακριτικής αυτής περιοχής και συνε-χώς διατυπώνει προτάσεις για την α-ντιμετώπιση των προβλημάτων. Πρό-σθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία συμβάλλει αυτή την περίοδο όπου της ζητηθεί. Τόνισε επίσης: “Γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε τι χώ-ρο ζούμε, ποια γη πρέπει να υπερασπι-στούμε και με ποιο υπεύθυνο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε. Νομίζω ότι είναι άξιο αναφοράς. Ωστόσο πάντο-τε η δράση των πολιτών πρέπει να γί-νεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του κράτους για να μην εκτε-θούμε. Οι Εβρίτες κι οι Εβρίτισσες ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή, όπως κι εμείς, που ενημερωνόμασταν διαρκώς. Η κυβέρνηση ήταν απούσα. Απούσα και από τις διεκδικήσεις από την Ευρώπη και από την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας”.

Διαψεύδονται fake news για άρνηση του Άνθιμου να συναντήσει το κλιμάκιο
Εντύπωση, πάντως, έχει προκαλέσει μια ψευδής είδηση, χωρίς καμία αναφορά σε πηγή, που μεταδόθηκε το πρωί της Τρίτης και αφορούσε στην ε-πίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύστηκε από όλους τους εμπλεκό-μενους. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Μητροπολίτης Αλεξαν-δρούπολης Άνθιμος αρνήθηκε να συ-ναντήσει την αντιπροσωπεία του ΣΥ-ΡΙΖΑ. Η «είδηση» διαψεύστηκε τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Μη-τρόπολη Αλεξανδρούπολης αλλά η αναπαραγωγή της συνεχίζεται. Πιο αναλυτικά, πηγές της Μητρόπολης επιβεβαίωσαν σε δημοσιογράφους ότι οι λόγοι της ακύρωσης της πρωινής συνάντησης που είχε κανονιστεί, ήταν καθαρά πρακτικοί. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη τύπου στον Έβρο και ο πρώην Υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μέλος του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με το Μητροπολίτη. Όπως σημείωσε υπήρξε μια έκτακτη υποχρέωση που άλλαξε το πρόγραμμα ενώ δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούν έστω αργότερα γιατί είχαν προγραμματίσει άλλες επισκέψεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα, διαπιστώθηκε ότι οι απόψεις τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, συμπίπτουν.