Η τελετή έλαβε χώρα το Σάββατο 13 Μαΐου στο Επιμελητήριο Έβρου
Τελετή ονοματοδοσίας αίθουσας του Επιμελητηρίου Έβρου, προς τιμήν του επίτιμου Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Νικολάου Δαστερίδη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου στο Επιμελητήριο Έβρου για την αναγνώριση της προσφοράς του στην τοπική κοινωνία.
Η τελετή της ονοματοδοσίας έγινε σε κλίμα συγκίνησης παρόντος του ιδίου του κου. Δαστερίδη και μελών της στενής και της ευρύτερης οικογένειας του καθώς και του Προέδρου της ΚΕΕΕ κου Ιωάννη Μασούτη και των μελών της Διοικητικής Επιτροπής.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κος Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ κος Παναγιώτης Αγνιάδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κος Νίκος Αγγελίδης που μοιράστηκαν με το κοινό τις κοινές τους εμπειρίες με τον κο Δαστερίδη, καθώς όλοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τον επιμελητηριακό θεσμό επί μακρόν.
Ο κος Δαστερίδης με τη σειρά του, χαιρετίζοντας συγκινημένος την εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Έβρου, επανέλαβε την αγωνία του για το μέλλον της περιοχής μας καλώντας όλους και όλες να μην χάνουν την εργατικότητά τους και τη διάθεσή τους για προσφορά, ώστε ο Έβρος και η Θράκη να κινούνται ανοδικά και με προσανατολισμό την ανάπτυξη και την ευημερία.
Ποιος είναι ο Νικόλαος Δαστερίδης
Ο Νικόλαος Δαστερίδης είναι γέννημα θρέμμα της Αλεξανδρούπολης με ρίζες από την Καππαδοκία. Με πτυχίο στην ειδικότητα του ηλεκτρολόγου οχημάτων, ξεκίνησε την καριέρα του το 1964, ως ιδιοκτήτης Ηλεκτρολογίου οχημάτων στην πόλη του Διδυμοτείχου.
Το 1968 μετέφερε την επιχείρησή του στην Αλεξανδρούπολη και μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών και εμπειριών στην επισκευή και παραγωγή συσσωρευτών και περιελίξεων δυναμό οχημάτων, προχώρησε το 1976, στην ένταξη της επιχείρησης Νικ. Δαστερίδης ΑΒΕΕ, με διακριτικό τίτλο DASTERI, η οποία δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στον αναπτυξιακό νόμο 289/1976 περί ίδρυσης εταιρειών στην ακριτική περιοχή της Θράκης.
Δραστήριος και με ανήσυχο πνεύμα, ο Νικ. Δαστερίδης πέρα από την επιχειρηματική δραστηριότητα, θέλησε μέσα από τη συμμετοχή του σε διάφορους φορείς, να συντελέσει τα μέγιστα για την ανάπτυξη της οικονομίας της Θράκης και τη δημογραφική συγκράτηση του Έβρου.
Το 1977, συμμετείχε μαζί με πολλούς συναδέλφους που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο, στην ίδρυση του συνδέσμου βιοτεχνιών, βιομηχανιών, αναπτυξιακών νόμων όπου διατέλεσε πρόεδρος από το 1983 έως το 1993.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο σύνδεσμο και λόγω της μη αναγνώρισης των ιδιαιτεροτήτων της Θράκης και την στέρηση της περιοχής από τα αναγκαία έργα υποδομής, πρωτοστάτησε στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του Έβρου.
Η Πανέβρια Επιτροπή αγώνα στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς και σύσσωμος ο κόσμος του Έβρου, είχε ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση διαχρονικών αιτημάτων όπως η ίδρυση του πανεπιστημίου μας, η υλοποίηση της Εγνατίας Οδού, που τα αρχικά σχέδια σταματούσαν στην Καβάλα, η ψήφιση αναπτυξιακών νόμων με κίνητρα για την περιοχή, η επιδότηση του 12% επί του εργασιακού κόστους, καθώς επίσης και η μεγαλύτερη ρύθμιση δανείων που έγινε ποτέ και είχε ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση και την εξυγίανση πολλών επιχειρήσεων από τους υπέρμετρους τόκους εκείνης της εποχής.
Σε όλο αυτό, η συμβολή του Εθνικού Διευθυντή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του συμπατριώτη Ιωάννη Σιδηρόπουλου, υπήρξε καθοριστική. Το 1993, συμμετείχε ως επικεφαλής ομάδας που εκπροσωπούσε την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης σε αποστολή 12 Περιφερειών Ευρωπαΐκών χωρών, σε Διεθνή έκθεση στην Ταϊβάν και στην Νότια Κορέα, με σκοπό την εξωστρέφεια και προώθηση των επιχειρήσεων και του τουρισμού της περιοχής.
Το 1993, εκλέχτηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το έτος 2010, όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Στο ίδιο χρονικό διάστημα διατέλεσε μέλος πολλών Επιτροπών προμηθειών, Οργανισμών και γνωμοδοτικών Επιτροπών.
Το 1994, ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου συγκάλεσε για πρώτη φορά την κεντρική συνέλευση όλων των Επιμελητηρίων της χώρας στην Αλεξανδρούπολη και ίδρυσε τον Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών Ελλάδος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΕΣΥΠ εκπονήθηκε μελέτη για την εγκατάσταση σε διάφορα σημεία της χώρας, διακομιστικών εμπορευματικών κέντρων, με ένα εκ των οποίων και στην Αλεξανδρούπολη συνδυάζοντας οδικούς άξονες, σιδηρόδρομους και λιμάνι, με αποτέλεσμα τη βράβευση της μελέτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από το 1995 και μετά, έγινε προσπάθεια αναβάθμισης της έκθεσης της Αλεξανδρούπολης με κύριο στόχο τη μεγέθυνση και εξωστρέφειά της. Για την επίτευξη αυτού, συνέβαλε τα μέγιστα το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου, ο αείμνηστος Θεόδωρος Παυλάκης.
Το 2000, ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας μετά από πρόσκληση και συνάντηση στο Επιμελητήριο, αποδέχτηκε και έκανε πράξη, το αίτημα για την αύξηση της επιδότησης του εργασιακού κόστους, από 12% σε 20%.
Το 2004, συνέβαλε ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, στη σύνταξη του νέου αναπτυξιακού νόμου.Το 2005, αποφασίστηκε η ανέγερση νέου κτηρίου του Επιμελητηρίου Έβρου, που αποτελεί ένα κόσμημα για την Αλεξανδρούπολη, ένα χώρο που καλύπτει και εξυπηρετεί τις ανάγκες των υπηρεσιών του, αλλά και πολλών Συλλόγων και Φορέων του Νομού.
Το 2010 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανέγερσης του νέου κτηρίου του Επιμελητηρίου Έβρου. Μετά τα εγκαίνια του νέου κτηρίου και 17 χρόνια επιτυχημένης πορείας, ο Νικ. Δαστερίδης αποχώρησε από τη θέση του λόγω συνταξιοδότησης. Εώς και σήμερα παραμένει στις επάλξεις, συνδράμοντας και παρακολουθώντας την ανάπτυξη και εξέλιξη της επιχείρησης που δημιούργησε πριν από 59 χρόνια.
Η εταιρεία DASTERI
Η Dasteri.gr, αποτλεί μία καταξιωμένη Ευρωπαΐκή εταιρεία, με εξαγωγές προϊόντων σε 45 χώρες και σημεία πώλησης και διανομής ανά τον κόσμο. Τα προΐόντα παράγονται σε ιδιόκτηοτυς χώρους 15.500τ.μ. σε δύο πλήρως καθετοποιημένες μονάδες.
Στα πλαίσια της δυναμικής της ανάπτυξης στις καινοτόμες λύσεις για την πράσινη ενέργεια, η DASTERI το 2007, επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής, με σκοπό να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Η επιτυχία της εταρείας είναι το αποτέλεσμα συνεχούς έρευνας για ποιότητα σε κάθε στάδιο παραγωγής.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
Ακολούθησε η συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ, όπου ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Ιωάννης Μασούτης τόνισε ότι “είναι χρέος μας να στηρίξουμε τα μικρά και μεσαία Επιμελητήρια τα οποία έχουν ανάγκη” που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 19η Διεθνή Εμπορική Έκθεση Alexpo.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Τοψίδης από την πλευρά του, συμφώνησε στην ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων Επιμελητηρίων, επισημαίνοντας ακόμη πως “τα προβλήματα των επιχειρήσεων είναι κοινά και κοινή θα πρέπει να είναι και η μάχη για να καλυτερεύσει το περιβάλλον για το επιχειρείν και να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις”.