Επέστρεψε ξανά κραυγαετός από την μακρινή Μποτσουάνα στο δάσος της Δαδιάς

Το μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι ενός κραυγαετού από τη Δαδιά έως την Μποτσουάνα και πάλι πίσω κατέγραψε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά από ένα μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι και αφού διέσχισε δεκάδες χώρες ο Ρήσος, ο ενήλικος Κραυγαετός που δακτυλιώθηκε πέρσι στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου, επέστρεψε και πάλι μαζί μας!

Το πουλί ξεκίνησε το ταξίδι της μετανάστευσης από το Εθνικό Πάρκο στις 28/09/2021. Έφτασε μέχρι τη μακρινή Μποτσουάνα όπου και διαχείμασε. Ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στις 01/03/2022 και αφού διένυσε περίπου 9.000 χλμ σε 40 μέρες έφτασε και πάλι πίσω στο δάσος της Δαδιάς.

Στο χάρτη φαίνεται το ταξίδι της επιστροφής. Η πορεία που ακολούθησε είναι παραπλήσια με την πορεία της μετάβασης στο χώρο διαχείμασης.

Όλες αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση και τη βιολογία του ενήλικου Κραυγαετού είναι δυνατές χάρη στον δορυφορικό πομπό που τοποθετήθηκε πέρσι.

Οι πομποί προμηθεύτηκαν και τοποθετήθηκαν με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) που υλοποιεί από το 2019 η Μονάδα Διαχείρισης».

Στο χάρτη φαίνεται το ταξίδι της επιστροφής. Η πορεία που ακολούθησε είναι παραπλήσια με την πορεία της μετάβασης στο χώρο διαχείμασης.