Επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στην νομική της Κομοτηνής που τελούσε υπό κατάληψη 

Ελεύθεροι και οι 18 προσαχθέντες μετά την επέμβαση της αστυνομίας

Επέμβαση από αστυνομικές δυνάμεις στην Νομική Κομοτηνής η οποία από το πρωί τελούσε υπό κατάληψη έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά τις 4. Ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και  περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Τρεις τουλάχιστον κλούβες των ΜΑΤ βρέθηκαν στον χώρο, μπαίνοντας στην Νομική και απομακρύνοντας άτομα που βρισκόταν μέσα στο κτίριο, αποχωρώντας όμως στη συνέχεια. Οι φοιτητές καταγγέλλουν τουλάχιστον 15 προσαγωγές φοιτητών και βιαιοπραγίες από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως τόνισε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής κ. Μπαλαντίνος Γεώργιος.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την επέμβαση έχει ως εξής: «Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα. Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και  περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές.

Προανάκριση διενεργεί το Τ.Α Κομοτηνής».

Παρέμβαση από τον Γιάννη Πανούση

Με Δήλωση «Δημοκρατικής Ευαισθησίας» παρενέβη και ο Πρώην Πρύτανης και Καθηγητής της Νομικής Κομοτηνής κ. Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας τα εξής: «Ως πρώην καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ [για 19 χρόνια],αλλά κι ως επίτιμος θρακιώτης, εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι οι νέοι από όλη την Ελλάδα που φοιτούν στη Σχολή είναι οι πλέον ευαισθητοποιημένοι στα ατομικά δικαιώματα και στο κράτος δικαίου και όλες τους οι ενέργειες συμβολίζουν αυτό το πνεύμα της ελευθερίας και της ευθύνης που τους διακατέχει καθώς οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο Αυτή την πίστη στη δημοκρατία και στην κοινωνική δικαιοσύνη δεν πρέπει να την αντιμετωπίζει η Πολιτεία και οι πανεπιστημιακοί φορείς με συκοφαντία, με καταστολή και με εξουσιαστική νοοτροπία Τα παιδιά μας είναι.. της Θράκης.. του ΔΠΘ.. της Ελλάδας».

Ελεύθεροι και οι 18 προσαχθέντες μετά την επέμβαση της αστυνομίας

Ελεύθερα αφέθηκαν λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Δευτέρας τα 18 άτομα που προσήχθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη το μεσημέρι στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι έξι εκ των συνολικά 18 προσαχθέντων αφέθηκαν περί τις 21.00 και περίπου δύο ώρες αργότερα αφέθηκαν και οι άλλοι 12.

Κατά την έξοδο των έξι προσαχθέντων από το Αστυνομικό Μέγαρο έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους συγκεντρωμένους φοιτητές και εργαζόμενους.

Διαφωνία για το ποιος κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ

Εν τω μεταξύ διαφορετική εικόνα από εκείνη που έδωσε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της έδωσε ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Μιχάλης Χρυσομάλλης.

Η αστυνομία στη δική της ανακοίνωση είχε επικαλεστεί κλήση από τις πρυτανικές αρχές για την κατάληψη. Η θέση του κοσμήτορα όμως είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η κατάληψη έγινε από μια μειοψηφία και προσέθεσε: «Την επόμενη μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών έκρινε ότι αυτή η ενέργεια είναι παράνομη. Μία ομάδα επέμεινε στην κατάληψη και επέβαλε σε μένα να αναβάλω τις εξετάσεις. Εγώ αρνήθηκα να αναβάλω τις εξετάσεις».

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, όταν έγινε η κατάληψη «και για να αποφευχθούν τα χειρότερα ανακοίνωσα αναστολή των εξετάσεων, κι έδιωξα το διοικητικό προσωπικό και τους καθηγητές που είχαν προσέλθει με τους φοιτητές για τις εξετάσεις. Τότε η πλειοψηφία του Συλλόγου κατήγγειλε εμένα και τον πρύτανη ως φοβισμένους κι ανήμπορους κι απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, τον κ.Χρυσοχοϊδη».

Κομματικές αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος​»
«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και καταστολή τους φοιτητές που αγωνίζονται, προκειμένου με την βία να επιβάλει τους όρους της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, την απρόκλητη επίθεση και τον ξυλοδαρμό των νεαρών φοιτητών, τις προσαγωγές. Αυτά είναι τα προσφιλή «εργαλεία» της κυβέρνησης. Σήμερα, απέναντι στον φοιτητικό κόσμο. Αύριο απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα διεκδικήσει το δίκιο της.
Δεν ξεχνάμε: Η κυβέρνηση ξεκίνησε με υποτιμητικές δηλώσεις για τον εκπαιδευτικό κόσμο που δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της. Ενθάρρυνε την Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις. Πίεσε για την απόφαση των ψηφιακών εξετάσεων, που αμφισβητούνται έντονα ως προς το αδιάβλητο, πλήττοντας και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.
Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Μείωσε βίαια τους εισακτέους στα πανεπιστήμια με την ΕΒΕ, για να δημιουργήσει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, τώρα δρομολογεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αρνούμενη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των δημόσιων πανεπιστημίων. Κι όποιος διαφωνεί έξω από τα όρια της αρεσκείας της, τον δέρνει, του ρίχνει χημικά και τον συλλαμβάνει», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες»
Στεκόμαστε στο πλευρό των προσαχθέντων και απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι, σημειώνει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι οι φοιτητές τρομοκρατούνται επειδή αντιδρούν στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας. «Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές που αντιδρούν στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ εισέβαλαν στη Νομική Κομοτηνής και προχώρησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Στεκόμαστε στο πλευρό των προσαχθέντων και απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι», λένε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: «Αυταρχική κατρακύλα»
Την «αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης που έδωσε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να επέμβουν στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, η οποία τελούσε υπό κατάληψη με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών της σχολής» καταγγέλλει η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ τονίζοντας πως «το μένος της μάλιστα απέναντι σε κάθε αγώνα του λαού και της νεολαίας μαρτυρά και η απαράδεκτη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών που συμμετείχαν στην κατάληψη».
«Η κυβέρνηση μη έχοντας πλέον επιχειρήματα για να υπερασπιστεί το έκτρωμα, που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, καταφεύγει στην ωμή βία» σημειώνει και προσθέτει ότι η πολιτική της έχει ηττηθεί και η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στις δωρεάν σπουδές, στη δουλειά με δικαιώματα για να ανοίξει μια ακόμα αγορά πτυχίων προς τέρψη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Αντίθετα, «μάχεται για αναβαθμισμένες σπουδές και δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών, για πανεπιστήμια στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, για να μπει φρένο στην υποβάθμιση, το λουκέτο σχολών και τμημάτων, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση».
Έτσι απαιτεί από την κυβέρνηση, εδώ και τώρα, «να ακούσει τη φωνή εκατοντάδων φοιτητών και εργαζομένων που διαδηλώνουν έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης και να αφήσει ελεύθερους τους φοιτητές χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες» αλλά και να «καταλάβει επιτέλους πως μειοψηφική είναι η πολιτική της που εξοντώνει το λαό και τη νεολαία και πως απέναντί της γιγαντώνεται η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που δεν τρομοκρατείται και δεν το βάζει κάτω».

Νέα Αριστερά: «Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια»
«Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, με τρομοκρατία, απειλές, ΜΑΤ και προσαγωγές θα κάμψει τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τον συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτεί», τονίζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της.
Αναφέρει ότι «μετά την απόπειρα ποινικοποίησης της υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τις εισαγγελικές εντολές η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού», καθώς το μεσημέρι «δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής Κομοτηνής, χτύπησαν φοιτητές και φοιτήτριες και προχώρησαν σε 15 προσαγωγές», ενώ «είχε προηγηθεί η έφοδος των ΕΚΑΜ στο ΑΠΘ την περασμένη Πέμπτη».
«Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Παράνομη είναι η καταπάτηση του Συντάγματος, όχι οι αγώνες των φοιτητών», σημειώνει η Νέα Αριστερά. Παράλληλα σχολιάζει ότι «πρέπει όμως και τα κόμματα που τοποθετούνται στην προοδευτική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν καθαρά». Καλεί δε «κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.