Οι μεταναστευτικές μετακινήσεις της ορνιθοπανίδας συνεχίζονται και πολλά είδη χρησιμοποιούν το Δέλτα Έβρου σαν τόπο ξεκούρασης και τροφοληψίας, κατά τη διάρκεια των μακρινών ταξιδιών τους. Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά είδη αυτή την περίοδο είναι οι Νανοσκαλίδρες, οι Δρεπανοσκαλίδρες, οι Λασποσκαλίδρες, τα Μαυρογλάρονα, τα Αργυρογλάρονα και τα Μουστακογλάρονα.
Μεταξύ των διερχόμενων πουλιών, καταγράφηκε στις 12 Μαΐου, από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), μια δακτυλιωμένη Δρεπανοσκαλίδρα (Calidirs ferruginea).
Το συγκεκριμένο πουλί – όπως πληροφορήθηκαν τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης κατόπιν επαφής με τους δακτυλιωτές – έχει δακτυλιωθεί στην περιοχή Samouco, στην Πορτογαλία, το 2018. Έκτοτε, έχει παρατηρηθεί άλλες δύο φορές, το 2019 στην Ισπανία και το 2021 και πάλι στην Πορτογαλία.
Η Δρεπανοσκαλίδρα είναι αυστηρά μεταναστευτικό είδος, με το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού να αναπαράγεται τα καλοκαίρια στις βόρειες περιοχές της Σιβηρίας και στα παρακείμενα νησιά του Αρκτικού ωκεανού.
Διαχειμάζει σε ένα πολύ μεγάλο εύρος που φτάνει από την Αφρική μέχρι την Ωκεανία. Οι πληθυσμοί που περνάνε πάνω από την Ευρώπη, διαχειμάζουν είτε στη ΒΔ και παραμεσόγεια Αφρική – πολύ μικρό ποσοστό – είτε σε όλη την Ανατολική και Νότια Αφρική. Η απόσταση από τις περιοχές αναπαραγωγής μέχρι τις περιοχές διαχείμασης, μπορεί να φτάσει τα 15.000 χιλιόμετρα!
Στο Δέλτα Έβρου υπάρχουν αρκετές επανευρέσεις δακτυλιωμένων Δρεπανοσκαλίδρων κατά το παρελθόν. Την περίοδο 1998-2003 καταγράφηκαν δεκαοκτώ δακτυλιωμένα διερχόμενα πουλιά τα οποία είχαν δακτυλιωθεί σε Ιταλία (6), Ουκρανία (5), Γερμανία (2), Τυνησία (2), Πολωνία (2), Σουηδία (1) και Ισπανία (1). Αντίστοιχα πέντε άτομα τα οποία δακτυλιώθηκαν στο Δέλτα Έβρου την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν σε Ουκρανία (2), Σενεγάλη (1), Ισπανία (1) και Πολωνία (1).
Στο Δέλτα Έβρου οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί συναντώνται κυρίως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, καθώς τα πουλιά ανεβαίνουν προς βορά για να πάνε στους χώρους αναπαραγωγής τους και σταματάνε στην περιοχή για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.