Επανευρέσεις δακτυλιωμένων Λευκοπελαργών στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Έβρου

Κατά τη διάρκεια των καταγραφών της παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας, για την τρέχουσα αναπαραγωγική περίοδο που γίνονται από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), έγιναν εννέα παρατηρήσεις δακτυλιωμένων Λευκοπελαργών.

Εξ αυτών, οι τρεις δακτυλιωμένοι Λευκοπελαργοί καταγράφηκαν σε φωλιές στις Φέρες και ο ένας σε φωλιά στον Απαλό Αλεξανδρούπολης. Δύο από τα πουλιά αυτά είχαν δακτυλιωθεί σαν νεοσσοί στο χωριό του Πόρου Φερών το 2018 και το 2020, ενώ τα άλλα δύο και πάλι σαν νεοσσοί στη Γενισέα Ξάνθης το 2014 και 2019.

Ένας πελαργός που δακτυλιώθηκε το 2022 στον Πόρο, επέστρεψε φέτος στο Δέλτα Έβρου.

Επιπλέον ένα ακόμα πουλί το οποίο είχε δακτυλιωθεί στις Φέρες το 2020, παρατηρήθηκε φέτος να φωλιάζει στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας στη Βόλβη.

Τέλος, τρεις ακόμα παρατηρήσεις αφορούσαν πουλιά που καταγράφηκαν στο Δέλτα Έβρου και είχαν δακτυλιωθεί σε Πολωνία, Σλοβενία και Γερμανία.

Από τα παραπάνω στοιχεία αλλά και από παλαιότερες παρατηρήσεις, φαίνεται ξεκάθαρα η μεγάλη σημασία της περιοχής μας η οποία βρίσκεται επάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, αλλά και οι μεγάλες μετακινήσεις που πραγματοποιεί το μεταναστευτικό αυτό είδος, το τόσο εμβληματικό για την περιοχή μας και για την Ελλάδα γενικότερα.