Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2022: Ο Δήμος Ορεστιάδας ανοιγεί τις βιβλιοθήκες Ν. Βύσσας, Κυπρίνου και Δικαιών για δράσεις και εκδηλώσεις

Στις 2 Απριλίου 1805 γεννήθηκε στη Δανία ο μεγάλος παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Αυτή η ημερομηνία αποτελεί από το 1966, την ημέρα που γιορτάζει το παιδικό βιβλίο και οι δημιουργοί του. Το φετινό μήνυμα των εορτασμών, που ανέλαβε φέτος το IBΒY Καναδά, είναι το:

Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα. Το μήνυμα έγραψε ο συγγραφέας Richard Van Camp και στο τέλος του κειμένου του αναφέρει χαρακτηριστικά: « Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται. Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ.

Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις. Βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου. Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν. Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο.».

Στο πλαίσιο των εορτασμών του παιδικού βιβλίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο εορτασμός αυτός, συμβάλλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τονώνει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για το βιβλίο.

Το τμήμα Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Ορεστιάδας ξεχώρισε μερικές διαδραστικές εκδηλώσεις, ανοίγει τις βιβλιοθήκες της Βύσσας, του Κυπρίνου και των Δικαίων και σας προτείνει:

1. Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022

Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια και χαρούμενες ιστορίες θα γνωρίσουν μεγάλους παραμυθάδες με πρωταγωνιστή τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, την ημέρα των γενεθλίων του οποίου γιορτάζουμε το παιδικό βιβλίο. Θα παρουσιαστεί η φετινή Αφίσα και το φετινό μήνυμα τα οποία δημιουργούνται κάθε χρόνο για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.

2. Το κυνήγι του βιβλιοθησαυρού.

Κυνήγι θησαυρού με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τα βιβλία της βιβλιοθήκης.

3. Ευφάνταστοι σελιδοδείκτες

Δημιουργία σελιδοδεικτών και βράβευση των καλύτερων .

4. Η τέχνη στο βιβλίο

Μέσα από το βιβλίο « Ο κήπος του Ματίς» τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη και δημιουργούν πίνακες βασισμένους στην τεχνοτροπία του.

5. Τι βιβλίο θα διαβάσουμε σήμερα : η δίκη του βιβλίου

Τα παιδιά ψηφίζουν από το εξώφυλλο πιο βιβλίο θέλουν να διαβαστεί. Το βιβλίο που κερδίζει διαβάζεται. Στη συνέχεια στήνεται ένα δικαστήριο όπου δικάζεται ο ήρωας της ιστορίας.

6. Στην Κρυψώνα του Γιγαντιαίου Χιμπαντζή

Έκρηξη σήμερα στο σχολείο. Και να ήταν μόνο αυτό; Ένα σωρό παράξενοι επισκέπτες. Κροκόδειλοι από τα βάθη της ζούγκλας, πλάσματα της θάλασσας, χορευτές με σπαθιά, αστροναύτες, ναυαγοί, κυνηγοί καταιγίδων και ένας γιγαντιαίος… χιμπαντζής. Αρκετά όλα αυτά για να σπείρουν τον πανικό σε μπαμπάδες και μαμάδες που δεν έχασαν λεπτό και τηλεφώνησαν στη δασκάλα, για να μάθουν τελικά ότι την τάξη των παιδιών τους επισκέφθηκε μια… Ελάτε να το μάθουμε γιατί … Κάθε βιβλίο διαβάζεται διαφορετικά από κάθε αναγνώστη του. Πού να δείτε τι συμβαίνει όταν οι αναγνώστες είναι οι μαθητές της κυρίας Ειρήνης!

7. D.E.E.R. (Drop Everything and Read)

Το καμπανάκι χτυπάει. Τα προγράμματα διακόπτονται. Τα παιδιά σταματούν ό,τι κάνουν και διαβάζεται μία ιστορία.

8. KIDS KITCHEN LAB

Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική: Φτιάχνω σνακ και διαβάζω το αγαπημένο μου βιβλίο.

9. Με ένα βιβλίο αγκαλιά

Δράση φιλαναγνωσίας

10. Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κυρίου Μόρις Λέσμορ

Προβολή βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους για την μαγεία του βιβλίου.

11. Άνοιξη παντού

Η συγγραφέας Δέσποινα Τζιάκη φέρνει την αγαπημένη μας εποχή, την Άνοιξη στο κέντρο μας. Ακολουθεί Θεατρικό και μουσικοκινητικό παιχνίδι.

12. Οι καινούριες ιστορίες της βιβλιοθήκης

Ετοιμάζεσαι να βάλεις τις πιτζάμες σου ή να πάρεις το βραδινό σου; Ότι κι αν κάνεις συνδέσου με τη βιβλιοθήκη για να διαβάσουμε παρέα ιστορίες από τα καινούργια βιβλία της βιβλιοθήκης.


  • Οι δράσεις για τον εορτασμό μπορούν να πραγματοποιούνται ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.
  • Πείτε μας την εκδήλωση που σας ενδιαφέρει στο τηλ: 2552 350 352
  • e-mail: [email protected]·
  • Απαραίτητη η χρήση μάσκας

η