Εντοπίστηκαν τελικά οι πρόσφυγες στον Έβρο σε ελληνικό έδαφος – Μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο

Έπειτα από αρκετές μέρες και κατόπιν πιέσεων από εγχώριες και διεθνείς οργανώσεις, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν πως βρήκαν τους 39 πρόσφυγες στον Έβρο. Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. τις προηγούμενες μέρες πως δεν είχαν βρει τους πρόσφυγες, διαψεύδοντας ταυτόχρονα πως ήταν επί ελληνικού εδάφους. 

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών. Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική όχθη του ποταμού, έπειτα από χρονικό διάστημα πάνω από μία εβδομάδα απ’ όταν βρέθηκαν στη νησίδα του Έβρου ανατολικά του οικισμού Κισσάρι – και αφού περίμεναν μάταια να τους διασώσουν οι αρχές οι οποίες ισχυρίζονται ότι δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν και ότι η νησίδα δεν ανήκε στην ελληνική επικράτεια.

Από το νέο σημείο απηύθυναν –ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου– νέα αγωνιώδη έκκληση στις ελληνικές αρχές να προβούν σε επείγουσα επιχείρηση διάσωσης και βοήθεια, καθώς μια από τις εγκύους της ομάδας είναι ετοιμόγεννη και χρειάζεται βοήθεια.

Τι προηγήθηκε: οι ισχυρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. και οι εκκλήσεις

Οι ισχυρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει όλο αυτό το διάστημα τους πρόσφυγες προσκρούουν στα στοιχεία που διαθέτουν οργανώσεις και Τύπος, μεταξύ των οποίων η «Εφ.Συν.» και το γερμανικό περιοδικό Spiegel. H παρουσία των προσφύγων στην νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι αποδεικνύεται από το γεωγραφικό στίγμα που έχουν στείλει μέσω του live location του WhatsApp, αλλά και από μεταδεδομένα φωτογραφιών που έχουν στείλει και δείχνουν τη χρονική στιγμή και το γεωγραφικό στίγμα όπου τραβήχτηκαν.

Ισχυρότερη απόδειξη ακόμη αποτελεί το γεγονός ότι Έλληνες που βρέθηκαν στην ελληνική όχθη απέναντι από τη νησίδα, άκουσαν τις κραυγές των προσφύγων από τη νησίδα και τις κατέγραψαν σε ηχητικό μήνυμα που έχει στη διάθεσή του το περιοδικό Spiegel.

Όπως αναφέρει σε σημερινή του ανάρτηση ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, «η ομάδα των 39 Σύρων στη νησίδα βρίσκεται πλέον 100% σε ελληνικό έδαφος. Πέρασαν σήμερα στην ελληνική όχθη του ποταμού. Τώρα βρίσκονται σε αυτήν την τοποθεσία σύμφωνα με τα μεταδεδομένα από τις φωτογραφίες τους. Γνώριζαν όλα τα fake news που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα και μοιράστηκαν περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες χθες το βράδυ και σήμερα. Αυτή η έγκυος λέει: “Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και χρειάζομαι γιατρό γιατί αιμορραγώ”».

Επίσης, βίντεο από ομάδα των προσφύγων στην ελληνική όχθη του Έβρου ανέβασε στο Twitter η δημοσιογράφος Λίντσεϊ Χίλσαμ του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Channel4, που είχε αναδείξει το θέμα με ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων την περασμένη Πέμπτη. Στο βίντεο φαίνεται η ομάδα των προσφύγων στην ελληνική όχθη του ποταμού το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου, ανάμεσά τους η Μπαϊντά, η πρόσφυγας που έστελνε απεγνωσμένες εκκλήσεις για βοήθεια την περασμένη εβδομάδα.

► Την άμεση εκκένωση των 39 Σύρων προσφύγων, ζήτησε σήμερα και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), καλώντας Ελλάδα και Τουρκία «να διευκολύνουν την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους εκκενώσουν από αυτή τη νησίδα με ασφάλεια και να εξασφαλίσουν δίκαιη και πλήρη πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου», όπως δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια του IRC Greece.

«Αυτό το τελευταίο περιστατικό στα σύνορα του Έβρου καταδεικνύει τη βαρβαρότητα των επαναπροωθήσεων, που γνωρίζουμε ότι λαμβάνουν χώρα στα σύνορα όλης της Ευρώπης», σημείωσε η κ. Καλογεροπούλου.