Άδοξο τέλος είχε η 3η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης που ξεκίνησε στις 17:30 το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου μέσω τηλεδιάσκεψης και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ… Μετά από σχεδόν 2,5 ώρες ανταλλαγής απόψεων, ερμηνειών και προτάσεων η συζήτηση έβγαλε σε αδιέξοδο, με την διαδικασία να μην έχει προχωρήσει ούτε καν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και η συνεδρίαση διακόπηκε.
Η Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει επίσημα την θέση της για τα όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη αλλά χωρίς καμία απόφαση λόγω αδυναμίας σύγκλισης απόψεων των παρατάξεων ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του Δ.Σ.
Το Δελτίο Τύπου αναφέρει:
«Την τρίτη τακτική συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 27-1-2022, το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex. Εντούτοις, διεκόπη, λόγω αδυναμίας σύγκλισης απόψεων των παρατάξεων ως προς τον τόπο διεξαγωγής του Δ.Σ.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με την αρμοδιότητα που του δίνει ο νομοθέτης (643 Α.Π.:69472/24.09.2021) επέλεξε τον πιο ασφαλή τρόπο διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω της τηλεδιάσκεψης, λαμβάνοντας πρωτίστως σοβαρά υπόψη τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στον Νομό Έβρου (485 στις 25/1, 398 στις 26/1), όπως επίσης και τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών για επικίνδυνη εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Αυτό αποτέλεσε βασικό σημείο διαμάχης μεταξύ της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που επέμεναν απόλυτα και άκαμπτα στη δια ζώσης σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πόλη και Πολίτες» κατηγόρησε τον Δήμαρχο για «πολιτικά παιχνίδια» και αποχώρησε δηλώντας «θα καθίσουμε ή θα φύγουμε για να δώσουμε ένα χαστούκι σε αυτούς τους ανθρώπους που επιλέγουν την τηλεδιάσκεψη;»
Με βάση τα παραπάνω, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Είναι υψίστης πολιτικής προτεραιότητας, για την ασφάλεια όλων και για την αποτροπή της όποιας, ενδεχόμενης εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, η αποφυγή των διά ζώσης συσκέψεων. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, τη δεδομένη χρονική στιγμή που όλες οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση λόγω χειμώνα να προσέχουμε τις επαφές και τις συσκέψεις που κάνουμε. Χρέος μου είναι η διασφάλισης της δημόσιας υγείας και η τήρηση των επιβεβλημένων από την Κυβέρνηση περιοριστικών μέτρων. Δημοκρατία είναι η πολυφωνία και η ανταλλαγή πολιτικών θέσεων και απόψεων, οι οποίες δεν εγκλωβίζονται μέσα σε «χωροταξικές» παραμέτρους και διαστάσεις που έθεσαν οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, αλλά διασφαλίζονται και μέσω των τηλεδιασκέψεων. Πρότεινα, μάλιστα, στους επικεφαλής των παρατάξεων να συμφωνήσουμε από κοινού και να ψάξουμε να βρούμε αίθουσα που θα πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζουν τα μέτρα.
Το Κοινοβούλιο, ο ναός της Δημοκρατίας, ένα κτήριο με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές, εάν έχετε παρακολουθήσει συνεδριάζει σε μία πολύ μεγάλης χωρητικότητας αίθουσα με πολύ μικρό αριθμό συμμετεχόντων ανά Κοινοβουλευτική ομάδα. Παντού, στην Ευρώπη, τηρούνται πολύ αυστηρά μέτρα και κανόνες. Δεν μπορώ να καταλάβω την αντίδραση της αντιπολίτευσης, όταν και μέσω του διαδικτύου μπορεί να διεξαχθεί τόσο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και κάθε μορφής οργανωμένη συζήτηση. Είναι λυπηρά όλα όσα έγιναν χθες.
Κλείνοντας, θα ήθελα επίσης να επισημάνω το εξής: Σε ένα αρνητικό και ανεπιθύμητο ασφαλώς σενάριο της όποιας διασποράς του ιού μετά από σύσκεψη Δημοτικού Συμβουλίου, την πολιτική ευθύνη στο τέλος της ημέρας ποιος θα την έχει; Η απάντηση είναι προφανώς: ή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ο Δήμαρχος που επέτρεψαν να συμβεί αυτό το γεγονός. Είναι, λοιπόν, χρέος μας να τηρήσουμε στο ακέραιο τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση, να διαμορφώσουμε μία υψηλή ζώνη υγειονομικής ασφάλειας για τον Δήμο μας και τους Δημότες μας, για να είμαστε κι εμείς στο μέγιστο, δυνατό βαθμό «αρωγοί» και «ενεργοί» στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Πρόκειται για μία πολύ ειδική συνθήκη, την οποία και καλούμαστε να διαχειριστούμε όλοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης».
Το θέμα το οποίο αποτέλεσε το “μήλον την έριδος” για 2,5 ώρες στην συζήτηση (αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια) είναι το αν πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση συμβούλων της αντιπολίτευσης που ήταν να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δια ζώσης και όχι πλέον με τηλεδιάσκεψη.
Συνολικά 18 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αιτούνταν να μπει σε ψηφοφορία το θέμα, με τον πρωτοεμφανιζόμενο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Καΐσα να μην το δέχεται, λέγοντας ότι η επιστολή που ανέγνωσε έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και τον Βαγγέλη Λαμπάκη να του απαντά ότι αποτελεί θέμα προς ψήφιση.
Στο ίδιο μήκος κύματος (της ασυμφωνίας) ήταν και οι προτάσεις για τη τοποθεσία που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τα δια ζώσης δημοτικά συμβούλια δεδομένου ότι υπήρχαν τοποθετήσεις, όπως αυτή του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη που έλεγαν ότι, ούτε ο χώρος του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο, αλλά ούτε το δημοτικό θέατρο καλύπτουν τις προϋποθέσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Χωρίς ουσία και με τις δύο πλευρές αδιάλλακτες αλλά και κάποιες πιο ψύχραιμες φωνές να μην μπορούν να πετύχουν μια συμβιβαστική λύση τελικά η συνεδρίαση οδηγήθηκε σε διακοπή με την προοπτική της επανέναρξης την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.
Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι μάλιστα από παρατάξεις της αντιπολίτευσης με την συμπλήρωση περίπου 2 ωρών αγανακτισμένοι άρχισαν να αποχωρούν, με πρώτο τον Γιώργο Κουκουράβα από την παράταξη «Πόλη & Πολίτες». Ακολούθησε ο ίδιος ο επικεφαλής την μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης με τους υπόλοιπούς δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Πόλη και Πολίτες και ακολούθησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης.
Οι εναπομείναντες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αφού συμφώνησαν ότι… όλοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις δια ζώσης συνεδριάσεις αποφάσισαν ότι η συνεδρίαση θα συνεχιστεί την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 17:30 με σκοπό να βρεθεί και η τοποθεσία που θα φιλοξενήσει τα επόμενα δημοτικά συμβούλια. Αυτό θα επισημοποιηθεί και με νέα πρόσκληση που θα αποστείλει ο κ. Καΐσας.