Ένωση Γονέων Αλεξανδρούπολης: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις σχολικές εκδρομές σαν «πελάτες» ενός πρακτορείου

Ως Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Αλεξανδρούπολης θεωρούμε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 84Α/13.04.2020 που αφορά στις ακυρώσεις – και – των σχολικών εκδρομών, δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στο αίτημά μας για επιστροφή των χρημάτων στους γονείς των μαθητών που δεν πραγματοποιήθηκαν οι εκδρομές τους, λόγω της απόφασης του Υπουργείου για αναστολή τους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας.

Είναι εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης εδώ και δυο μήνες περίπου να αντιμετωπίζει τις σχολικές εκδρομές σαν «πελάτες» ενός πρακτορείου που αποφάσισαν να κάνουν μια εκδρομή και που μπορούν σήμερα να την μεταθέσουν σε μια άλλη ημερομηνία κάνοντας χρήση των voucher από τα πρακτορεία. (Υπάρχουν μαθητές 3ης Λυκείου, της ΣΤ’ Δημοτικού κλπ, που τον επόμενο χρόνο δεν θα συμμετέχουν σε εκδρομές ή και μαθητές που για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να δεσμευτούν από φέτος για την συμμετοχή τους την επόμενη χρονιά ή μέσα στο 18μηνο που αναφέρει η ΠΝΠ).
Ειδικότερα για τον νομό Έβρου: η μεγάλη απόστασή του από την πρωτεύουσα εκτινάσσει τις τιμές που αντιστοιχούν σε κάθε μετακίνηση και ειδικά για τους μαθητές της ΣΤ τάξης που πρέπει να καλύψουν εις διπλούν τα έξοδα, αφού υποχρεωτικά ένας γονιός συνοδεύει κάθε μαθητή. Τονίζουμε ότι οι σχολικές εκδρομές στην Αθήνα πραγματοποιούνται κυρίως για επισκέψεις στη Βουλή, χωρίς ποτέ να έχει συμβάλει ούτε καν συμβολικά η πολιτεία με ένα ευρώ για αυτές τις μετακινήσεις.
Να θυμίσουμε ότι οι σχολικές εκδρομές είναι κομμάτι τις εκπαιδευτικής διαδικασίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία από το Υπουργείο.
Επίσης είναι απαράδεκτο να «σπρώχνει» η κυβέρνηση Διευθυντές σχολείων, Συλλόγους Γονέων, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε διαπραγματεύσεις με το κάθε πρακτορείο για να βρεθεί λύση για τα χρήματα που έχουν καταβάλει από το υστέρημά τους.

Απαιτούμε άμεσα:

·Να επιστραφούν όλα τα χρήματα τώρα (με την ίδια μορφή που δόθηκαν) στους γονείς κ τους μαθητές που αναβλήθηκαν οι σχολικές εκδρομές τους, με την ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και με νέα ΠΝΠ.
·Δεν δεχόμαστε την χρήση voucher ή οποιουδήποτε συμψηφισμού για εκδρομές που δεν έγιναν .
Οι εκπαιδευτικές εκδρομές εντός και εκτός της χώρας που φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία του λαού μας και άλλων λαών, θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας.
Γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν. Απαιτούμε η συμμετοχή να είναι δωρεάν για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας. Πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η συμμετοχή όλων των μαθητών στις δραστηριότητες του σχολείου.