Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2023. Η Σαμοθράκη υποδέχεται για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ που διοργανώνει η θεατρική εταιρεία Πεδίο Τέχνης, σε συνεργασία με τη γαλλική θεατρική εταιρεία Collective Strates, από την Παρασκευή 28 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 1 Μαΐου.
Μετά την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση το 2022, που ενθουσίασε τους κατοίκους της Σαμοθράκης, το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη επιστρέφει. Η δημιουργική ομάδα μαζί με νέους και παλιούς συνεργάτες και φίλους συνεχίζουν με στόχο, πρώτον, την ανάδειξη της ταυτότητας αυτού του ιδιαίτερου τόπου και, δεύτερον, την πολιτιστική γεφύρωση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, μια απόσταση που εκτός της τουριστικής περιόδου συχνά φαντάζει αγεφύρωτη.
Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Καθοριστική για την επιτυχία του Φεστιβάλ είναι η ομάδα εθελοντών κατοίκων της Σαμοθράκης, που για δεύτερη χρονιά στηρίζουν με ενθουσιασμό όλες τις δράσεις.
Το Φεστιβάλ διακρίθηκε με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση EFFE Label 2022-2023, που δίνεται σε φεστιβάλ που πρωτοπορούν στον τομέα των τεχνών, στη συμμετοχή της κοινότητας στις δράσεις και στην εξωστρέφεια.
Φέτος, το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2023 εντάσσει στο τετραήμερο πρόγραμμά του θεατρικές παραστάσεις, δημιουργικές δράσεις για παιδιά, εκπαιδευτικά προγράμματα, κινηματογραφικές προβολές και μουσική.
Οι βασικοί άξονες του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της σύγχρονης δραματουργίας, η εξωστρέφεια και η συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ («Buffer Fringe Festival» (Κύπρος) και «M.I.M. Festival» (Γαλλία)), η στήριξη νέων καλλιτεχνικών παραγωγών και η παρουσίαση της γυναικείας ματιά στον κινηματογράφο.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
1. Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU
Εισαγωγή στη θεατρική πράξη μέσα από πρωτότυπες σωματικές ασκήσεις και διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς.
Συντονιστές: Ομάδα Art Vouveau (Τάσος Δημητρόπουλος, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Δανάη Τίκου).
Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μια πρόσκληση – πρόκληση για τους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με μια καινούρια σωματική γλώσσα, να αφυπνίσουν τις ιδιαίτερες σωματικές τους ποιότητες και ικανότητες, να διεγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
2. «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies
Ξεκινώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης στην Пαλαιάπολη, και χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή για κινητά Narratologies, το Φεστιβάλ προσκαλεί τους μαθητές της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι που συνδυάζει την εκπαίδευση με τη διασκέδαση μέσω της τεχνολογίας με στόχο να ανακαλύψουν τις κρυμμένες πτυχές του αρχαίου τόπου.
3. Γυναίκες Κινηματογραφίστριες
Προβολές των ταινιών μικρού μήκους
- «Fault», Κατερίνα Παπαναστασάτου 15′, 2022
- «Εδώ τίποτα» / Ici rien, Δάφνη Χαιρετάκη, 30′, 2011
- «Η Αυλή», Ελισάβετ Τσουχτίδη, 31′, 2017
4. Θεατρική παράσταση FLOATING των ART VOUVEAU
Το FLOATING είναι η νέα παράσταση της θεατρικής ομάδας Art Vouveau. Είναι ένα πρωτότυπο βουβό έργο που θα προκύψει από τη συνεργασία της ομάδας με τα φεστιβάλ «A Festival in Samothrace» (Ελλάδα), «Buffer Fringe Festival» (Κύπρος) και «M.I.M. Festival» (Γαλλία). Ο τίτλος σημαίνει «επιπλέοντας» και είναι επηρεασμένος από μια συνηθισμένη παιδική σκέψη ότι τα νησιά επιπλέουν στη θάλασσα περιλαμβάνοντας μαζί όλα τα δέντρα, τα ποτάμια, τις πέτρες, τα σπίτια και τους ανθρώπους τους. Ακόμα και την ιστορία.
Η ομάδα Art Vouveau εμπνέεται από αφηγήσεις ανθρώπων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές πάνω στα θέματα της απομόνωσης και της μοναξιάς, της σχέσης τους με τη φύση και την κλιματική αλλαγή. Παρουσιάζεται ως work in progress.
5. Θεατρική παράσταση ΧΡΗΣΜΟΣ της ομάδας ΕΥΤΟΠΙΑ
Πρόκειται για μια παράσταση – δρώμενο, διάρκειας 60 λεπτών, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αξιοποιεί και να χρησιμοποιεί τα απολύτως ουσιώδη εκφραστικά μέσα του θεάτρου: το σώμα και τη φωνή.
Μία ηθοποιός (Πυθία) και ένας μουσικός με διάφορα όργανα (κρουστά, πνευστά, κ.α) αποτελούν τους αγωγούς του κειμένου και της μουσικής εξερευνώντας κι αναπτύσσοντας ένα διάλογο που θυμίζει άλλοτε χορό, άλλοτε τελετουργία.
Τι θα φώναζε λοιπόν η Πυθία πάνω στα ερείπια της φιλοσοφίας και της ομορφιάς σήμερα; Τι θα χρησμοδοτούσε σε ανθρώπους που δεν ξέρουν καν την ύπαρξή της; Αυτό πραγματεύεται ο «Χρησμός», ένας παραληρηματικός μονόλογος μιας γυναίκας που έρχεται έξω από τον χρόνο για να συνομιλήσει με τον άνθρωπο του σήμερα.
Κείμενο, σκηνοθεσία, πρωτότυπη σύνθεση και µουσικός επί σκηνής: Γιώργος Στεφανακίδης.
Ηθοποιός: Εβελίνα Αραπίδη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 28 Απριλίου
11.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης.
17.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο.
Σάββατο 29 Απριλίου
11.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης.
17.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο.
21.00 «Γυναίκες Κινηματογραφίστριες» / Πολιτιστικός Χώρος Εργοστάσιο.
Κυριακή 30 Απριλίου
11.00 «Κυνήγι θησαυρού» για παιδιά +12 ετών από τους Narratologies / Αρχ. Χώρος Παλαιόπολης.
16.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο.
21.00 Θεατρική παράσταση FLOATING των ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο.
Δευτέρα 1 Μαΐου
16.00 Εργαστήρι θεάτρου για ενήλικες από τους ART VOUVEAU / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο.
19.00 Θεατρική παράσταση ΧΡΗΣΜΟΣ της ομάδας ΕΥΤΟΠΙΑ / Αυλή της Αρσινόης, Παλαιόπολη.
21.30 DJ PARTY με τον Γιάννη Σοφολόγη / Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Διοργάνωση: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΠΕΔIΟ ΤΕΧNΗΣ σε συνεργασία με την γαλλική θεατρική εταιρεία CΟLLECTIF STRATES.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Βένια Σταματιάδη / Ελένη Αποστολοπούλου.
Οργάνωση Παραγωγής: Αντώνης Λαγαρίας.
Social Media: ad4Art – Kάλλη Mαυρογένη / Δήμητρα Παντελάκη.
Τοπική ομάδα συντονισμού: Μανώλης Στεργίου, Ορέστης Χατζόπουλος, Στέλιος Βαλμάς.
Το Φεστιβάλ επιχορηγείται και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επιχορηγείται, επίσης, από το European Festivals Funds for Emerging Artists (EFFEA).
Με την υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης.