Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ

Ελεύθερος αφέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος συνελήφθηκε νωρίτερα ως ύποπτος για διαφθορά.

Ο Μπορίσοφ συνελήφθη την Πέμπτη στο πλαίσιο μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, την οποία διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών, «σε σχέση με 120 υποθέσεις της ευρωπαϊκής εισαγγελίας», αλλά χωρίς τη συνεργασία των εθνικών εισαγγελικών αρχών. Δύο μέλη του συντηρητικού κόμματος GERB του Μπορίσοφ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βλαντισλάβ Γκοράνοφ, τέθηκαν επίσης υπό κράτηση.

 «Ήταν βάναυσο και απογοητευτικό, επιστρέψαμε στον κομμουνισμό», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δεν του ασκήθηκε δίωξη.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ, ο Μπόικο Μπορίσοφ θεωρείται ύποπτος ότι δωροδοκήθηκε από τον μεγιστάνα των τυχερών παιγνίων Βασίλ Μπόικοκ, με αντάλλαγμα την επιστροφή φόρου. Ο επιχειρηματίας, που έπεσε σε δυσμένεια στις αρχές του 2020, εξήγησε την Πέμπτη σε ανάρτηση στο Facebook ότι περιέγραψε την κομπίνα στην ευρωπαϊκή εισαγγελία.

«Μπήκαν στο σπίτι μου ενώ δειπνούσαμε. Δεν βρήκαν τίποτα και όταν νόμιζα ότι θα έφευγαν, μου είπαν, αμήχανα: Πρέπει να σας συλλάβουμε», αφηγήθηκε ο 62χρονος πολιτικός.Από την εισαγγελία έως τώρα δεν έχει εκδοθεί καμία ανακοίνωση για την υπόθεση αυτή.

Ο συνήγορος του Μπορίσοφ, Μένκο Μένκοφ, έκανε λόγο για «αυθαίρετη» απόφαση. Μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του GERB διαδήλωσαν νωρίς το πρωί στο κέντρο της Σόφιας. Και η ευρωπαϊκή εισαγγελία, που διεξάγει την έρευνα, αρνήθηκε να κάνει το παραμικρό σχόλιο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κίριλ Πέτκοφ, «πρόκειται για κατάχρηση δημοσίου χρήματος». Ο Πέτκοφ έχει δεσμευτεί ότι θα επιδεικνύει «μηδενική ανοχή» απέναντι στη διαφθορά στη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν υπάρχουν πλέον άτομα που δεν τα αγγίζει κανείς», πρόσθεσε.