Έκτακτα μέτρα στήριξης στην εστίαση ζητά το Επιμελητήριο Έβρου

Επιστολή έστειλε το Επιμελητήριο Έβρου στους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα την θέσπιση έκτακτων οικονομικών μέτρων για τον κλάδο της εστίασης που έχει υποστεί ήδη μεγάλες ζημιές από την επέλαση της πανδημίας και οι δυσκολίες θα συνεχιστούν μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Δεδομένης της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού εσχάτως, η κυβέρνηση, αποφάσισε και έθεσε σε ισχύ πακέτο μέτρων ανάσχεσης της πορείας της πανδημίας.

Πλην όμως, τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν άμεση αρνητική οικονομική επίπτωση στον επαγγελματικό κλάδο της Εστίασης ανά την Ελλάδα, που ως γνωστόν έχει υποστεί ήδη μεγάλες συνέπειες από την επέλαση της πανδημίας.

Ως Επιμελητήριο Έβρου, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη εφαρμογής μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας, εν τούτοις εκτιμούμε ως απαραίτητη την θέσπιση ενισχυτικών μέτρων που θα αφορούν ειδικά τον κλάδο της Εστίασης και θα υποστηρίξουν τόσο τους/τις επιχειρηματίες, όσο όμως και τους/τις εργαζόμενους/ες σε αυτόν.

Με όλο το σεβασμό στο έργο σας, παρακαλούμε όπως εξετάσετε σοβαρά τις κάτωθι προτάσεις:

  • Επαναφορά του μέτρου της επιδότησης ενοικίου, έστω και για πεπερασμένο χρονικό διάστημα
  • Επαναπροσδιορισμός του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε μικρότερη κλίμακα
  • Εφαρμογή του μέτρου επιδότησης της Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας για πεπερασμένο χρονικό διάστημα 3 έως 6 μηνών αρχής γενομένης από 01/01/2022.
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επαγγελματιών του κλάδου έως την 30η Ιουνίου 2022.
  • Θέσπιση προγράμματος Μη Επιστρεπτέας Επιχορήγησης και επαναπροσδιορισμός των όρων αποπληρωμής των πακέτων στήριξης από τα προγράμματα Επιστρεπτέας Ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
  • Αναστολή αποπληρωμής δόσεων δανείων τουλάχιστον μέχρι 30/06/2022