Προληπτικά μέτρα και στον Έβρο λόγω αιολικών πάρκων
Σύμφωνα με τις έκτακτες οδηγίες που εκδόθηκαν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, εντός τριών ωρών από τη σχετική ειδοποίηση, να μειώσουν δραστικά ή ακόμα και να μηδενίσουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η απόφαση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η ευστάθεια του δικτύου και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου μπλακ άουτ.
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 6 Απριλίου 2025, από τις 11:00 έως τις 16:00, πραγματοποιήθηκε περιορισμός της ισχύος έγχυσης των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).
Αυτό το μέτρο αποτελεί ένα προληπτικό τεστ, μια “πρόβα τζενεράλε”, με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικευμένου blackout κατά την περίοδο του Πάσχα.
Το πρόβλημα οφείλεται στην αναμενόμενη μεγάλη ανισορροπία μεταξύ της χαμηλής ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις ημέρες των αργιών και της υψηλής παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές , λόγω έντονης ηλιοφάνειας. Εφέτος, η κατάσταση κρίνεται πιο κρίσιμη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφού η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έχει αυξηθεί κατά 2.500 MW.
Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων που δεν θα συμμορφωθούν με τις οδηγίες απειλούνται με βαριά πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 500 έως και 1.500 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ιδιαίτερα για όσους παρουσιάσουν υποτροπή.
Γιατί είναι απαραίτητο αυτό το μέτρο;
Κατά τις ημέρες του Πάσχα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται αισθητά, καθώς πολλές βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, όμως, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ παραμένει υψηλή, ειδικά σε περιόδους με έντονη ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους, όπως αναμένεται να συμβεί το φετινό Πάσχα.
Αυτό δημιουργεί έναν κίνδυνο υπερφόρτωσης του δικτύου, καθώς η προσφορά ενέργειας υπερβαίνει τη ζήτηση. Ο περιορισμός της ισχύος των ΑΠΕ και των ΣΗΘΥΑ είναι ένα μέτρο που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας και στην αποφυγή διακοπών ρεύματος.
Ποιες περιοχές επηρεάζονται;
Ο περιορισμός της ισχύος θα επηρεάσει κυρίως περιοχές με υψηλή συγκέντρωση σταθμών ΑΠΕ, όπως:
- Τη Θράκη και τον Έβρο, όπου υπάρχουν πολλά αιολικά πάρκα.
- Τη Δυτική Μακεδονία, περιοχή με αυξημένη παραγωγή ενέργειας.
- Τη Νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη, που διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Υπάρχει κίνδυνος διακοπών ρεύματος το Πάσχα;
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η εφαρμογή αυτής της δοκιμαστικής μείωσης της ισχύος διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του δικτύου και δεν αναμένονται διακοπές ρεύματος. Παρόλα αυτά, συνιστάται στους καταναλωτές να είναι προετοιμασμένοι, ειδικά σε περιοχές όπου το δίκτυο είναι πιο ευάλωτο.
Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες;
Οι καταναλωτές μπορούν να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του συστήματος:
- Αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής.
- Ελέγχοντας τις ηλεκτρικές τους εγκαταστάσεις για τυχόν προβλήματα.
- Χρησιμοποιώντας συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας.
Συμπέρασμα
Η δοκιμή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία του ηλεκτρικού συστήματος ενόψει του Πάσχα. Ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά και αποσκοπούν στη διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου, ώστε όλοι να απολαύσουν τις γιορτές χωρίς προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Καθώς το ενεργειακό τοπίο αλλάζει και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο, η σωστή διαχείριση της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας είναι πιο σημαντική από ποτέ.