Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύουμε με την Τέχνη και τον Λόγο» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Δ.Π.Θ. διοργανώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύουμε με την Τέχνη και τον Λόγο». Πρόκειται για σειρά Εικαστικών δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας 5-8 & 9-12 ετών που υλοποιούνται από φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Δ.Π.Θ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Στόχος του προγράμματος, είναι η γνωριμία των παιδιών με έργα τέχνης, εικαστικούς καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά ρεύματα. Επαφή με τα εικαστικά στοιχεία με παιγνιώδη τρόπο. Το εικαστικό παιχνίδι, δημιουργία, και μάθηση με όλες τις αισθήσεις. Διαθεματικότητα,  ενίσχυση της δημιουργικότητας. Οι φοιτητές-τριες προετοιμάζονται και παρουσιάζουν στα παιδιά τους καλλιτέχνες που επέλεξαν και επεξεργάστηκαν στις γραπτές εργασίες τους βιωματικής προσέγγισης του έργου τέχνης.

Στο ταξίδι αυτό, τα παιδιά επιχειρούν να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα τους. Επιλέγουν ένα έργο κάθε φορά για να ταξιδέψουν στον κόσμο των αισθημάτων και της φαντασίας τους. Στόχος του εργαστηρίου είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κόσμο που τους περιβάλλει, δημιουργώντας τον δικό τους. Για να τον εκφράσουν, χρησιμοποιούν την εικαστική γλώσσα, με την οποία θα παίξουν και θα δημιουργήσουν με γραμμές, σχήματα και χρώματα, πάντα ακούγοντας μουσική. Στο πλαίσιο της διαθεματικότητας το εργαστήριο είναι ανοιχτό στη συνεργασία με τις διδάσκουσες μουσικής και θεατρικής παιδείας.

Στη διαθεματική σύνδεση των Εικαστικών με τα άλλα γνωστικά αντικείμενα της Αισθητικής αγωγής, προτείνονται τα εξής:

-Βιωματική προσέγγιση ενός έργου τέχνης με εικαστικά μέσα /-Επεξεργασία των έργων που παράγονται, με σκοπό τη δημιουργία μια ιστορίας-παραμυθιού από την ομάδα /-Θεατρικό παιχνίδι με θέμα την ιστορία που δημιουργήθηκε από τα μέλη της ομάδας /-Δημιουργία ηχητικής ατμόσφαιρας με τη βοήθεια μουσικών οργάνων, για την πλαισίωση του θεατρικού παιχνιδιού.

«Ταξιδεύουμε στον μαγικό κόσμο των μεγάλων δημιουργών»

Σάββατο, 9 Οκτώβρη 2021, 11:00-13:00

ΧΟΥΑΝ ΜΙΡΟ: “Ζωγραφίζω με τα χρώματα, όπως με τις λέξεις φτιάχνουμε ποιήματα και με τις νότες μουσική”

Υπεύθυνη είναι η εικαστικός Μαριάννα Παυλίδου (ΕΕΠ Σχολής Επιστημών Αγωγής, ΔΠΘ)

Τα παιδιά παρακαλούνται να φέρουν μαζί την κασετίνα με τα χρώματά τους (ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, λαδοπαστέλ κλπ.), μπλοκ ζωγραφικής, κόλλα και ψαλιδάκι.

Τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα για covid19.  Η είσοδος στην Βιβλιοθήκη θα γίνεται με την επίδειξη self ή rapid tests. Η δράση θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης. Εγγραφές μέχρι τις 8/10/2021 στο τηλ. 2551089690. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.