Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ με οκτώ κόμματα στη Βουλή

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Σταύρος Κελέτσης

Αυτοδύναμη κυβέρνηση στη ΝΔ έδωσε η κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής, κατά την εκλογική διαδικασία της 25ης Ιουνίου, με το πρώτο κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 40,56%, εξασφαλίζοντας 158 έδρες, ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά αποχής.

Στο νέο κοινοβούλιο θα συμμετέχουν οκτώ κόμματα, αφού εξασφάλισαν την είσοδο τους τρία επιπλέον κόμματα, η «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού, η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, και οι ακροδεξιοί «Σπαρτιάτες».

Τα ποσοστά των κομμάτων και οι έδρες:
ΝΔ: 40,56% – 158 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 17,83% – 48 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 11,86% – 32 έδρες
ΚΚΕ: 7,67% – 20 έδρες
Σπαρτιάτες: 4,68% – 12 έδρες
Ελληνική Λύση: 4,45%

  • 12 έδρες
    Νίκη: 3,7% – 10 έδρες
    Πλεύση Ελευθερίας: 3,17%
  • 8 έδρες

3 έδρες ΝΔ και 1 Ελληνική Λύση στον Έβρο

Το 52% άγγιξε το ποσοστό της αποχής στον Έβρο, ενώ τις τέσσερις βουλευτικές έδρες καταλαμβάνουν 3 Βουλευτές της ΝΔ (Χρ. Δερμεντζόπουλος, Στ. Κελέτσης. Αν. Δημοσχάκης) και 1 της Ελληνικής Λύσης (Π. Παπαδάκης).

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής έδειξαν αύξηση του ποσοστού της ΝΔ στον Έβρο (44,18%), αν και είχε πτώση σε απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων.

Απώλειες σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζοντας το 15%, χάνοντας και την έδρα που είχε κερδίσει τον Μάιο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Μικρή άνοδο σε ποσοστά σημείωσαν το ΠΑΣΟΚ (12,56%), η Ελληνική Λύση (8,79), η Νίκη (3,47) και η Πλεύση (1,76), ενώ μικρή μείωση είχε το ΚΚΕ (3,78).

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανά Δήμο

Στον Δήμο Ορεστιάδας η ΝΔ σημείωσε το 47,07 % χάνοντας περίπου 500 ψήφους σε σχέση με τον Μάιο, το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 16,21% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 9,82% έχασε περίπου 3,5%. Στο 6,04% οι Σπαρτιάτες, σημαντική μείωση για την Ελληνική Λύση με 8,28%.

Στον Δήμο Διδυμοτείχου μικρή αύξηση είχε η ΝΔ (48,61%), ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πάνω από 3%, τρίτο αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ με 11,72% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση.

Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 41,58%, ενώ δεύτερος αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,31% χάνοντας περίπου 2.000 ψήφους. Μικρή μείωση σημείωσε και το ΠΑΣΟΚ, ενώ την επιρροή της αύξησε η Ελληνική Λύση.

Στον Δήμο Σουφλίου πολύ μικρή μείωση ποσοστού είχε η ΝΔ, ενώ περίπου 5% έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μικρή άνοδος για ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολουθούν η Ελληνική Λύση με αύξηση ποσοστών και με 4,84% οι Σπαρτιάτες.

Στον Δήμο Σαμοθράκης, η ΝΔ σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό της, αν και αύξησε τα ποσοστά κατά 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το υψηλότερο ποσοστό σε επίπεδο νομού, αν και έχασε το 3,5% περίπου. Μείωση κατέγραψαν το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, υψηλό ποσοστό οι Σπαρτιάτες, ενώ μικρή αύξηση σημείωσε και το ΚΚΕ.

Στην Κυβέρνηση συμμετέχει ο Στ. Κελέτσης
Καθήκοντα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος ορκίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ τα μέλη της νέας Κυβέρνησης ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.
Σε ένα σύντομο μήνυμα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κελέτσης ανέφερε: «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την τιμή και την εμπιστοσύνη του! Η ευθύνη είναι τεράστια απέναντι στους αγρότες και τον Έβρο μας!».
Ενώ μετά την ορκωμοσία του στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έγραψε: «Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή η σημερινή στην πολιτική μου διαδρομή! Αλλά και η επίγνωση της ευθύνης τεράστια!»