Έκλεισε η αυλαία του το 19ου Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

Ολοκληρώθηκε το 19ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας την περασμένη Δευτέρα, με τις εφηβικές ομάδες του ΔΙΟΝΥΣΟΥ να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο την τελευταία ημέρα του προγράμματος

Κατά τη διάρεκεια της εννιαήμερης Γιορτής Θεάτρου, από 26 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου, θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, καλλιτέχνες της κριτικής επιτροπής, προσκεκλημένοι, πλήθος θεατών από την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, καθώς και επισκέπτες που έφτασαν στην πόλη ειδικά για το Φεστιβάλ, έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη γιορτή για το Ερασιτεχνικό Θέατρο της χώρας, έτσι όπως έχει εδώ και χρόνια πια αναδειχθεί το Φεστιβάλ της Νέας Ορεστιάδας στις συνειδήσεις των ίδιων των ερασιτεχνών αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου.

Κατά την έναρξη της 19ης διοργάνωσης του θεσμού, τιμήθηκε για το σύνολο της προσφοράς του ο σημαντικός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός, ο οποίος παρακολούθησε και την παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ «Φόνος στην οδόλ Λουρσίν», ενώ συγκινημένος παρέλαβε τις τιμητικές διακρίσεις από το δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και «ψυχή» του Φεστιβάλ Άκη Τσονίδη.

Οι θεατρικές ομάδες από Κοζάνη, Προλεμαΐδα, Σπερχειάδα-Μακρακώμη, Πολύγυρο Χαλκιδικής, Βέροια και Δήμο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης διαγωνίστηκαν στη συνέχεια ενώπιον της Κριτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Κοινού αλλά και εκατοντάδων θεατρόφιλων της περιοχής που κατέκλυζαν κάθε βράδυ το υπαίθριο δημοτικό θέατρο Νέας Ορεστιάδας.

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν φέτος οι: Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Άννα Κουρή, Γιάννης Μαργαρώνης, Άννα Χατζησοφιά και Παναγιώτης Μπουγιούρης, ο οποίος εν μέσω του Φεστιβάλ αναγκάστηκε εκτάκτως να μεταβεί στην Αθήνα και τη θέση του αναπλήρωσε ο Άκης Τσονίδης. Παρουσιαστής για μία ακόμη χρονιά ήταν ο μοναδικός στο είδος του και με βαθιά πολιτιστική γνώση, κ. Άλέξης Κωστάλας.

Επισήμως, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου έπεσε η αυλαία του διαγωνιστικού μέρους του Φεστιβάλ με την απονομή των βραβείων της κριτικής επιτροπής και της επιτροπής κοινού στις διακριθείσες ομάδες. Αναλυτικά τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξης:

1ο βραβείο καλύτερης παράστασης
“Γέρμα”
του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Γιώτη Βασιλειάδη, από τη Θεατρική Ομάδα “ΟνειρόDrama” Κοζάνης.

2ο βραβείο καλύτερης παράστασης
“Δεσποινίς Τζούλια”
του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Ναυσικάς Στάθη, από τον Όμιλο Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας.

3ο βραβείο καλύτερης παράστασης

“Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, από τη Θεατρική Ομάδα του Μικρασιατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Βραβείο σκηνοθεσίας
Ναυσικά Στάθη
, για τη σκηνοθεσία της παράστασης “Δεσποινίς Τζούλια” του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας.

Βραβείο σκηνογραφίας
Βενετία Νάση
, για τα σκηνικά της παράστασης “Γέρμα” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, της Θεατρικής Ομάδας “ΟνειρόDrama” Κοζάνης.

Βενετία Νάση, για τα σκηνικά της παράστασης “Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, της Θεατρικής Ομάδας του Μικρασιατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Βραβείο ενδυματολογίας
Βενετία Νάση
, για τα κοστούμια της παράστασης “Γέρμα” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, της Θεατρικής Ομάδας “ΟνειρόDrama” Κοζάνης.

Βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου
Δέσποινα Γιάγκογλου
, για την ερμηνεία της στον ρόλο της “Δεσποινίδας Τζούλιας” στην παράσταση “Δεσποινίς Τζούλια” του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας.
Νικολέτα Σιάμου, για την ερμηνεία της στον ρόλο της “Γέρμας” στην παράσταση “Γέρμα” της Θεατρικής Ομάδας “ΟνειρόDrama” Κοζάνης.

Βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου
Μάκης Δαβιδόπουλος
, για την ερμηνεία του στον ρόλο του “Δημήτριου” στην παράσταση “Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος” της Θεατρικής Ομάδας του Μικρασιατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου 

Δέσποινα Σολωμίδου, για την ερμηνεία της στον ρόλο της “Ουρανίας” στην παράσταση “Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, της Θεατρικής Ομάδας του Μικρασιατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.
Πένυ Μαγκλάρα, για την ερμηνεία της στον ρόλο της “Λέλας” στην παράσταση “Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός” του Θεατρικού Εργαστηρίου Σπερχειάδας-Μακρακώμης.

Βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης,
για την ερμηνεία του στον ρόλο του “Χάρη” στην παράσταση “Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος” της Θεατρικής Ομάδας του Μικρασιατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Βραβείο μουσικής σύνθεσης
Δημήτρης Δημόπουλος
, για τη μουσική σύνθεση της παράστασης “Γέρμα” της Θεατρικής Ομάδας “ΟνειρόDrama” Κοζάνης.

Βραβείο μουσικής επιμέλειας
Κώστας Βόμβολος
, για τη μουσική επιμέλεια της παράστασης “Σμύρνη μου αγαπημένη”, από την Κεντρική Σκηνή των Θεατρικών Εργαστηρίων “Μελίνα Μερκούρη” του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Βραβείο φωτισμού
Ναυσικά Στάθη
, για τους φωτισμούς της παράστασης “Δεσποινίς Τζούλια” του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας.

Έπαινος χαρακτηριστικού ρόλου
στην Γιώτα Κατσίκα, για την ερμηνεία της στον ρόλο της “Βικτωρίας” στην παράσταση “Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός” των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, από το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης.

 

Έπαινος κινησιολογίας
στη Ναυσικά Στάθη, για την κινησιολογική επιμέλεια στην παράσταση “Δεσποινίς Τζούλια” από τον Όμιλο Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας.

Βραβεία της Επιτροπής Κοινού

Από την Επιτροπή Κοινού που παρακολούθησε ανελλιπώς όλες τις παραστάσεις και παρέδωσε τη βαθμολογία της (από το 01 έως το 10), προέκυψαν τα εξής:

1ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης
στον Όμιλο Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας για την παράσταση του έργου «Δεσποινίς Τζούλια» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Ναυσικάς Στάθη, με μέσο όρο βαθμολογίας: 9,1

2ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης
στο Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας – Μακρακώμης για την παράσταση του έργου «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Θ. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα, σε σκηνοθεσία Κώστα Μέρρα, με μέσο όρο βαθμολογίας: 8,7

3ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης
στη Θεατρική Ομάδα «ΟνειρόDrama» Κοζάνης για την παράσταση του έργου “Γέρμα” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Γιώτη Βασιλειάδη, με μέσο όρο βαθμολογίας: 8,6

Οι άλλες τρεις παραστάσεις έλαβαν από το κοινό μέσο όρο βαθμολογίας:

– 4η θέση: “Σμύρνη μου αγαπημένη” από την Κεντρική Σκηνή Θεατρικών Εργαστηρίων “Μ. Μερκούρη” Δήμου Νεάπολης – Συκεών: 8,1

– 5η θέση: “Ο μπαμπάς ο πόλεμος” από τη θεατρική ομάδα του Μικρασιατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας: 6,4

– 6η θέση: “Ποιος σκότωσε τον William” από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου Χαλκιδικής: 6

Τη διοργάνωση, που για μία ακόμη χρονιά κατά κοινή ομολογία στέφθηκε από την προσδοκόμενη επιτυχία, είχε το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, σε συνεργασία με το Δήμο Ορεστιάδας και τη ΔΗΚΕΠΑΟ, και με την αρωγή του εμπορικού κόσμου της περιοχής μέσω και του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας.

Οι διοργανωτές με ανακοίνωσή τους ευχαριστούν όσους συνέβαλαν στην επιτυχή 19η χρονιά του θεσμού, το Δήμο Ορεστιάδας, τη ΔΗΚΕΠΑΟ, τους επαγγελματίες χορηγούς της περιοχής, το θεατρόφιλο κοινό και τις θεατρικές ομάδες από όλη τη χώρα που έλαβαν μέρος στις διαδικασίες, είτε στις προκριματικές είτε στην τελική φάση του διαγωνισμού. Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στο τιμώμενο πρόσωπο κ. Γρηγόρη Βαλτινό και στην κριτική επιτροπή, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, στον κ. Αλέξη Κωστάλα που για 15η συνεχή χρονιά παρουσίασε μοναδικά τις βραδιές του Φεστιβάλ και τέλος την Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας για τη σημαντική συμβολή της και το Τμήμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ορεστιάδας που κάθε βράδυ παρευρίσκονταν στο χώρο προσφέροντας το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας και προλαμβάνοντας καταστάσεις. Όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου, στην 20η επετειακή διοργάνωση.